Fietsen van Newcastle naar Whitby met de Noordzeeroute

Hoe is het om van Newcastle in twee of drie dagen via de Noordzeeroute naar Whitby te fietsen? In deze blog staan we stil bij dit mooie traject van 222 km en krijg je een goed idee van wat je onderweg allemaal tegen kan komen.

Eerder kon je lezen hoe je vanaf Berwick-upon-Tweed naar Newcastle kunt fietsen. In dit artikel gaan we verder met een tocht door de stad Newcastle upon Tyne. Deze stad staat bekend om indrukwekkende bruggen als de Tyne Bridge uit 1928 en de Millennium Bridge. Newcastle ontwikkelde zich dankzij de industriële revolutie en de fraaiste gebouwen vind je in de wijk Grainger Town. Je vindt er o.a. de Grainger Market en het centrale plein met Grey’s Monument, het standbeeld van de Britse premier die een einde maakte aan de slavernij.

Onzichtbaar door de stad loopt ook de Romeinse muur van Hadrian. Deze muur van de Noordzee naar de Ierse Zee markeerde de grens van het Romeinse Rijk met Caledonia. In Newcastle zijn de stenen ervan door de eeuwen heen gebruikt als bouwmateriaal. Om daadwerkelijk de muur te kunnen zien verlaat je de stad westwaarts. Daar, na een behoorlijke steile klim, ligt het dorp Heddon on the Wall en kun je een stukje ‘Hadrian’s Wall’ bewonderen.

Na een bezoek aan dit werelderfgoed gaat onze route zuidwaarts via het Derwent Walk Country Park. Deze verkeersvrije route over een voormalige spoorlijn klimt geleidelijk steeds verder de heuvels in. Je fietst door de mooie bossen en hebt er prachtige uitzichten, bijvoorbeeld vanaf het Nine Arches Viaduct. De spoorroute eindigt in de voormalige mijnwerkersplaats Consett op een hoogte van zo’n 240 meter.

Vanaf hier begint het volgende spoorpad, de Lanchester Valley Way. Nagenoeg verlaten en heerlijk vlak zet dit verkeersvrije pad door de heuvels koers naar werelderfgoed Durham. Spectaculair gelegen aan een scherpe bocht van de Wear rivier vind je op de ‘Palace Green’ de monumentale gebouwen van de Universiteit van Durham en de kathedraal. Doe je deze route in drie fietsdagen, dan is Durham absoluut een overnachting waard. Neem sowieso de tijd voor een korte rondwandeling in de Wearvallei om via de historische Framwellgate Bridge weer terug te keren bij je fiets.

Vanaf Durham zetten we koers naar de Noordzeekust. Na ruim 30 km fietsen door een rustig en vlak agrarisch landschap kom je aan in Hartlepool. Het is aanvankelijk moeizaam om direct bij de kust te komen, maar op Hartlepool Headland fiets je op de zeewering direct langs de brekende golven. Het Heugh Battery Museum vertelt het verhaal van de militaire geschiedenis van deze strategisch gelegen landtong. Even verderop vindt je in de oude haven het National Royal Navy Museum en Hartlepool Museum, allebei met mooie maritieme collecties. Mocht je de route in deze blog in twee dagen fietsen, dan is Hartlepool de aangewezen etappeplaats.

Zuidelijk van Hartlepool strekt zich een mooi strand uit richting de badplaats Seaton Carew. Je fietst hier op een fietspad direct langs het strand en aan de horizon zijn de prachtige heuvels van het North York Moors National Park al zichtbaar. Tussen jou en de North York Moors ligt echter nog de industriestad Middlesbough en de Tees rivier. Vooral deze Tees dwingt onze route behoorlijk landinwaarts, want de zeearm is maar zeer beperkt over te steken.

Het zou mooi zijn om voor deze oversteek de monumentale Tees Transporter Bridge te gebruiken. Zo goed als uniek in de wereld hangt hier een stuk wegdek aan hoge kabels om de rivier over te steken, maar helaas is de techniek ervan ingewikkeld en zijn de onderhoudskosten hoog. De brug ligt stil sinds eind 2021 en het is zeer waarschijnlijk dat je onze alternatieve route door een uitgestrekt industrieterrein zult moeten gebruiken om verder landinwaarts de Tees te kunnen oversteken.

Hoe dan ook, uiteindelijk zul je in het centrum van Middlesbrough aankomen. Vanaf het stadhuisgebied wacht je een uitgebreide kennismaking met ‘suburban Britain’, want de route voert door een mix van buitenwijken. Daterend van het einde van de 19e eeuw tot nu maak je kennis met verschillende bouwstijlen. Al fietsend kun je filosoferen over welk tijdperk en welke architectuur er het meest geslaagd is. Uiteindelijk verlaat je de stad en beland je iets verderop in de vriendelijke plaats Great Ayton. Overnacht hier of in Middlesbrough als je de route in drie dagen wilt fietsen.

Op deze plaats een opmerking over de internationaal gepromote Noordzeeroute. In deze regio zie je daarvan in de werkelijkheid weinig van terug. Vanaf Newcastle hebben we met de landinwaartse bewegwijzerdes ‘Route 14’ en ‘Route 65’ een mooie route kunnen maken, maar met de daadwerkelijke ‘Route 1’ langs de kust is het droevig gesteld. Bordjes staan er mondjesmaat en voorbij de plaats Redcar loopt deze route zelfs dood op een gevaarlijke smalle bochtige hoofdweg zonder alternatief. Daarom volgen we door de North York Moors de landinwaartse ‘Route 165’.

Dit nationale park staat bekend om mooie verlaten vergezichten. Vanaf Great Ayton begint er een gestage klim door het brede dal van Kildale, maar al snel wordt deze vallei smaller en wordt het klimmen steiler. Bij het dorp Commondale ga je 3 km over een bonkig gravelpad tussen de schaapskuddes door. Vanaf het plaatsje Castleton vlakt het landschap tijdelijk uit, maar na het schilderachtige Glaisdale krijg je nog een behoorlijk steile klim voor de kiezen. Tot slot volgt er bij het dorp Briggswath een zeer steile afdaling op grof gravel.

Genoeg uitdagingen dus, maar weet dat je op deze route van 50 km door adembenemende natuur ook geregeld de fiets mee in de trein zou kunnen nemen. Het spoor volgt dezelfde vallei als de fietsroute, met meerdere popperige stationnetjes onderweg. De kustplaats Whitby is de eindbestemming van deze lijn en ook van de route in deze blog.

Whitby heeft een gezellige haven, strand aan een mooie baai en leuke toeristenstraatjes. Het Captain Cook Museum staat in het teken van de beroemde ontdekkingsreiziger James Cook die in deze regio opgroeide en leefde. Het pronkstuk van Whitby is echter de Whitby Abbey. Voor altijd vereeuwigd in het beroemde boek ‘Dracula’ torenen hier de gigantische kloosterruïne en een begraafplaats met honderden grafstenen macaber over het stadje en de kust uit. Je komt er via 199 historische traptreden, waarlangs je de fiets omhoog mag duwen (we voorzien je ook van een alternatieve route). Je vindt hier bovenop de heuvel ook een jeugdherberg en even verderop een camping; op de plaats rust dus! Een volgende keer vertellen we hoe je vanaf Whitby verder zuidwaarts kunt fietsen richting Scarborough, Hull en York.

Praktisch:

Vanaf IJmuiden vaart DFDS Seaways circa drie keer per week naar Newcastle. Deze nachtovertocht duurt 16 uur met het voordeel dat je in Newcastle meteen kunt beginnen met fietsen, met de hele dag voor je. De veerhaven in North Shields sluit naadloos aan op onze fietsroute naar het centrum.

Het beschreven routedeel eindigt in Whitby, aan het begin van onze volgende route zuidwaarts. De route door de North York Moors is behoorlijk heuvelachtig. Je zou tussen Great Ayton en Whitby de trein kunnen nemen om de klims te mijden. Je zou in Durham of Middlesbrough ook op de trein kunnen stappen in een andere richting. In Engeland gaan fietsen gratis mee in de trein, buiten de spits en op basis van beschikbaarheid. Op sommige trajecten moet je voor fietsen reserveren.

We raden het gebruik van fietskarren, bakfietsen, trailers, etc. in Engeland af i.v.m. diverse barrières die hiervoor niet geschikt zijn. Ook kun je in problemen komen op smalle jaagpaden, steile hellingen en bij vervoer per trein. E-bikes kun je over het algemeen alleen opladen bij een door jou geboekte accommodatie. Er zijn geen publieke laadpunten.

De route in deze blog is grotendeels bewegwijzerd als ‘Route 14, 65, 72 en 165’. Het netwerk is echter versnippert en een overzichtelijk gebruik van de Noordzeeroute ontbreekt. Om de route comfortabel te kunnen fietsen raden we je aan om onze Engelstalige routegids ‘England North-South Cycle Route’ te gebruiken. Deze gids bevat routebeschrijvingen, kaarten, toeristische informatie voor fietsers en voorzieningenlijst met o.a. campings, jeugdherbergen, B&B’s, hotels en fietsenmakers onderweg. Bestel de gids nu en je hebt de gids binnen een week in je brievenbus! GPS-tracks van de route worden per email naar je verzonden.

Meer lezen? Onderstaand vind je een overzicht van onze beschikbare blogs: