Fietsen van Berwick-upon-Tweed naar Newcastle met de Noordzeeroute

Hoe is het om van de Schotse grens bij Berwick-upon-Tweed vanaf het noordelijkste punt van Engeland in twee dagen naar Newcastle te fietsen? In deze blog staan we stil bij dit mooie traject van 189 of 202 km en krijg je een goed idee van wat je onderweg allemaal tegen kan komen.

Berwick-upon-Tweed is strategisch gelegen aan de monding van de Tweed-rivier op de grens tussen Engeland en Schotland. Via de historische brug steek je van de stationszijde over naar de zuidkant van de rivier. Daar vind je ‘Route 1’ die hier, als onderdeel van de Noordzeeroute, vlak langs de kust loopt. Voor je het weet fiets je op een gravelpad over de kliffen en hoor je alleen maar het ruisen van de zee.

Het eiland van Lindisfarne heeft een magische reputatie. Je kunt er alleen komen over een weg die bij vloed onder water staat, dus verdiep je vooral in de eb- en vloedtijden voordat je deze weg over het wad opdraait. Lindisfarne is de bakermat van het Christelijke geloof in England. Bij de verlaten kloosterruïnes is het niet moeilijk om je te verplaatsen in andere tijden. De zee ruist er tijdloos voort, net als bij het prachtig gelegen kasteel van Lindisfarne.

Terug op het vasteland gaat de route tijdelijk landinwaarts om bij Bamburgh weer bij de kust te komen. Het imposante Bamburgh Castle torent over het gelijknamige dorpje uit, met prachtig uitzicht over de Noordzee. Het kustplaatsje Seahouses is bekend om het schilderachtige haventje van North Sunderland. Een lekkere ‘fish & chips’ behoort hier zeker tot de mogelijkheden!

Wederom voert de route landinwaarts via rustige landweggetjes om bij het ruige strand van Embleton weer even de kust te schampen. Hier vind je ook de kasteelruïnes van Dunstanburgh. Even verderop passeer je de theetuinen van Howick waar ooit ‘Earl Grey’ woonde. Uiteraard wordt de thee vernoemd naar Earl Grey hier ook geserveerd!

De Noordzeeroute is in het graafschap Northumberland goed bewegwijzerd als ‘Route 1 – Sea & Castles’. Toch verlaten we deze route om het mooiste en grootste kasteel van Northumberland aan te kunnen doen. Dit is het kasteel van Alnwick. Imposanter kan niet en het is daarom niet verwonderlijk dat film- en tv-producties als Ivanhoe, Black Adder en Harry Potter hier hun buitenopnamen maakten. Ook de plaats Alnwick zelf is met het Bailiffgate Museum een bezoek waard. Een jeugdherberg en meerdere hotelletjes maken Alnwick bovendien een logische overnachtingsplaats.

De heuvels ten zuiden van Alnwick zijn even pittig om te beklimmen en brengen meerdere mooie uitzichten. Bij Warkworth keer je terug op de bewegwijzerde kustroute. Warkworth Castle is het laatste mooie landelijk gelegen kasteel van Northumberland. Vanaf de havenplaats Amble fiets je zuidwaarts direct langs de kust. Hier vind je de uitgestrekte stranden van Drurigde Bay. Het bezoekerscentrum van Ladyburn Lake, direct achter de duinen, is een goede plek voor een koffie of de lunch.

Bij Lynemouth beland je in een andere wereld. De lieflijke kustweg maakt opeens plaats voor grote industriële complexen en de groeikernen Ashington en Bedlington. Bij het Woodhorn Museum kun je kennis maken met het mijnverleden van deze geïndustrialiseerde streek. Newbiggin by the Sea ligt hier aan de enige groene baai die er nog over is. Ook in Blyth voelt de kust lang ver weg, maar dan openbaart zich opeens weer een prachtige groene kustroute zuidwaarts.

Het is volop genieten van de kust langs South Beach, Seaton Sluice, Old Hartley en Whitley Bay. Het enige nadeel is dat je hier bij mooi weer niet de enige zal zijn. Je zult het fietspad dan moeten delen met de vele strandgangers en hondenuitlaters, die vaak niet op fietsers beducht zijn. De tocht naar Tynemouth wordt daarbij steeds stedelijker. Uiteindelijk fiets je op de stoep langs een drukke weg, maar wel op prachtig hoge kliffen.

Het kasteel van Tynemouth markeert de monding van de Tyne rivier en het einde van de kustroute. Vanaf hier draait de route landinwaarts naar het centrum van Newcastle. Je volgt hier de ‘Hadrian’s Cycle Way’ over een voormalige spoorlijn. Dit betekent dat je overwegend door het groen van de Tynevallei naar het centrum van Newcastle fietst.

Voor de echte avonturiers bieden we hier ook een alternatieve route naar het centrum via de zuidoever. Deze route leidt door de mooie fietstunnel onder de Tyne uit 1951 via de Bowes Railway route naar de grootste icoon van noordelijk England. De ‘Angel of the North’ is een enorm metalen beeld van 20 meter hoog die over het landschap en de nabijgelegen snelweg uittorent. Sinds de opening in 1998 verwelkomt het reizigers uit het zuiden in het noorden en wenst het als een beschermengel noorderlingen een behouden vaart op hun reis zuidwaarts. Om bij het beeld te komen zul je diverse steile hellingen moeten navigeren, evenals wat grof gravel op een paar matig onderhouden paden.

Eenmaal in het centrum van Newcastle springen de bruggen over de Tyne rivier in het oog. Als de Tyne Bridge uit 1928 je bekend voorkomt kan dat. Hetzelfde ontwerp werd in Australië op grotere schaal uitgevoerd voor de Harbour Bridge in Sydney. Een andere beroemde brug is de Millennium Bridge. Dit is een fiets- en wandelbrug die naast de imposante boog ook bekend staat om het unieke kantelmechanisme.

Een korte cirkelvormige stadsroute neemt je mee langs de hoogtepunten van het centrum van Newcastle. De stad ontwikkelde zich dankzij de industriële revolutie en staat bekend om de stadsarchitectuur van rond 1830. Je vindt er o.a. de Grainger Market en het centrale plein met Grey’s Monument, het standbeeld van de Britse premier die een einde maakte aan de slavernij. Na een mooi stadsrondje daal je met uitzicht op de Tyne Bridge weer af naar de riviervallei en de ‘Hadrian’s Cycle Way’. Een volgende keer vertellen we hoe je vanaf Newcastle verder zuidwaarts kunt fietsen via de Noordzeeroute naar Whitby.

Praktisch:

Vanaf IJmuiden vaart DFDS Seaways circa drie keer per week naar Newcastle. Deze nachtovertocht duurt 16 uur met het voordeel dat je in Newcastle meteen kunt beginnen met fietsen. De veerhaven in North Shields sluit naadloos aan op onze fietsroute vanaf het noorden naar het centrum. Als je de noordelijke route vanaf Berwick wilt fietsen raden we aan om vanaf North Shields met de directe stadsroute naar het station van Newcastle te fietsen. Vanaf daar kun je dan de fietsen meenemen in de trein naar Berwick-upon-Tweed met Cross Country Trains of Northern Rail. Het is 15 km fietsen vanaf North Shields naar het station van Newcastle en de treinreis naar Berwick duurt circa een uur. Reserveringen maken voor je fiets is aanbevolen.

Aan het einde van je tweede fietsdag passeer je dan opnieuw de veerhaven van North Shields. Je zou dan de veerboot terug naar IJmuiden kunnen nemen. Natuurlijk kun je ook verder fietsen naar het centrum van Newcastle, deze keer bijvoorbeeld met onze route via de ‘Angel of the North’, een afstand van 26 km.

Het beschreven routedeel eindigt aan de oever van de Tyne, aan het begin van onze volgende route zuidwaarts. Je zou in Newcastle ook op de trein kunnen stappen in een andere richting. Newcastle heeft goede verbindingen met heel Engeland. In Engeland gaan fietsen gratis mee in de trein, buiten de spits en op basis van beschikbaarheid. Op sommige trajecten moet je voor fietsen reserveren.

We raden het gebruik van fietskarren, bakfietsen, trailers, etc. in Engeland af i.v.m. diverse barrières die hiervoor niet geschikt zijn. Ook kun je in problemen komen op smalle jaagpaden, steile hellingen en bij vervoer per trein. E-bikes kun je over het algemeen alleen opladen bij een door jou geboekte accommodatie. Er zijn geen publieke laadpunten.

De route in deze blog is grotendeels bewegwijzerd als ‘Route 1’, maar meerdere hoogtepunten op de route (denk bijvoorbeeld aan Alnwick Castle, de ‘Angel of the North’ en Grainger Town) loop je mis als je alleen de bordjes volgt. Om de route comfortabel te kunnen fietsen raden we je aan om onze Engelstalige routegids ‘England North-South Cycle Route’ te gebruiken. Deze gids bevat routebeschrijvingen, kaarten, toeristische informatie voor fietsers en voorzieningenlijst met o.a. campings, jeugdherbergen, B&B’s, hotels en fietsenmakers onderweg. Bestel de gids nu en je hebt de gids binnen een week in je brievenbus! GPS-tracks van de route worden per email naar je verzonden.

Meer lezen? Onderstaand vind je een overzicht van onze beschikbare blogs: