Fietsen via Bath, Bristol en Cheddar naar Taunton

Hoe is het om in twee dagen door het Engelse ‘West Country’ via Bath, Bristol en Cheddar naar Taunton te fietsen? In deze blog staan we stil bij dit mooie traject van 189 km en krijg je een goed idee van wat je onderweg allemaal tegen kan komen.

Eerder kon je lezen hoe je vanaf Londen via Avebury of Stonehenge naar Alton Barnes kunt fietsen. Dit dorpje bevindt zich op een kruispunt van fietsroutes. Vanaf Alton Barnes fiets je verder het ‘West Country’ in en zet je koers naar Devizes. Dit historische plaatsje, ooit een overnachtingsplaats op de postkoetsroute van Londen naar Bristol, heeft meerdere traditionele herbergen waar je kunt overnachten.

Vanaf Devizes draai je het jaagpad van het Avon & Kennet kanaal op en fiets je meteen langs de spectaculaire sluizengang van Caen Hill. Met 29 sluizen wordt er een hoogteverschil van 72 meter overbrugt. Voor de fietser betekent dit een fijne afdaling langs schuttende kanaalboten. Dan volgt er een vlakke jaagpadroute naar Bradford on Avon. Deze plaats heeft veel elegante gebouwen en ligt aan de voet van de Cotswolds.

Dankzij het jaagpad van het Avon & Kennet kanaal doorkruis je dit heuvelachtige gebied zonder ook maar een greintje te hoeven klimmen en geniet je maximaal van het schilderachtige landschap. De Avon-rivier wordt twee keer met een aquaduct overgestoken. Dan kun je ervoor kiezen om tot aan de stad Bath op het jaagpad te blijven of om via de Two Tunnels Greenway door de langste fietsbare voormalige spoortunnel van Engeland te fietsen. De Combe Down tunnel is 1670 meter lang en goed geasfalteerd en verlicht. Om de paar honderd meter klinkt vanuit luidsprekers muziek.

Beide routes brengen je naar Unesco Werelderfgoed Bath, beroemd om de Roman Baths en de 18e-eeuwse bouwstijl van de Georgische periode. Pronkstukken zijn o.a. de Royal Crescent en Pulteney Bridge. Ook de Bath Abbey is een bezoek meer dan waard. Daarnaast is de stad bekend om het Jane Austen Museum. Jane Austen woonde en werkte niet alleen in Bath, maar liet ook twee van haar beroemde romans over de Engelse klassenmaatschappij van de 19e eeuw zich in de stad afspelen.

Vanaf Bath fiets je naar Bristol over het Bristol en Bath Railway Path. De eerste gedeelten van dit pad werden in 1978 aangelegd door vrijwilligers van de Sustrans-organisatie die tot op de dag van vandaag het nationale fietsnetwerk van Engeland beheert. Het schilderachtige fietspad over een voormalige spoorlijn brengt je naar hartje Bristol zonder dat je je om het verkeer hoeft te bekommeren.

Bristol is een stad die bekend staat om de creatieve industrie. De uitvinder Wallace, zijn hondje Gromit en Shawn het schaap van Aardman Animations zijn wereldberoemd. Focuspunt van de stad is de ‘Floating Harbour’. Dit is het uitgestrekte havengebied met o.a. een mooie jeugdherberg in een voormalig pakhuis, het historische schip ‘SS Great Britain’ en de M-Shed, het stadsmuseum van Bristol met de iconische vier hijskranen.

Vanaf Bristol fiets je door het spectaculaire ravijn van de Avonrivier naar de kust, onder de beroemde Clifton Suspension Bridge door. Het brengt je naar het dorp Pill, waar vroeger de loodsen aan boord gingen bij schepen om hun veilig naar de haven van Bristol te brengen. De moderne containerterminal ligt direct aan zee. Je fietst hier vlak langs een enorme opslagplaats van per vrachtschip aangevoerde nieuwe auto’s en het Royal Portbury Dock.

Dan fiets je terug het groen in via de mooie vallei van Weston in Gordano. Deze vallei brengt je naar de kustplaats Clevedon aan het uitgestrekte kanaal van Bristol. Een echt strand is er niet, maar wel een elegante pier en promenade. Mocht je nog niet overnacht hebben in Bath of Bristol dan is dit een mooie plek om te overnachten en van deze route twee etappes te maken. Even verderop is er ook de camping van Kingston Seymour. De managers zijn fans van onze fietsroute vanaf het eerste uur.

De route gaat vanaf hier landinwaarts via de Strawberry Line, een fietspad over een voormalige spoorlijn, vernoemd naar de meest voorkomende vracht die ooit via deze lijn vervoerd werd. Je fietst hier door de boomgaarden in een vlak landschap terwijl aan de horizon de heuvelrug van de Mendip Hills opdoemt. Een voormalige spoortunnel brengt je naar de andere kant van deze ‘Mendips’ zonder enig klimwerk.

Cheddar is een plaatsje bekend om ‘Cheddar Gorge’, een bochtig smal ravijn door de Mendip Hills. Je vindt hier ook meerdere grotten waar je aan alle vormen van ‘caving’ kunt doen, van een mooie ondergrondse wandeling tot een ‘kruip-door-sluip-door’- avontuur met een gids. Het zijn ook de grotten waar de locals hun kazen lieten rijpen, een proces dat bijdroeg aan de bekendheid van ‘Cheddar Cheese’. Uiteraard is er in Cheddar ook een ‘cheese experience’ waar je alles te weten kan komen over Engeland’s bekendste kaassoort.

Dan fiets je verder door de vlakke Somerset Levels. Met grazende koeien tot aan de horizon heeft dit landschap veel van Nederland weg, met het enige verschil dat er geregeld een eenzame heuvel boven het landschap uittorent. Vanaf de plaats Bridgwater volg je het mooie jaagpad van het ‘Bridgwater and Taunton Canal’ naar Taunton, het eindpunt van deze etappe. Verder westwaarts wacht Exmoor, met behoorlijk steile klims en een pas op bijna 600m hoogte. Een volgende keer vertellen we hoe je daar verder kunt fietsen naar Devon en Cornwall.

Praktisch:

De route vanaf Alton Barnes is een voortzetting van onze route vanaf Londen. Je kunt ook onze Engeland Noord-Zuid route gebruiken om in Alton Barnes te komen. Het dichtstbijzijnde treinstation aan de route is Bedwyn. Je kunt ook overstappen van de trein op onze route bij Bradford on Avon, Bath, Bristol Temple Meads en Yatton. .

Het beschreven routedeel begint bij Alton Barnes en eindigt in Taunton. Vanaf hier kun je kiezen om verder westwaarts te fietsen richting Devon en Cornwall, maar dan moet je voorbereid zijn op serieus klimwerk. Je kan in Taunton ook je fiets mee in de trein nemen terug naar London of Harwich/Dover. In Engeland gaan fietsen gratis mee in de trein, buiten de spits en op basis van beschikbaarheid. Op sommige trajecten, zoals Taunton-Londen, moet je voor fietsen reserveren.

We raden het gebruik van fietskarren, bakfietsen, trailers, etc. in Engeland af i.v.m. diverse barrières die hiervoor niet geschikt zijn. Ook kun je in problemen komen op smalle jaagpaden, steile hellingen en bij vervoer per trein. E-bikes kun je over het algemeen alleen opladen bij een door jou geboekte accommodatie. Er zijn geen publieke laadpunten.

De route in deze blog tot aan Bristol is deels bewegwijzerd als ‘Route 4’, maar de Two Tunnels Greenway en de hootepunten van Bath liggen niet aan deze bewegwijzerde route. Het gedeelte van Bristol tot Taunton is deels bewegwijzerd als ‘Route 41’, ‘Route 26’ en ‘Route 3’. De verkeersluwe route door de Somerset Levels hebben we zelf gecreëerd. Je kunt de beschreven route alleen comfortabel fietsen met om onze Engelstalige routegids ‘London-Land’s End Cycle Route’. Deze gids bevat routebeschrijvingen, kaarten, toeristische informatie voor fietsers en voorzieningenlijst met o.a. campings, jeugdherbergen, B&B’s, hotels en fietsenmakers onderweg. Bestel de gids nu en je hebt de gids binnen een week in je brievenbus! GPS-tracks van de route worden per email naar je verzonden.

Coming soon: de App:

Binnenkort is de route in deze blog ook beschikbaar in de Route-App van de Fietsvakantiewinkel. De kosten hiervoor zijn 4,99 euro. Op de kaart kan je zien hoe je bovenstaande route kunt combineren met andere routes in de Route-App.

De routes in de Route-App bevatten vergelijkbare informatie als in de reisgidsen met GPS-tracks. Naast de routes zelf zijn alle voorzieningen met volle contactgegevens aan te klikken, net als toeristische attracties. Ook zijn alle bezienswaardigheden onderweg als ‘fietserstip’ in de Route-App verwerkt. De Route-App kan onafhankelijk van de routegidsen gebruikt worden, maar voor meer context en informatie raden we altijd aan om de routegids te gebruiken.

De Fietsvakantiewinkel is uitgever van de Route-App en de publicatie van de routes in de App valt onder hun verantwoordelijkheid. De verwachting is dat de routes medio juni 2024 beschikbaar zijn.

Meer lezen? Onderstaand vind je een overzicht van onze beschikbare blogs: