Fietsen van het Peak District National Park naar Warwick

Hoe is het om van het Peak District National Park in twee dagen naar Warwick te fietsen via Leicester? In deze blog staan we stil bij dit mooie traject van 239 km en krijg je een goed idee van wat je onderweg allemaal tegen kan komen.

Eerder kon je lezen hoe je vanaf Berwick-upon-Tweed, Newcastle, Whitby en York naar het Peak District National Park kunt fietsen. Het dorpje Castleton bevindt zich in het hart van het park, op de scheidslijn tussen Dark Peak in het noorden en White Peak in het zuiden. Het is een fikse klim om het hoogste punt van White Peak te bereiken. Dit ligt, net als het hoogste punt bij de route door Dark Peak, op 445 meter boven zeeniveau. Bij het gehucht Peak Forest kijk je uit over een prachtig leeg en weids landschap waar andere fietsers ver te zoeken zijn.

Met een flinke afdaling begeef je je in de prachtige beboste vallei van de Wye rivier. Hier fiets je op de Monsal Trail, een fietspad over een voormalige spoorlijn. Opeens barst het hier van de andere fietsers, want met drie voormalige spoortunnels en de beroemde Headstone Bridge staat dit spoorpad bekend als één van de mooiste spoorpaden van Engeland. Het is een komen en gaan van fietsers bij het stationscafé van Hasop.

Het historische plaatsje Bakewell is het eindpunt van de Monsal Trail en een magneet voor toeristen in de zuidelijke Pennines. In de historische straatjes, bij de markt en op de bankjes bij de waterval is het goed toeven. Daarna is het voor een laatste keer flink klimmen geblazen op steile landweggetjes richting het gehucht Parsley Hay. Onderweg passeer je Arbor Low, een prehistorische steencirkel van vierduizend jaar oud. Hier kun je een korte rondwandeling maken, waarbij je dit onbekende ‘Stonehenge van de Peaks’ veelal voor jezelf alleen hebt.

Parsley Hay is vooral een voormalig station op de Tissington Trail, één van de oudste fietspaden van Engeland. Uiteraard vind je ook hier een fietserscafé en kun je je opmaken voor een geleidelijke afdaling uit het Peak District zuidwaarts. De Tissington Trail is landschappelijk minder spectaculair dan de Monsal Trail, maar er zijn genoeg mooie uitzichten en er is veel levendigheid in de vorm van kleine cafes en meerdere campings. Het plaatsje Ashbourne markeert het einde van het spoorpad en ook het einde van de Pennines.

Je vervolgt je weg via lege landwegen door de lager geleden Derbyshire Dales richting Burton-on-Trent. Deze plaats is één van de weinige plekken waar je fietsvriendelijk de Trent rivier kan oversteken en dat doe je dan ook in steil via een fietsbrug uit 1889, de Ferry Bridge en het Staplehill Viaduct. Ook vind je in Burton het National Brewery Centre, een museum met aandacht voor de vele Engelse bierbrouwerijen die in Burton zijn gevestigd. Tot slot is Burton een goede plek voor inkopen, want naast Ashbourne is dit de enige grotere plaats met winkels tot aan Leicester.

De route gaat namelijk verder via het National Forest, een bebossingsproject waarbij sinds 1995 8 miljoen bomen zijn geplant, met de bedoeling om 20% van het land in dit gebied met bos te bedekken. Onderweg kom je diverse gebieden met nieuwe aanplant tegen en het uitzicht bij Thornton Reservoir maakt een mooie picknickplek. De Ivanhoe Trail is hier een lange afstandsfietspad in wording. We nemen alleen de stukken mee die al zijn voorzien van asfalt of goed gravel. Verder gebruiken we in dit gebied stille landwegen.

Leicester is een aantrekkelijke etappestad voor fietsers, met meerdere hotels en voorzien van zowel een mooie verkeersluwe route uit het westen als een mooie verkeersluwe route naar het zuiden. Daarbij liggen alle attracties op korte afstand van elkaar, die door ons aan een cirkelvormige centrumroute zijn gelegd. Hiermee kom je langs Romeinse fundamenten in het Jewry Wall Museum, de kloosterruïnes in Abbey Park, het National Space Centre, de kathedraal, het Guildhallmuseum en het King Richard III Museum. Dit museum vertelt het opmerkelijke verhaal van een Engelse koning wiens resten in 2012 onverwacht gevonden werden onder een parkeerterrein.

Via de ‘Great Central Way’ fiets je in het groen over een voormalige spoorbaan de stad uit. Je begeeft je nu in een licht glooiend landschap waarbij je met de bewegwijzerde fietsroute 50 o.a. door de dorpen Ashby Magna, Gilmorton en Walcote fietst. Dan is het tijd om onze koers te verleggen richting de plaats Rugby. De kortste weg hier naar toe is via een ‘unclassified country road’ met grof gravel en modderplassen, waarbij het niet helemaal duidelijk is of we hier nou mogen fietsen of niet. Hoe dan ook, aan het einde van deze moeizame twee kilometer kom je op een fietspad uit langs de nieuwe woonwijk Houlton. Vanaf deze kant gezien lijkt het er op dat planners een upgrade van de hele route voor fietsers in gedachten hebben.

Rugby is uiteraard bekend om de rugbysport en in deze plaats kun je Engeland’s allereerste rugbyveld bezoeken, ‘The Close’. Wees je er wel bewust van dat dit een paar kilometer van onze doorgaande route af is en dat het veld officieel privéterrein is dat bij een kostschool hoort. Toegankelijk voor iedereen is Draycote Water, het grootste drinkwaterreservoir van Engeland. Langs het meer vind je meerdere picknickplaatsen en ook heb je mooi uitzicht over de hoofddam van het meer.

Je belandt nu in een landelijk gebied waar de bewegwijzerde fietsroute 41 je zuidwaarts brengt met o.a. de Lias Line, een fietspad over een voormalige spoorlijn onder constructie. Het meest interessante punt van dit gebied ligt bij de Stockton Locks, een sluizengang in het Grand Union Canal. Je fietst hier kortstondig over het smalle jaagpad en je vindt hier ook enkele leuke pubs direct aan het water. Onder het genot van een drankje kan je er heerlijk het reilen en zeilen op het water met de typisch Engelse smalle kanaalboten observeren.

Uiteindelijk beland je met de route in Royal Leamington Spa, een voormalig kuuroord met de prachtige historische Jephson Gardens. De ‘Royal Pump Rooms and Baths’ naast dit park zijn nu een museum. De fietsroute door Lymington voelt opeens best stedelijk, want Leamington en Warwick zijn aan elkaar vastgegroeid en hebben allebei uitgebreide nieuwbouwwijken.

Het historische Warwick is desondanks een prachtige etappeplaats. In het oude centrum fiets je door een historische stadspoort richting het beroemde kasteel van Warwick. De eerste fundamenten van Warwick Castle dateren uit het jaar 1068 en in de loop van de eeuwen is het kasteel uitgegroeid tot het prachtige imponerende gebouw dat het nu is. Een volgende keer vertellen we je hoe je verder zuidwaarts kunt fietsen via Oxford naar de prehistorische steencirkel van Avebury.

Praktisch:

De route vanaf Castleton is een voortzetting van onze route vanaf Berwick-upon-Tweed, Newcastle, Whitby en York. Je kunt ook overstappen van de trein op onze route in Castleton via het nabijgelegen station Hope. Mocht je al het klimwerk van de Pennines niet zien zitten en je wilt toch Castleton bezoeken, neem dan de trein tussen Hope en Burton on Trent, met een overstap in Sheffield.

Het beschreven routedeel begint bij Castleton en eindigt in Warwick. Vanaf hier kun je kiezen om verder zuidwaarts te fietsen richting Oxford of om de trein te nemen. In Engeland gaan fietsen gratis mee in de trein, buiten de spits en op basis van beschikbaarheid. Op sommige trajecten moet je voor fietsen reserveren.

We raden het gebruik van fietskarren, bakfietsen, trailers, etc. in Engeland af i.v.m. diverse barrières die hiervoor niet geschikt zijn. Ook kun je in problemen komen op smalle jaagpaden, steile hellingen en bij vervoer per trein. E-bikes kan je over het algemeen alleen opladen bij een door jou geboekte accommodatie. Er zijn geen publieke laadpunten.

De route in deze blog is grotendeels bewegwijzerd als ‘Route 680’, ‘Route 68’, ‘Route 54’, ‘Route 50’ en ‘Route 41’. De route vanaf Castleton naar de Monsal Trail, de verbinding Bakewell-Parsley Hay en de verbinding Walcote-Rugby liggen niet aan deze bewegwijzerde routes. Om de route comfortabel te kunnen fietsen raden we je aan om onze Engelstalige routegids ‘England North-South Cycle Route’ te gebruiken. Deze gids bevat routebeschrijvingen, kaarten, toeristische informatie voor fietsers en voorzieningenlijst met o.a. campings, jeugdherbergen, B&B’s, hotels en fietsenmakers onderweg. Bestel de gids nu en je hebt de gids binnen een week in je brievenbus! GPS-tracks van de route worden per email naar je verzonden.

De route in deze blog is ook als losse route beschikbaar in de Route-App van de Fietsvakantiewinkel. De routes in deze Route-App bevatten vergelijkbare informatie als in de reisgidsen met GPS-tracks en zijn met elkaar te combineren. Naast de routes zelf zijn alle voorzieningen met volle contactgegevens aan te klikken, net als toeristische attracties. Ook zijn alle bezienswaardigheden onderweg als ‘afstapmoment’ in de Route-App verwerkt. De Route-App kan onafhankelijk van de routegidsen gebruikt worden, maar voor meer context en informatie raden we altijd aan om de routegids te gebruiken.

Meer lezen over andere routes? Onderstaand vind je een overzicht van onze beschikbare blogs: