Fietsen vanaf Avebury naar Portsmouth via het Isle of Wight

Hoe is het om van Avebury in twee dagen naar Portsmouth te fietsen via het Isle of Wight? In deze blog staan we stil bij dit mooie traject van 182 km en krijg je een goed idee van wat je onderweg allemaal tegen kan komen.

Eerder kon je lezen hoe je vanaf Berwick-upon-Tweed, Newcastle, Whitby, York, het Peak District National Park en Warwick naar Avebury kunt fietsen. Het gehucht Alton Barnes begint zich hier op een kruispunt van fietsroutes. In deze blog gaan we verder zuidwaarts door de lege Salisbury Plains. Hier fiets je op lege landwegen met meerdere oversteekpunten voor legertanks, want de lege vlaktes hier zijn oefenterrein voor de Britse landmacht. Dan beland je bij de beroemde prehistorische steencirkel van Stonehenge.

Dit werelderfgoed is een wereldattractie van formaat, maar wordt nog altijd geplaagd door een drukke hoofdweg vlak langs de steencirkel. Het maakt de aankomst per fiets niet makkelijk. Na een moeilijke oversteek dien je je fietsen te parkeren bij een klaphekje in de velden en is het nog een halve kilometer lopen naar de steencirkel. Het is handig om van te voren online al je toegangskaartje te kopen omdat het bezoekerscentrum nog 2 km verder westwaarts ligt. Het is ook mogelijk om in het nabijgelegen Amesbury een overnachting te plannen en vanaf daar naar de attractie te lopen.

Een mooie rustige route door het dal van de Avon-beek zet dan koers naar Old Sarum, een heuvelfort uit de ijzertijd dat in de 13e eeuw verlaten werd ter faveure van een nieuwe nederzetting in het onderliggende dal, Salisbury. Bij Old Sarum kun je nog altijd een mooie wandeling maken over de oude vestingwerken en het levendige Salisbury zelf staat bekend om de kathedraal met de hoogste toren van Engeland. Bij een bezoek aan deze kathedraal kun je ook een exemplaar bewonderen van de Magna Carta, een historisch document dat in het jaar 1215 de rechten en plichten van de Engelse koning vastlegde.

Ook verder zuidwaarts blijf je het dal van de Avon-beek volgen tot aan het dorp Downton. Hier verleggen we koers naar de hogere zandgronden van het New Forest. Ingeklemd tussen de grote steden Southampton en Bournemouth verkreeg dit uitgestrekte bos- en heidegebied in 2005 de status van National Park om zo de urbanisatie van het gebied een halt toe te roepen. Het gebied is in veel opzichten een speelterrein voor de rijkere bovenlaag van de bevolking, met dorpjes die vooral bestaan uit villa’s en peperdure ‘cottages’. Voor de fietsreiziger zijn accommodatiemogelijkheden dan ook schaars; plan echt vooruit om hier onderdak te vinden. Kampeerders hebben gelukkig de keus uit meerdere campings, maar de faciliteiten zijn er beperkt.

Het New Forest National Park is vooral bekend om de vrij rond zwervende pony’s. Je komt ze gegarandeerd een keertje tegen voor je voorwiel, of het nu op een mooi gravelpad is door het bos of op de Bolderwood & Rhinefield Ornamental Drive. Dit is een beroemde geasfalteerde bosweg, druk met dagjesmensen op zonnige weekenden, maar verlaten op doordeweeksedagen. Brockenhurst is een dorp in het centrum van het park en gelegen aan de hoofdspoorweg vanaf de zuidkust naar het noorden. Dit kan handig zijn als je een snelle aansluiting zou willen maken met de fiets de trein in naar andere bestemmingen. Anders fiets je door over prachtige gravelpaden verder richting de veerterminal van Lymington Pier.

Hier vertrekt de Lymington-Yarmouth veerboot naar het Isle of Wight, een overtocht van circa een half uur. Vanaf dit veer over de Solent met een laatste afvaart rond 21 uur kun je het Kanaal al zien aan de horizon, maar wat vooral opvalt zijn de imposante kliffen aan de overkant. Dit zijn de beroemde witte krijtrotsen van de Needles, de grote finale van je tocht op onze Engeland Noord-Zuid route.

Je aankomst op het Isle of Wight is in de gezellige haven van het kleine Yarmouth. Vanaf hier begint er een spoorpad langs de Yar-zeearm. In dit vlakke landschap is het moeilijk te geloven dat je binnen 10 kilometer bovenop de imposante kliffen van de Needles zal staan. Bij de plaats Totland begint er dan toch wat geleidelijk klimwerk en beland je uiteindelijk op de doodlopende weg naar Alum Bay. Hier vindt je een groot parkeerterrein en een kermisterrein, maar mag je als fietser gewoon rechtdoor op het asfaltpad dat recht naar de als een naald in het Kanaal uitstekende Needles voert. Bij het Old Battery Museum volgt er dan een laatste bocht en houdt het pad opeens op. Recht beneden zie je de golven breken op de krijtrotsen in de diepte. Als je bij de Schotse grens begonnen was met onze route heb je nu echt heel
Engeland doorkruist!

Het laatste deel van het traject in dit artikel staat in het teken van het prachtige Isle of Wight en het maken van de verbinding naar de havenstad Portsmouth, vanaf waar je kunt overstappen op veerboten naar Frankrijk, treinen naar o.a. Londen en Dover en de Kanaalroute van Kees Swart. Dat is allemaal voor straks, want er is nog altijd 60 km te gaan over het veelzijdige Wight voor het zover is.

Terug fietsend op het pad vanaf de Needles naar het parkeerterrein van het Needles Pleasure Park heb je goed zicht op de roodgekleurde kliffen van Alum Bay. Met een stoeltjeslift kan je het ruige strand onderaan de afgrond bezoeken. Dan is het een stukje klimmen en dalen op dezelfde route terug via Totland en wacht er bij het mooie dorp Freshwater Bay een laatste uitdaging voor de avontuurlijke vakantiefietser, de Tennyson Trail.

Met een totale lengte van maar 4,5 kilometer zit het venijn van de Tennyson Trail in de korte steile hellingen aan de kop en aan de staart. Op het middendeel van circa 3 kilometer fiets je over een gravelspoor door het gras redelijk vlak over een hoge heuvel, met het meest panoramische uitzicht dat het Isle of Wight je kan bieden. Uitkijkend naar het zuiden ligt het lagere heuvellandschap met de doorgaande kustweg en daarachter een lijn van prachtige kliffen, die in beide richtingen met een bocht afbuigen. Zolang je bent voorbereid de hellingen aan de kop en de staart te lopen met de fiets aan de hand is dit een niet te missen Isle of Wight-ervaring!

Vanaf het dorp Brighstone begeven we ons geleidelijk verder landinwaarts via stille landweggetjes. Met deze route krijg je de mooiste landschappen van het eiland mee en vermijden we de drukke wegen van de officiële bewegwijzerde Wight-fietsroute. Ook beland je zo op het spoorpad van de Newport-Sandown Cycle Way, echt het allerlaatste fietsspoorpad op de Engeland Noord-Zuid Route. Het gezellige Pedellars Café met bijbehorende B&B ligt halverwege op het pad.

Het is de moeite waard om als laatste stop het kustplaatsje Sandown aan te doen. Hiervoor fiets je een klein stukje van het spoorpad heen en weer, maar op deze manier kun je de knusse boulevard en het mooie zandstrand van Sandown aandoen, een mooie plek om verder te reflecteren op je mooie tocht. Er zijn meerdere hotels direct aan zee waar je zou kunnen overnachten. Aan de overkant van het water kun je in de verte het vasteland van Engeland zien.

De laatste plaats op het Isle of Wight is Ryde. Hier varen meerdere voetgangers-veren naar Portsmouth. Afhankelijk van je volgende bestemming maak je je keuze. Wil je verder fietsen langs de oostkust met bijvoorbeeld de Kanaalroutes van Kees Swart, neem dan de Hovertravel naar Southsea. Vervolgens fiets je dan in Southsea verder oostwaarts naar het voetveer van Hayling Island. Hiermee verdwijn je uit het zicht van ons routeproduct. Wil je in Portsmouth verder met een boot naar Frankrijk of met de trein richting Dover, Londen of elders, neem dan de Wightlink ferry naar Portsmouth. Deze veerdienst brengt je direct naar het station van Portsmouth. Als je met de boot naar Frankrijk wilt leiden we vanaf het station met een allerlaatste stukje route naar de internationale veerhaven. Met een mogelijk bezoek aan Portsmouth’s Spinnaker Tower of de Historic Dockyard komt hiermee je tocht definitief tot een einde!

Praktisch:

De route vanaf Alton Barnes is een voortzetting van onze route vanaf Berwick-upon-Tweed, Newcastle, Whitby, York, het Peak District National Park en Warwick. Je kunt ook overstappen van de trein op onze route in Warwick. Je kunt ook onze Engeland Oost-West route gebruiken om in Alton Barnes te komen. Het dichtstbijzijnde treinstation aan de route is Bedwyn. Je kunt ook overstappen van de trein op onze route in Salisbury.

Het beschreven routedeel begint in Alton Barnes en eindigt in Portsmouth. Vanaf hier kun je kiezen om verder fietsen langs de zuidkust met de Kanaalroutes van Kees Swart. Vanaf Portsmouth kun je met Brittany Ferries het Kanaal oversteken naar Caen, St Malo, Cherbourg en Le Havre in Frankrijk. Ook kun je er op de trein stappen in alle mogelijke richtingen. In Engeland gaan fietsen gratis mee in de trein, buiten de spits en op basis van beschikbaarheid. Op sommige trajecten moet je voor fietsen reserveren. Voor de trein naar Dover reis je met één overstap via Brighton. Mocht je met de trein naar Harwich willen reizen, dan raden we je aan om via een overstap in Brighton naar station London Bridge te gaan. Vanaf hier is het 1,7 km fietsen naar station London Liverpool Street, vanaf waar treinen vertrekken naar Harwich. Stenaline vaart hier met zowel als een dagboot als een nachtboot naar Hoek van Holland.

We raden het gebruik van fietskarren, bakfietsen, trailers, etc. in Engeland af i.v.m. diverse barrières die hiervoor niet geschikt zijn. Ook kun je in problemen komen op smalle jaagpaden, steile hellingen en bij vervoer per trein. Specifiek voor dit traject is de Tennyson Trail totaal ongeschikt voor afwijkende fietsen. Zelfs voor gewone fietsreisfietsen zal dit traject al een uitdaging zijn. E-bikes kan je over het algemeen alleen opladen bij een door jou geboekte accommodatie. Er zijn geen publieke laadpunten.

Het eerste deel van de route in deze blog is bewegwijzerd als ‘Route 45’ en ‘Route 24’ tot Downton. De route door het New Forest en op het Isle of Wight hebben we zelf gecreëerd. Om de route comfortabel te kunnen fietsen raden we je aan om onze Engelstalige routegids ‘England North-South Cycle Route’ te gebruiken. Deze gids bevat routebeschrijvingen, kaarten, toeristische informatie voor fietsers en voorzieningenlijst met o.a. campings, jeugdherbergen, B&B’s, hotels en fietsenmakers onderweg. Bestel de gids nu en je hebt de gids binnen een week in je brievenbus! GPS-tracks van de route worden per email naar je verzonden.

De route in deze blog is ook als losse route beschikbaar in de Route-App van de Fietsvakantiewinkel. De routes in deze Route-App bevatten vergelijkbare informatie als in de reisgidsen met GPS-tracks en zijn met elkaar te combineren. Naast de routes zelf zijn alle voorzieningen met volle contactgegevens aan te klikken, net als toeristische attracties. Ook zijn alle bezienswaardigheden onderweg als ‘afstapmoment’ in de Route-App verwerkt. De Route-App kan onafhankelijk van de routegidsen gebruikt worden, maar voor meer context en informatie raden we altijd aan om de routegids te gebruiken.

Meer lezen over andere routes? Onderstaand vind je een overzicht van onze beschikbare blogs: