Fietsen door Cornwall: van Bude naar Land’s End

Hoe is het om in drie dagen door Cornwall van Bude naar Land’s End te fietsen? In deze blog staan we stil bij dit mooie traject van 274 km en krijg je een goed idee van wat je onderweg allemaal tegen kan komen.

Eerder kon je lezen hoe je vanaf Londen via Bath en Bristol naar Exmoor en Devon kunt fietsen. In het dorpje Sheepwash in Devon is er aansluiting naar onze route in Cornwall, waarbij je na 35 km klimmen en dalen aan de kust komt bij de badplaats Bude. Dit is het noordelijkste puntje van Cornwall. Met het prachtige strand en de spectaculaire kliffen geeft het een mooi beeld van de landschappen die het graafschap Cornwall te bieden heeft.

Via het ruige strand van Widemouth Bay fiets je via een spectaculaire kustweg de steile kliffen op en kun je even verderop kiezen tussen twee routes. De route die direct bij de kust blijft is het zwaarst, met meerdere steile klims met hellingspercentages tot 14%. Deze route voert je via het magische dorp Tintagel, waar bij de ruïnes van Tintagel Castle de legende van koning Arthur tot leven wordt gehouden. De bewegwijzerde route voert meer landinwaarts via het lege Bodmin Moor en de klims op dit traject hebben meer geleidelijke hellingspercentages.

Beide routes komen weer samen op de Camel Trail, het bekendste fietspad van Cornwall op een voormalige spoorbaan. Op het eerste deel tot aan Wadebridge fiets je in alle rust door een prachtige groene vallei. Op het tweede deel langs de Camel zeearm kan het behoorlijk druk zijn met andere fietsers. In elke toeristengids van Cornwall staat namelijk dat je een middagje op de Camel Trail gefietst moet hebben. De plaats Wadebridge puilt uit van de fietsverhuurders.

Bij de oude vissershaven van Padstow beland je pas echt in een toeristengebied. Beroemd om de verschillende visrestaurants van Tv-kok Rick Stein en de prachtige stranden van Harlyn Bay, Constantine Bay en Treyarnon Bay is het hier een komen en gaan van mensen. Om een overnachting te vinden in een B&B, jeugdherberg of een plekje op de camping is vooruit reserveren echt noodzakelijk.

Op je tweede fietsdag in Cornwall fiets je weer het heuvelachtige binnenland in. Rond St Colomb Major zijn de klims geleidelijk en de wegen heerlijk leeg. Dan beland je in de drukte van Newquay, met Engeland’s beroemdste surfstrand, Fistral Beach. Met prachtige stranden, de surfwinkeltjes en hippe bars en clubs is dit Cornwalls kustbestemming nummer één.

Alleen op de fiets proef je het contrast met het lege omliggende landschap. Op de route langs het mooie Trerice House en de Lappa Railway stoomtrein heb je de weg weer bijna helemaal voor je alleen. Het leidt je naar Truro, de provinciehoofdstad van Cornwall. Hier vind je ook het historische museum van Cornwall.

Dan fiets je het voormalige mijngebied van Cornwall in. Je fietst hier langs vervreemdende puinheuvels onder meer langs de krater Gwennap Pit, de historische heuveltop Carn Brea en het East Pool Mine museum. Bij Hayle kom je voor het laatst aan de noordkust en met het uitgestrekte strand Towans Beach is een overnachting op de plaatselijke camping of B&B van harte aan te bevelen.

Dan maak je in 9 kilometer de doorsteek van de noordkust naar de zuidkust. Je hebt hier een prachtig uitzicht over St Michaels Mount, een vesting op een klein eilandje voor de kust met een vergelijkbare sfeer als Mont St Michel in Frankrijk. Het mondaine Penzance heeft een brede boulevard dat je bij mooi weer ook in Franse sferen kan brengen. Dan wachten de pittoreske vissershaventjes van Newlyn en Mousehole.

Je bent nu in het meest westelijke gedeelte van Cornwall aanbeland en het is hier weer even flink klimmen geblazen. Land’s End, de westkaap, is niet ver meer. Vanaf Sennen Cove fiets je het allerlaatste stukje westwaarts op een gravelpad langs de kliffen naar Land’s End. De kaap is prachtig, maar over de direct er achter gelegen kermis van eettenten en gokhallen zijn de meningen verdeeld.

Gelukkig is er ook nog Cape Cornwall, zo’n 10 kilometer noordwaarts. Hier wacht je een ongerepte kustlijn met een minstens zo spectaculaire kaap. Tot het begin van de moderne landmeting dacht men dat dit het meest westelijke puntje van England was. Het dorpje St Just met een gezellig marktplein heeft meerdere pubs waar je je fietsprestatie op gepaste wijze kunt vieren. Tot slot voert onze route terug naar het station van Penzance.

Praktisch:

De route in Cornwall is een voortzetting van onze route vanaf Londen via Bath en Bristol en Exmoor en Devon. Je kunt ook overstappen van de trein, maar dan begin je al in Barnstaple in Devon. Een andere optie is station Bodmin Parkway, vanaf waar je via een bewegwijzerde route naar de Camel Trail fietst bij Bodmin. Dan kom je op onze route voorbij Tintagel.

Het beschreven routedeel begint in Sheepwash op onze Devon route en eindigt in Penzance. In Penzance kun je de fiets mee in de trein nemen terug richting London of Harwich/Dover. Dit kan ook in Newquay, Truro en Hayle. In Engeland gaan fietsen gratis mee in de trein, buiten de spits en op basis van beschikbaarheid. Op sommige trajecten, zoals Penzance-Londen, moet je voor fietsen reserveren.

We raden het gebruik van fietskarren, bakfietsen, trailers, etc. in Engeland af i.v.m. diverse barrières die hiervoor niet geschikt zijn. Ook kun je in problemen komen op smalle jaagpaden, steile hellingen en bij vervoer per trein. E-bikes kun je over het algemeen alleen opladen bij een door jou geboekte accommodatie. Er zijn geen publieke laadpunten.

De route in deze blog is grotendeels bewegwijzerd als ‘Route 3’. Verrijkende elementen, zoals de routes via Tintagel, Fistral Beach in Newquay en Cape Cornwall, liggen niet aan de bewegwijzerde routes. Verder zijn er meerdere momenten waarbij we om praktische redenen van de bewegwijzerde routes afwijken, zoals in Newquay. Ook is er geen bewegwijzerde route vanaf Land’s End terug naar Penzance. Om de route comfortabel te kunnen fietsen raden we je aan om onze Engelstalige routegids ‘London-Land’s End Cycle Route’ te gebruiken. Deze gids bevat routebeschrijvingen, kaarten, toeristische informatie voor fietsers en voorzieningenlijst met o.a. campings, jeugdherbergen, B&B’s, hotels en fietsenmakers onderweg. Bestel de gids nu en je hebt de gids binnen een week in je brievenbus! GPS-tracks van de route worden per email naar je verzonden.

Meer lezen? Onderstaand vind je een overzicht van onze beschikbare blogs: