Fietsen van York (of Hull) naar het Peak District National Park

Hoe is het om van York (of Hull) in twee dagen (of drie) naar het Peak District National Park te fietsen? In deze blog staan we stil bij dit mooie traject van 164 km (York) of 252 km (Hull) en krijg je een goed idee van wat je onderweg allemaal tegen kan komen.

Eerder kon je lezen hoe je vanaf Berwick-upon-Tweed, Newcastle en Whitby naar York kunt fietsen. Als je vanaf Rotterdam met de nachtboot naar Hull wilt reizen kun je de route in dit artikel ook in Hull beginnen en eerst naar York fietsen. In dat geval fiets je met onze route vanaf de veerhaven naar het centrum van Hull met o.a. de historische museumwijk in de Old Town en meerdere musea. Ook fiets je langs ‘The Deep’, een groot zee-aquarium.

Tussen Hull en York kun je het beste fietsen via de Yorkshire Wolds, een licht heuvelachtig gebied en schilderachtige dorpjes. Voor het zover is navigeer je met onze route eerst door de buitenwijken van Hull naar het nabij gelegen Beverley. Hier valt de enorme kathedraal op, de Beverley Minster. Ook opvallend is de drukte in de historische hoofdstraat en de mooie noordpoort uit de 15e eeuw.

In de verder lege Yorkshire Wolds kom je onderweg de plaatsen Market Weighton, Pocklington en Stamford Bridge tegen. Market Weighton is het rustigst, Pocklington heeft een levendige hoofdstraat, populair bij toeristen in deze streek. Stamford Bridge is vooral bekend om een historische slag uit 1066 waarbij de Engelsen de Vikingen versloegen, voordat ze zelf werden verslagen door Willen de Veroveraar uit Engeland. Veel is hier niet van te zien, mooi is het uitzicht vanaf de voormalige spoorbrug waar je overheen fietst. Net voor York kun je het Farming Museum bezoeken. Hier kom je ook langs als je verder vanaf het noorden vanaf Whitby bent gefietst.

De stad York is de meest bezochte toeristenplaats in Engeland na Londen, dus verwacht hier behoorlijk wat drukte. Het meest in het oog springend zijn de historische stadsmuren die nagenoeg helemaal intact zijn, inclusief de oude stadspoorten. Het is absoluut de moeite waard om een rondwandeling te maken over de oude muur en zo de stad tot je te nemen. Of je nu vanaf Hull of het noorden bent gefietst, York is een overnachting waard!

York barst van de beroemde attracties, waarvan het Vikingmuseum Jorvik en het nationale spoorwegmuseum de bekendste zijn. Ook beroemd is de York Minster met de klim naar de Great Tower, het hoogste punt van deze mooie kathedraal. Harry Potter-fans kunnen hun geluk niet op in The Shambles, een smal Middeleeuws winkelstraatje dat de inspiratie was voor ‘Diagon Alley’. Andere attracties zijn het Yorkshire Museum en Clifford’s Tower.

Zuidwaarts vanaf York fiets je over een voormalige spoorbaan richting de plaats Selby. Opvallend hier is een kunstproject waarbij beelden van de planeten van onze Melkweg op juiste onderlinge afstanden langs het fietspad zijn geplaatst (een vergelijkbare opstelling vind je in Nederland bij de boswandeling naar kamp Westerbork). In Selby kun je niet om de enorme kathedraal heen, de Selby Minster.

Tussen Selby en Doncaster fiets je door een uitgestrekte laagvlakte die met hulp van Nederlandse ingenieurs bewoonbaar werd gemaakt. Met dank aan de routebouwers van de Trans Pennine Trail is er hier door de polders voor fietsers een aanvaardbare route gecreëerd met bruggen over de Aire en meerdere kanalen. Het voert je door een verlaten gebied en de aankomst in Doncaster voelt dan ook als een aankomst in een wereldstad. Gezien de leegte die er nog aan zit te komen is deze omgeving de aangewezen etappeplaats voor je de gestage klim naar de Pennines begint.

Vanaf Doncaster blijven we de Trans Pennine Trail die naar de westkust bij Liverpool voert grootdeels volgen, waarbij we de mindere stukken verruilen voor de weg. Zo fiets je o.a. langs de mooie Sprotbrough Falls en het imposante Conisbrough Castle. In Wombwell vind je de laatste echte winkelstraat voor het Peak District en het is belangrijk om hier je tassen goed te vullen met proviand. Je fietst namelijk nu echt de leegte in, met steeds steilere klims. De verlatenheid wordt misschien wel het mooiste geïllustreerd door een verlaten picknickplek bij Oxspring.

Je bent inmiddels op de Upper Don Trail belandt, een mooi fietspad door de heuvels op een voormalige spoorlijn, bekend om de Thurgoland tunnel. Het leidt je naar de mooie beboste vallei van Wharncliffe Woods met een web van meerdere gravelbospaden. De vallei leidt je echter weer de heuvels uit naar de grote stad Sheffield en om dat te voorkomen maken we een onverwachte beweging westwaarts. Om in het plaatsje Oughtibridge te komen wacht er even wat ongemak op een stenig en modderig pad. Dit is de enige manier om de verbinding te maken met de hoger gelegen landweggetjes in het Peak District.

Vanaf Oughtibridge gaat het meer dan 10% over twee kilometer echt fiks omhoog en klim je naar een hoogte van ruim 300m boven zeeniveau. De weidse uitzichten zijn natuurlijk je mooiste beloning zijn voor al het klimwerk. Dit gebied staat bekend als ‘Dark Peak’ en wordt gekenmerkt door o.a. de waterreservoirs van Rivelin en Redmires. Bij gebrek aan alternatief navigeer je hierbij kort over enkele stenige paden met grof gravel, waarbij je lopend met de fiets aan de hand de prachtige natuur helemaal in je op kunt nemen.

Je maakt je nu op voor het absolute hoogtepunt van de hele Engeland Noord-Zuid-route, de Stanage Edge crossing. Op 445m hoogte wacht je namelijk een historische pakezel-pas tussen Sheffield en Manchester, waarbij een pad over rotssteen, steenslag en grof gravel voert. Dit prachtige mini-avontuur van circa 5 km brengt je in totale verlatenheid op de Stanage Edge. Dit is een afgrond waarbij een harde steensoort vanuit het noorden een zachtere steensoort in het zuiden langzaam verpulvert, een krachtwerking die tot op de dag van vandaag voortduurt. Na het nodige ongemak met veel lopen met de fiets aan de hand begeef je je op een steeds beter wordend gravelpad langzaam naar beneden de vallei in.

De meeste mensen zullen ongeveer een uur nodig hebben voor de Stanage Edge Crossing; neem je tijd en bekijk vooraf de weersvoorspelling. Doe de oversteek niet bij harde wind, zware regen of onweer; er is immers nergens een plek om te schuilen! De terugkeer op asfalt betekent daarbij niet dat de verlatenheid over is. Het kost je zeker nog een half uur fietsen voordat je uiteindelijk in de luwte beland bij het stuwmeer van de indrukwekkende Ladybower Dam. Hier kun je bij de Yorkshire Bridge pub heerlijk op verhaal komen.

Tot slot fiets je door de prachtige Hope Valley naar het dorpje Castleton, middenin het Peak District National Park. Hier vind je meerdere B&B’s, jeugdherbergen en een camping. Castleton is beroemd om haar grotten, die allemaal op loopafstand van het dorp te vinden zijn. Ook mooi zijn de ruïnes van Peveril Castle en de beruchte Mam Tor, een heuvel waar de voormalige hoofdweg tussen Sheffield en Manchester langzaam verkruimelt onder de krachten van de natuur. Een volgende keer vertellen we je verder zuidwaarts kunt fietsen door het ‘White Peak’-gedeelte van het Peak District National Park richting Leicester en Warwick.

Praktisch:

De route vanaf York is een voortzetting van onze route vanaf Berwick-upon-Tweed, Newcastle en Whitby. Als je vanaf Nederland met deze route wilt beginnen kun je ook met de nachtboot van P&O Ferries vanaf Rotterdam naar Hull varen. De overtocht met deze nachtboot duurt 12 uur. In het zomerseizoen wordt dagelijks gevaren. Je kunt ook overstappen van de trein op onze route in zowel Hull als York.

Je kunt bij Castleton ook je fiets mee in de trein nemen in andere richtingen vanaf het station Hope. Mocht je al het klimwerk niet zien zitten en je wilt toch Castleton bezoeken, neem dan de trein tussen Doncaster en Hope, met een overstap in Sheffield. In Engeland gaan fietsen gratis mee in de trein, buiten de spits en op basis van beschikbaarheid. Op sommige trajecten moet je voor fietsen reserveren.

We raden het gebruik van fietskarren, bakfietsen, trailers, etc. in Engeland af i.v.m. diverse barrières die hiervoor niet geschikt zijn. Ook kun je in problemen komen op smalle jaagpaden, steile hellingen en bij vervoer per trein. Specifiek voor dit traject zijn de paden bij Oxspring en Rivelin Reservoir en de Stanage Edge Crossing totaal ongeschikt voor afwijkende fietsen. E-bikes kan je over het algemeen alleen opladen bij een door jou geboekte accommodatie. Er zijn geen publieke laadpunten.

De route in deze blog is grotendeels bewegwijzerd als onderdeel van de Trans Pennine Trail en het National Cycle Network, maar diverse hoogtepunten op de route (denk bijvoorbeeld aan de doorsteek via Oughtibridge en de route via Stanage Edge) liggen niet aan deze bewegwijzerde routes. Daarbij ontwijken we met onze route de echt slechte delen van de Trans Pennine Trail. Om de route comfortabel te kunnen fietsen raden we je aan om onze Engelstalige routegids ‘England North-South Cycle Route’ te gebruiken. Deze gids bevat routebeschrijvingen, kaarten, toeristische informatie voor fietsers en voorzieningenlijst met o.a. campings, jeugdherbergen, B&B’s, hotels en fietsenmakers onderweg. Bestel de gids nu en je hebt de gids binnen een week in je brievenbus! GPS-tracks van de route worden per email naar je verzonden.

Meer lezen? Onderstaand vind je een overzicht van onze beschikbare blogs: