Fietsen van Warwick naar Avebury via Oxford

Hoe is het om van Warwick in twee of drie dagen naar de prehistorische steencirkel van Avebury te fietsen via Oxford? In deze blog staan we stil bij dit mooie traject van 216 km en krijg je een goed idee van wat je onderweg allemaal tegen kan komen.

Eerder kon je lezen hoe je vanaf Berwick-upon-Tweed, Newcastle, Whitby, York en het Peak District National Park naar Warwick kunt fietsen. Warwick, niet ver van Birmingham, is bekend om het imposante Warwick Castle, maar ook even verderop zijn er mooie attracties te vinden. Zo is Charlecote Park een landgoed uit de 16e eeuw met loslopende herten en even verderop wacht het prachtige Stratford-upon-Avon.

Stratford-upon-Avon is de geboorteplaats van William Shakespeare en kosten noch moeite zijn gespaard om dit feit levende te houden. Veel vakwerkhuizen uit de zogenaamde Tudortijd staan nog overeind, waaronder het geboortehuis van Shakespeare zelf. Uiteraard is er ook ‘Tudor World’ waar je deze oude huizen van binnen kunt bekijken. Aan de rivier vindt je het Royal Shakespeare Theatre. Met een goede planning zou je deze trip kunnen beginnen met een mooie avondvoorstelling in een unieke historische setting!

In dat geval fiets je de volgende ochtend Stratford uit via de Stratford-upon-Avon Greenway, een mooi fietspad over een voormalige spoorlijn. Het landschap is hier vlak, maar aan de horizon tekenen de heuvels van de Cotswolds zich af. Aan de voet van dit heuvellandschap verruil je het spoorpad voor rustige landweggetjes met her en der een aardige klim. In de heuvels vind je de tuinen van Kiftsgate met zeldzame planten en Hidcot Manor, waar de tuinen zijn ingericht als een serie van huiskamers in de buitenlucht, elk met een eigen thema. In de verte is bij mooi weer het hoogland van Wales te zien.

Moreton-in-Marsh is een kleine drukke plaats, die niet alleen werkt als een magneet voor toeristische bezoekers aan de Cotswolds, maar ook voor de plaatselijke bewoners. Hier vind je een lange brede hoofdstraat met de grootste hoeveelheid winkels in de weide omtrek. Het is aan te raden om hier je eigen voorraden even goed aan te vullen, want op het nu volgende traject is er nauwelijks iets te eten en te drinken te koop.

Aanvankelijk fiets je verder over nagenoeg vlak terrein, maar dan laten de heuvels zich toch weer gelden en krijg je het gevoel door een eindeloos leeg heuvellandschap te fietsen. Met name de Romeinse fundamenten van de North Leigh Roman Villa liggen er verlaten bij. Pas bij lintbebouwing van Long Hanborough kom je weer onder de mensen en daar is het tijd om na te denken over hoe je mogelijk een bezoek zou kunnen brengen aan het Werelderfgoed Blenheim Palace.

Dit statige landgoed werd aangelegd tussen 1705 en 1722 om de Engelse overwinning te herdenken van een Engels-Franse oorlog en is ook bekend omdat Winston Churchill er opgroeide. De hoofdgebouwen zijn opgetrokken in barokstijl en het landgoed valt vooral op door de enorme grootte. Voor een volwaardig bezoek aan Blenheim Palace zou je een hele dag moeten uittrekken, met daarbij de kanttekeningen dat het voor de fietser een behoorlijke omweg is naar de hoofdingang en dat de toegangsprijs van ruim 30 euro aan de dure kant is.

Vanaf Long Hanborough is er echter ook een mogelijkheid om het landgoed van Blenheim gratis te bezoeken. Er is namelijk een ‘public right of way’ over het landgoed. Een zware metalen draaipoort maakt dat je alleen als voetganger het terrein op kunt, wat maakt dat je je fiets met fietstassen en al in een nabij gelegen heg zal moeten achterlaten. Op deze manier zou je een mooie gratis wandeling kunnen maken over het landgoed. Reken anderhalf tot twee uur voor een retourwandeling met zicht op het paleis zoals op de foto.

Terug op de fiets lonkt het mooie Oxford. Via het jaagpad langs een kanaal kom je aan in deze beroemde plaats met prachtige gebouwen als de Radcliffe Camera, de Bridge of Sighs en de Christ Church Cathedral. De aanwezigheid van de universteit heeft door de jaren heen ook geleid tot een opmerkelijk groot aantal musea, waaronder het Ashmolean, het History of Science en Natural History Museum, allemaal gratis toegankelijk. Er zijn ook rondleidingen in de Bodleian Library, waar elk in Engeland gepubliceerd boek te vinden is, dus ook onze Engelstalige reisgids met de Engeland Noord-Zuid Route!

Oxford is een logische etappeplaats om deze route in twee fietsdagen op te delen (of drie als je ook al in Stratford overnachtte). Je verlaat de stad sfeervol via het jaagpad langs de Theems, waarmee je naar het sfeervolle Abingdon fietst. Vanaf hier gaat de tocht verder riching Didcot en fiets je opeens langs een gigantisch bedrijvencomplex. Didcot ligt aan de spoorweg tussen Bristol en Londen en groeide snel door de treinenwerkplaats die hier werd aangelegd. In het Didcot Railway Centre komen stoomtreinfans ruim aan hun trekken. Het station van Didcot biedt ook de mogelijkheid om een overstap te maken naar onze fietsroute door Londen, in dat geval neem je vanaf hier de trein naar Reading.

Voor de Noord-Zuid-fietser die door wil richting de zuidkust wacht er voorbij Didcot een lastig traject. De heuvels van de North Wessex Downs torenen al over het landschap uit op weg naar de historische marktplaats Wantage. Hier even voorbij, bij het dorp Letcombe Regis, begint het klimmen op de Ridgeway, een historische route over hoogland, vrij van overstromingen en met prachtige uitzichten over omringende laagvlaktes. Hoogtepunt onderweg is het beroemde Uffington Horse, de grootste en oudste krijtafbeelding van een paard in het Engelse landschap, daterend uit de bronstijd.

Al dit mooie komt tegen een hoge prijs van ongemak. Over een lengte van 29 km fiets je door gras en gravel van uiteenlopende kwaliteit. Je vindt hier en daar ook de nodige modder, steenslag en meerdere steile hellingen. Dit is geen route voor de gemaksfietser. Ga er vanuit vier uur nodig te hebben voor het hele traject en bereid je erop voor dat je meerdere stukken zult moeten lopen met de fiets aan de hand. Ook met een E-bike zal je soms moeten lopen als je je fiets heel wilt houden. Wil je geen ongemak? Neem dan de trein tussen Didcot en Salisbury, want een aantrekkelijk fietsalternatief is er helaas niet.

De ware volhouder komt uiteindelijk voldaan bij de prehistorische steencirkel van Avebury aan. Je vindt hier een klein dorpje in het midden van de cirkel met een pub en het uitstekende Keiler Museum. Vanaf het museum kun een mooie gemakkelijke gratis rondwandeling maken. Tot slot fiets je terug op asfalt als ultieme beloning heerlijk naar beneden over de flanken van Milk Hill, de hoogste heuvel van Wiltshire. Hier zie je het kleine broertje van Uffington, het witte paard van Alton Barnes. Dit is een prachtige markering van het punt waarop onze Engeland Noord-Zuid route onze Engeland oost-west route kruist. Een volgende keer vertellen we hoe je vanaf hier verder kunt fietsen naar het Isle of Wight aan de zuidkust.

Praktisch:

De route vanaf Warwick is een voortzetting van onze route vanaf Berwick-upon-Tweed, Newcastle, Whitby, York en het Peak District National Park. Je kunt ook overstappen van de trein op onze route in Warwick.

Het beschreven routedeel begint in Warwick en eindigt in Alton Barnes net ten zuiden vanaf Avebury. Vanaf hier kun je kiezen om verder te fietsen naar de zuidkust bij het Isle of Wight of om over te stappen op onze Engeland Oost-West route. Het dichtstbijzijnde treinstation aan de route is Bedwyn. Mocht je verder willen richting Londen en de zware Ridgeway willen vermijden, dan adviseren we je met de fiets de trein te nemen tussen Didcot en Reading. Voor bestemming zuidkust stap je in dat geval in Reading over naar Salisbury. In Engeland gaan fietsen gratis mee in de trein, buiten de spits en op basis van beschikbaarheid. Op sommige trajecten moet je voor fietsen reserveren.

We raden het gebruik van fietskarren, bakfietsen, trailers, etc. in Engeland af i.v.m. diverse barrières die hiervoor niet geschikt zijn. Ook kun je in problemen komen op smalle jaagpaden, steile hellingen en bij vervoer per trein. Specifiek voor dit traject is de Ridgeway totaal ongeschikt voor afwijkende fietsen. Zelfs voor gewone fietsreisfietsen zal dit traject al een uitdaging zijn. E-bikes kan je over het algemeen alleen opladen bij een door jou geboekte accommodatie. Er zijn geen publieke laadpunten.

De route in deze blog is deels bewegwijzerd als ‘Route 5’, ‘Route 442’, ‘Route 544’ en ‘Route 45’. Een groot deel van de route door de Cotswolds en via de Ridgeway liggen niet aan deze bewegwijzerde routes. Ook voor de toegang tot Blenheim Palace en de hoogtepunten van Oxford fiets je met onze eigen gecreëerde routes. Om de route comfortabel te kunnen fietsen raden we je aan om onze Engelstalige routegids ‘England North-South Cycle Route’ te gebruiken. Deze gids bevat routebeschrijvingen, kaarten, toeristische informatie voor fietsers en voorzieningenlijst met o.a. campings, jeugdherbergen, B&B’s, hotels en fietsenmakers onderweg. Bestel de gids nu en je hebt de gids binnen een week in je brievenbus! GPS-tracks van de route worden per email naar je verzonden.

De route in deze blog is ook als losse route beschikbaar in de Route-App van de Fietsvakantiewinkel. De routes in deze Route-App bevatten vergelijkbare informatie als in de reisgidsen met GPS-tracks en zijn met elkaar te combineren. Naast de routes zelf zijn alle voorzieningen met volle contactgegevens aan te klikken, net als toeristische attracties. Ook zijn alle bezienswaardigheden onderweg als ‘afstapmoment’ in de Route-App verwerkt. De Route-App kan onafhankelijk van de routegidsen gebruikt worden, maar voor meer context en informatie raden we altijd aan om de routegids te gebruiken.

Meer lezen over andere routes? Onderstaand vind je een overzicht van onze beschikbare blogs: