Fietsen via Exmoor en Devon: van Taunton naar Plymouth

Hoe is het om in drie dagen via Exmoor National Park en het graafschap Devon van Taunton naar Plymouth te fietsen? In deze blog staan we stil bij dit mooie traject van 239 km en krijg je een goed idee van wat je onderweg allemaal tegen kan komen.

Eerder kon je lezen hoe je vanaf Londen via Bath en Bristol naar Taunton kunt fietsen. Taunton is een grotere plaats waar fietsers die niet tegen klimmen kunnen het beter voor gezien kunnen houden, want westwaarts via Exmoor en Devon staan je forse steile klims te wachten (soms ruim 10% over ruim een kilometer). Het venijn hiervan zit vooral op Exmoor, want in Devon fiets je voornamelijk over fietspaden op voormalige spoorlijnen.

Vooral net voorbij Taunton, als je pas net de eerste heuvels in fietst, is het klimmen zwaar. Het gaat hier namelijk op en neer over smalle bochtige weggetjes met hoge heggen en soms holle wegen. Je klimkilometers worden steeds teniet gedaan door steile afdalingen, zodat je weinig op lijkt te schieten. Uitgestrekte landerijen met sporadisch wat verlaten gehuchten zetten de toon tot aan Dulverton, bijna 60 km verderop.

Hier stroomt de Barle rivier door een diep dal en fiets je Exmoor National Park binnen. In Dulverton kan je kiezen tussen twee routes. Op de route via de Tarr Steps krijg je twee extreem steile klims voor de kiezen van meer dan een kilometer (tot 14%). Op de route via Molland Common, een uitgestrekt heidegebied, slechts één (ook tot 14%). De route via Tarr Steps is bijzonder om de oversteek van de Barle rivier via een brug van oude stenen. Of het bouwsel nu dateert uit de bronstijd of uit de 15e eeuw (historici zijn het hier niet over eens); als je je fiets over de stenen loopt treed je zeker in de voetstappen van lang vergeten reizigers.

Totale verlatenheid is de grootste kwaliteit van Exmoor. Beide routes komen weer samen in de buurt van de eenzame pub Sportsman Inn. Als je in het nabijgelegen bunkhouse wilt overnachten, sta dan vooral ‘s nachts even op om de sterrenhemel te bewonderen. Exmoor is namelijk een ‘dark sky reserve’ en je zult je ogen uitkijken. De route stijgt gestaag verder tot het hoogste punt van onze route; het punt ‘Two Burrows’ ligt op 580 meter boven zeeniveau.

Dan zet je maar langzaam de afdaling in. Je blijft uitkijken over het de ‘lagere’ heuvels van het graafschap Devon, die gemiddeld tot 300 meter hoogte reiken. De afdaling naar dorp Bratton Fleming is dusdanig dat je na een vette afdaling ook weer een flink stuk moet klimmen. Uiteindelijk daal je dan toch verder terug naar zeeniveau, waar de grotere plaats Barnstaple zal voelen als een terugkeer naar de beschaving. Mocht je op Exmoor geen overnachting hebben gehad zul je in Barnstaple zeker aan een goede nachtrust toe zijn!

Bij Barnstaple beland je op de Tarka Trail, Engeland’s langste fietspad op een voormalige spoorlijn. Je fietst hier langs de zeearm van de Taw rivier naar het mooie strand van Instow. Dan volg je de Torridge zeearm landinwaarts naar het gezellige stadje Bideford. Hier kun je kiezen voor een extra route naar het surfstrand van Westward Ho! aan de Atlantische Oceaan.

Vanaf Bideford gaat het spoorpad van de Tarka Trail verder landinwaarts. Via de vallei van de Torridge rivier klim je geleidelijk het heuvellandschap van Devon weer in, met prachtige uitzichten. Het fietspad steekt de rivier meerdere keren over en ook fiets je door een voormalige spoortunnel. Noemenswaardig in alle schilderachtige leegte is het gezellige fietserscafé Yarde Orchard, waar je ook kunt kamperen of kunt overnachten in het bunkhouse.

Even voor de plaats Hatherleigh verlaat je de Tarka Trail voor smalle landweggetjes met een paar korte pittige klims. In het dorpje Sheepwash kun je daarbij kiezen voor onze route door Cornwall. In deze blog zetten we verder koers zuidwaarts richting Plymouth. Het levendige plaatsje Okehampton ligt aan de voet van Dartmoor National Park. Het is een steile klim naar de ruïnes van het kasteel van Okehampton en het YHA-activiteitencentrum dat allerlei georganiseerde activiteiten op Dartmoor aanbiedt. Mocht je nog geen tweede overnachting hebben gehad sinds Taunton, dan is dit de plek!

Op je derde fietsdag gaat de tocht verder op een volgende voormalige spoorlijn, de Granite Way. Hier fiets je over de indrukwekkende hoge spoorviaducten Meldon Viaduct en Lake Viaduct, waarmee je zonder klimwerk diepe dalen oversteekt. Je hebt hierbij vrij uitzicht over het ruige heidelandschap van Dartmoor National Park en het stuwmeer van Meldon.

Verderop fiets je langs Lydford Castle en Lyford Gorge, het diepste ravijn van Engeland met prachtige wandelpaden. Ook schitterend is Brent Tor, een verweerde vulkaan met een kerkje op de top. Tavistock is een drukke toeristische plaats met mooie monumentale gebouwen. Dan volgt de Drake’s Trail met de recentelijk aangelegde Gem Bridge als waar hoogtepunt. Hier fiets je langs boomtoppen.

Dan beland je op de Plym Valley Trail, het laatste fietspad van deze tocht. Ook hier fiets je weer over de nodige hoge spoorviaducten in een prachtige groene omgeving. Het brengt je naar Plymouth aan de Engelse zuidkust. De meest sfeervolle wijk van deze stad met bijna 300.000 inwoners is Plymouth Hoe, direct aan het water. Je kunt vanaf hier de veerboot naar Frankrijk nemen of doorfietsen naar het station om daar je tocht te beëindigen. Een volgende keer vertellen we hoe je verder kunt fietsen in Cornwall.

Praktisch:

De route vanaf Taunton is een voortzetting van onze route vanaf Londen, Bath en Bristol. Je kunt ook overstappen van de trein op onze route in Taunton en Barnstaple.

Het beschreven routedeel begint in Taunton en eindigt in Plymouth. Vanaf het dorp Sheepwash, op de route voor Plymouth, kun je kiezen om verder westwaarts te fietsen in Cornwall. In Plymouth kun je met Brittany Ferries naar Roscoff in Frankrijk en Santander in Spanje. Je kunt in Plymouth ook je fiets mee in de trein nemen terug richting London of Harwich/Dover. In Engeland gaan fietsen gratis mee in de trein, buiten de spits en op basis van beschikbaarheid. Op sommige trajecten, zoals Plymouth-Londen, moet je voor fietsen reserveren.

We raden het gebruik van fietskarren, bakfietsen, trailers, etc. in Engeland af i.v.m. diverse barrières die hiervoor niet geschikt zijn. Ook kun je in problemen komen op smalle jaagpaden, steile hellingen en bij vervoer per trein. E-bikes kun je over het algemeen alleen opladen bij een door jou geboekte accommodatie. Er zijn geen publieke laadpunten.

De route in deze blog is grotendeels bewegwijzerd als ‘Route 3’ en ‘Route 27’. Verrijkende elementen, zoals de routes via Tarr Steps en het Atlantische surfstrand van Westward Ho, liggen niet aan de bewegwijzerde routes. Verder zijn er meerdere momenten waarbij we om praktische redenen kort van de bewegwijzerde routes afwijken, zoals in Barnstaple. Ook is er geen bewegwijzerde route in de stad Plymouth naar het station. Om de route comfortabel te kunnen fietsen raden we je aan om onze Engelstalige routegids ‘London-Land’s End Cycle Route’ te gebruiken. Deze gids bevat routebeschrijvingen, kaarten, toeristische informatie voor fietsers en voorzieningenlijst met o.a. campings, jeugdherbergen, B&B’s, hotels en fietsenmakers onderweg. Bestel de gids nu en je hebt de gids binnen een week in je brievenbus! GPS-tracks van de route worden per email naar je verzonden.

Coming soon: de App:

Binnenkort is de route in deze blog ook beschikbaar in de Route-App van de Fietsvakantiewinkel. De kosten hiervoor zijn 4,99 euro. Op de kaart kan je zien hoe je bovenstaande route kunt combineren met andere routes in de Route-App.

De routes in de Route-App bevatten vergelijkbare informatie als in de reisgidsen met GPS-tracks. Naast de routes zelf zijn alle voorzieningen met volle contactgegevens aan te klikken, net als toeristische attracties. Ook zijn alle bezienswaardigheden onderweg als ‘fietserstip’ in de Route-App verwerkt. De Route-App kan onafhankelijk van de routegidsen gebruikt worden, maar voor meer context en informatie raden we altijd aan om de routegids te gebruiken.

De Fietsvakantiewinkel is uitgever van de Route-App en de publicatie van de routes in de App valt onder hun verantwoordelijkheid. De verwachting is dat de routes medio juni 2024 beschikbaar zijn.

Meer lezen? Onderstaand vind je een overzicht van onze beschikbare blogs: