Fietsen van Whitby naar York of Hull met de Noordzeeroute

Hoe is het om van Whitby in twee dagen via de Noordzeeroute naar York of Hull te fietsen? In deze blog staan we stil bij dit mooie traject van 135 km (York) of 127 of 157 km (Hull) en krijg je een goed idee van wat je onderweg allemaal tegen kan komen.

Eerder kon je lezen hoe je vanaf Berwick-upon-Tweed en Newcastle naar Whitby kunt fietsen. Whitby is een kustplaats diep in het North York Moors National Park. Met de Cinder Track, een fietspad op een voormalige spoorlijn, ga je verder zuidwaarts langs de kust. Hier kun je uitgebreid van zowel de North York Moors als de Noordzeekust genieten.

De oude spoorlijn werd hoog op de kliffen aangelegd. Dit maakt dat je geregeld prachtig uitzicht hebt over verschillende baaien, met veel groen en vaak het heerlijke geluid van het ruisen van de zee. Robin Hood’s Bay is misschien wel de mooiste baai en een leuke plek om te lunchen.

Verderop, bij Fylingthorpe kun je de totale verlatenheid voelen, wat bij Ravenscar nog eens benadrukt wordt. Dit moest ooit een levendig kustresort worden, maar de toeristen bleven weg. Er rest niet veel meer dan een vervreemdend leeg stratenplan, een verlaten perron en een theehuis aan een leeg plein. Hier kun je ook een korte wandeling maken naar het uitzicht van Blea Wyke Point. Verder zuidwaarts is er ook de wandeling naar de kustwaterval van Hayburn Wyke. Hier kan je bij een pub ook kamperen. Ook de jeugdherberg bij de verlaten baai van Fylingthorpe is hier een vermelding waard.

Het totale traject van de Cinder Track is slechts 30 km, maar reken er op dat je drie tot vier uur onderweg zult zijn. Naast dat er veel natuurschoon te zien is zal ook de erbarmelijke kwaliteit van het wegdek van de Cinder Track je behoorlijk bezighouden. Met name het deel tussen Robin Hood’s Bay en Hayburn Wyke is pittig. Reken hier twee uur voor. Op dit traject van 13 km zul je namelijk geregeld gedwongen moeten lopen met de fiets aan de hand.

De reden hiervoor is enerzijds grof gravel en gesteente en ook modder na periodes met pittige regenval anderzijds. Er is maar deels een alternatief via een landweg, maar die kent meerdere steile klims en verder is er alleen de gevaarlijke hoofdweg A171. Ons advies is om het ongemak voor lief te nemen, de tijd te nemen en in elk geval ongeremd van het schitterende landschap en de verlatenheid te genieten. Aan het einde van de Cinder Track gloort uiteindelijk de spectaculaire badplaats Scarborough.

Het befaamde Scarborough werd officieel een kuuroord in 1660 en kan daarom als Engeland’s allereerste badplaats worden beschouwd. Het heeft twee pachtige stranden, waartussen op een kaap de kasteelruïnes van Scarborough over het stadje uittorenen. Eerst fiets je langs het rustige noorderstrand, dan volgt de kaap, de schilderachtige haven en het drukke zuiderstrand. Hier kun je prachtig vlak langs de kust langs het historische badhuis fietsen, maar dit kan alleen bij eb. Bij hoog water zul je onze alternatieve route over de kliffen moeten gebruiken. Dit in verband met een kort stukje van 150m van de route dat over het strand voert (zie foto).

Scarborough is ook de logische overnachtingsplaats op deze route. Aan de noordkant van de plaats vind je een camping en jeugdherberg en uiteraard zijn er ook de nodige B&Bs en hotels in het centrum. Bij het ruige Cayton Beach ten zuiden van Scarborough vind je alleen een groot caravanpark. Vanaf hier voert de route landinwaarts via Cayton naar White Gate Hill.

White Gate Hill is een steile helling op een vervelende weg met jakkerend verkeer waar helaas geen enkel aanvaardbaar alternatief voorhanden is. Kijk goed uit en stap af waar nodig om achterop komend verkeer te laten passeren. Probeer in elk geval dit 5 km lange traject naar het dorp Hunmanby te mijden op de doordeweekse ochtend- en avondspits. Naast het ongemak van de Cinder Track hoort ook deze weg (rustig lijkend op bijgaande foto) bij de officiële bewegwijzerde Noordzeeroute ‘Route 1’.

Het dorp Hunmanby brengt een einde aan mogelijke misère en biedt een ongekende keuzevrijheid voor de route zuidwaarts. Wil je de hele Engeland Noord-Zuid Route fietsen, dan ga je vanaf hier landinwaarts door de verlaten landwegen van de lege Yorkshire Wolds. Deze route door een mooi glooiend landschap brengt je naar Stamford Bridge en verder naar York. Wil je naar Hull om daar de boot terug te nemen naar Nederland, dan kies je voor onze kustroute zuidwaarts.

Hier heb je de keuze uit twee routes. Een directe route en een route via Flamborough Head. De route via deze kaap met prachtige krijtrotsen is 30 km langer en voert je ook langs het landgoed van Sewerby Hall en de badplaats Bridlington. Beide routes begeven zich vanaf het dorp Burton Agnes verder zuidwaarts door het vlakke laagland van de East Riding of Yorkshire. Bij de kustplaats Hornsea komt de route weer kort aan de kust en kun je op bescheiden schaal genieten van wat typisch Engels vertier op de promenade langs het smalle strand.

Hornsea is ook het begin van Trans Pennine Trail, een bewegwijzerde fietsroute naar de westkust bij Liverpool. We liften er op mee via het fietspad over een voormalige spoorlijn naar Hull. Zoals vaker bij Engelse fietsroutes begint de route indrukwekkend met een kunstwerk en een brede asfalt loper, maar eenmaal aangekomen in de buitenwijken van Hull is het geheel niet veel meer dan een hobbelig fietspad, met het enige voordeel dat het je van drukke doorgaande wegen weghoudt.

In Hull kun je vervolgens direct naar de veerhaven voor de boot naar Rotterdam fietsen. Indrukwekkend is het uitzicht vanaf het fietspad langs de superbrede Humber Rivier; een mooie afsluiting van je fietstocht door noordelijk Engeland. Wil je verder naar het zuiden fietsen? Dan is het goed om te weten dat het aantrekkelijke deel van de Engelse Noordzeeroute in Hull eindigt. We nodigen je uit om in plaats van de Noordzeeroute (die in werkelijkheid maar sporadisch bestaat) landinwaarts onze ‘England North-South Cycle Route’ te gebruiken. Vanaf Hull bieden wij ook een route naar York en vanaf daar verder richting de Pennines en het Peak District National Park. Een volgende keer vertellen we je hier meer over.

Praktisch:

De route vanaf Whitby is een voortzetting van onze route vanaf Berwick on Tweed en Newcastle. Je kunt ook overstappen van de trein op onze route in Whitby.

Het beschreven routedeel begint in Whitby en eindigt in York of Hull. Vanaf York kun je kiezen om verder zuidwaarts te fietsen richting de Pennines en het Peak District National Park. In Hull kun je met P&O Ferries naar Rotterdam. De overtocht met deze nachtboot duurt 12 uur. In het zomerseizoen wordt dagelijks gevaren. Je kunt in York of Hull ook je fiets mee in de trein nemen in andere richtingen. In Engeland gaan fietsen gratis mee in de trein, buiten de spits en op basis van beschikbaarheid. Op sommige trajecten moet je voor fietsen reserveren.

We raden het gebruik van fietskarren, bakfietsen, trailers, etc. in Engeland af i.v.m. diverse barrières die hiervoor niet geschikt zijn. Op de Cinder Track tussen Robin Hood’s Bay en Hayburn Wyke is dit gezien de matige kwaliteit van het spoorpad sowieso zo goed als onmogelijk. Ook kun je in problemen komen op smalle jaagpaden, steile hellingen en bij vervoer per trein. E-bikes kun je over het algemeen alleen opladen bij een door jou geboekte accommodatie. Er zijn geen publieke laadpunten.

De route in deze blog is grotendeels bewegwijzerd als ‘Route 1 en 166’, maar diverse hoogtepunten op de route (denk bijvoorbeeld aan de route via de stranden van Scarborough en de route via Flamborough Head) liggen niet aan deze bewegwijzerde routes. Daarbij is er geen bewegwijzering tussen Burton Agnes en Hornsea. Ook mist er wel eens een bordje. Een overzichtelijk gebruik van de Noordzeeroute en de route naar York ontbreekt. Om de route comfortabel te kunnen fietsen raden we je aan om onze Engelstalige routegids ‘England North-South Cycle Route’ te gebruiken. Deze gids bevat routebeschrijvingen, kaarten, toeristische informatie voor fietsers en voorzieningenlijst met o.a. campings, jeugdherbergen, B&B’s, hotels en fietsenmakers onderweg. Bestel de gids nu en je hebt de gids binnen een week in je brievenbus! GPS-tracks van de route worden per email naar je verzonden.

Meer lezen? Onderstaand vind je een overzicht van onze beschikbare blogs: