Fietsen van Londen naar Avebury of Stonehenge

Hoe is het om van het centrum van Londen in twee dagen naar de historische steencirkels van Avebury of Stonehenge te fietsen? In deze blog staan we stil bij dit mooie traject van 199 of 229 km en krijg je een goed idee van wat je onderweg allemaal tegen kan komen.

Station London Bridge op steenworpafstand van de Tower Bridge is een dynamische plek om een fietsavontuur te beginnen. Hier vind je op de ‘South Bank’ populaire attracties zoals het schip de Golden Hinde, het theater van Shakespeare en Tate Modern. Je rit komt langzaam van start in de smalle drukke straatjes, maar dat verandert als je via Blackfriars Bridge op de recentelijk aangelegde ‘Cycling Super Highway 3’ direct langs de Theems beland. Hier trap je heerlijk door richting de Big Ben en Parliament Square.

Dan gaat je reis verder via The Mall richting Buckingham Palace. Mocht je je aankomst goed kunnen timen; om 11 uur is hier de beroemde wisseling van de wacht (ma-wo-vr-zo, dagelijks juni-juli). Je fietst vervolgens dwars door de groene long van Londen van Green Park en Hyde Park tot je bij Kensington Gardens de chique wijk South Kensington induikt. Hier fiets je door stille straten richting Putney Bridge, waar je de stad achterlaat. Via het ‘London Wetland Centre’ beland je in het unieke Richmond Park. Dit park is grofweg net zo groot als het Amsterdamse Bos. De kans is groot dat je hier loslopende herten tegenkomt.

Hoewel je je nog altijd in de huizenzee van ‘Greater London’ bevindt, heeft de plaats Kingston upon Thames haar eigen karakter weten te behouden. Vanaf hier begint je prachtige tocht langs het jaagpad van de Theems. De brede zeearm van het oosten is hier verworden tot een lieflijk stroompje, vergelijkbaar met de Amstel of de Vecht in Nederland. Onderweg kom je het Hampton Court Palace tegen en uiteraard is er om de zoveel kilometer een pub met terras aan het water.

De enige echte stedelijke oprisping op dit traject van circa 35 km is de plaats Staines. Dan wacht je het uitgestrekte Windsor Park, nu net buiten de snelwegring van Londen. Op een mooi uitzichtpunt zie je in de verte Windsor Castle liggen en voor je het weet fietst je over de historische Theemsbrug naast het kasteel naar het dorp Eton. Hier vind je de beroemde kostschool van elitair Engeland die het Verenigd Koninkrijk aan de nodige leiders heeft geholpen.

Via de roeibaan van de Olympische Spelen van 2012 beland je dan in de forensenplaats Maidenhead. Je fietst hier een paar kilometer door uitgestrekte verlaten buitenwijken, maar dan wacht het heuvelachtige graafschap Berkshire, met je eerste stille landweggetjes sinds de rit uit Londen. Bij het dorp Sonning fiets je vervolgens je laatste kilometers over het groene jaagpad van de Theems. De drukke stad Reading is een logische etappeplaats als je de route in deze blog over twee dagen wilt fietsen.

Vanaf Reading staat de route in het teken van het Avon & Kennet kanaal. We volgen het groene jaagpad van dit kanaal over een lengte van circa 30 km en je moet hier voorbereid zijn op enig ongemak. Enkele lastige barrières maken het afnemen van je fietstassen onvermijdelijk en het gravel is van wisselende kwaliteit. Ook zijn er een paar korte stukjes om historische redenen altijd gras gebleven. Verder kan het magere snoeibeleid in het hoogseizoen leiden tot overgroeide struiken. Het is dan aan te bevelen om met lange broek en lange mouwen te fietsen.

Tegenover het ongemak van het jaagpad staan de wegen met jakkerend verkeer in de omgeving. Die ontwijk je nu mooi en je kunt genieten van de meerdere schilderachtige stukken. Met name de sluisjes, waar de opvarenden van de typisch Engelse kanaalboten zelf de sluisdeuren bedienen, brengen veel vertier. Uiteraard kom je ook hier en daar een pub tegen met heerlijke lunches. Voorbij Newbury, bekend om de paardenraces, verlaat je bij het plaatsje Hungerford definitief het jaagpad.

Je bent inmiddels in het graafschap Wiltshire aanbeland. Mocht je ook al gefietst hebben vanaf Harwich of Dover, dan zul je merken dat de heuvels hier voor het eerst echt serieus worden, met klimwerk dat vergelijkbaar is met dat van Zuid-Limburg. Savernake Forest is een overblijfsel van het uitgestrekte bos dat ooit de hele Britse eilanden bedekte. Aan de andere kant van het bos wacht de plaats Marlborough. De hoofdstraat, één van de breedste van het land, ademt één en al grandeur.

In Wiltshire kun je kiezen uit twee Unesco steencirkels; het wereldberoemde Stonehenge en het minder bekende Avebury. De route via Stonehenge is 30 km langer en voert je door de lege Salisbury Plains. Hier fiets je op lege landwegen met meerdere oversteekpunten voor legertanks, want deze vlaktes zijn oefenterrein voor de Britse landmacht. Op de route via Avebury passeer je Fyfield Down. Het puinsteen in deze vallei is een restant van een gletsjer die hier ooit lag.

Stonehenge zelf is een wereldattractie van formaat, maar wordt nog altijd geplaagd door een drukke hoofdweg vlak langs de steencirkel. Het maakt de aankomst per fiets niet makkelijk. Na een moeilijke oversteek dien je je fietsen te parkeren bij een klaphekje in de velden en is het nog een halve kilometer lopen naar de steencirkel. Het is handig om van te voren online al je toegangskaartje te kopen omdat het bezoekerscentrum nog 2 km verder westwaarts ligt.

De steencirkel van Avebury is in die zin gemakkelijker om te bezoeken. Dit is een grotere steencirkel, met een klein dorpje in het midden. Je vindt er ook een pub en het uitstekende Keiller Museum, met fietsenrekken voor het museum. Vanaf hier kun je een mooie gratis rondwandeling maken. De uitdaging van Avebury is het traject ervoor. Om er te komen ga je 7 km ‘off-road’, met een heuvelachtig pad met soms grof gravel en steenslag en wederom een stukje gras. De uitzichten van deze ‘Ridge Way’ zijn fenomenaal.

Of je nu voor de route via Avebury of Stonehenge kiest, je eindigt deze route bij het gehucht Alton Barnes. Hier pronkt op de flanken van Milk Hill, de hoogste heuvel van Wiltshire, het witte paard van Alton Barnes. Het is een prachtige markering van het punt waarop onze Engeland oost-west route onze Engeland noord-zuid route kruist. Een volgende keer vertellen we hoe je vanaf hier verder kunt fietsen door de ‘West Country’.

Praktisch:

London Bridge is per fiets bereikbaar vanaf zowel Harwich als Dover, zie onze eerdere blogs. Je kunt ook beginnen bij London Bridge en fietsen huren bij OnYourBike. Onze aanvullende fietsroutes vanaf stations als Paddington, King’s Cross-St Pancras en Liverpool Street leiden je ook naar station London Bridge. Dit station ligt aan de directe noord-zuid treinverbinding tussen Bedford en Brighton, met onderweg o.a. de vliegvelden Luton en Gatwick.

Het beschreven routedeel begint bij station London Bridge en eindigt bij Alton Barnes. Vanaf hier kun je kiezen om verder westwaarts te fietsen richting Bath en Bristol of om over te stappen op onze Engeland Noord-Zuid route. Het dichtstbijzijnde treinstation aan de route is Bedwyn. In Engeland gaan fietsen gratis mee in de trein, buiten de spits en op basis van beschikbaarheid. Op sommige trajecten moet je voor fietsen reserveren.

We raden het gebruik van fietskarren, bakfietsen, trailers, etc. in Engeland af i.v.m. diverse barrières die hiervoor niet geschikt zijn. Ook kun je in problemen komen op smalle jaagpaden, steile hellingen en bij vervoer per trein. E-bikes kun je over het algemeen alleen opladen bij een door jou geboekte accommodatie. Er zijn geen publieke laadpunten.

De route in deze blog is grotendeels bewegwijzerd als ‘Route 4’, maar veel Londense hoogtepunten op de route (denk bijvoorbeeld aan Parliament Square, Buckingham Palace en Hyde Park) liggen niet aan deze bewegwijzerde route. Ook om bij Avebury en Stonehenge te komen verlaten we ‘Route 4’. In Windsor Park is de route helemaal niet bewegwijzerd. Om de route comfortabel te kunnen fietsen raden we je aan om onze Engelstalige routegids ‘London-Land’s End Cycle Route’ te gebruiken. Deze gids bevat routebeschrijvingen, kaarten, toeristische informatie voor fietsers en voorzieningenlijst met o.a. campings, jeugdherbergen, B&B’s, hotels en fietsenmakers onderweg. Bestel de gids nu en je hebt de gids binnen een week in je brievenbus! GPS-tracks van de route worden per email naar je verzonden.

Coming soon: de App:

Binnenkort is de route in deze blog ook beschikbaar in de Route-App van de Fietsvakantiewinkel. De kosten hiervoor zijn 4,99 euro. Op de kaart kan je zien hoe je bovenstaande route kunt combineren met andere routes in de Route-App.

De routes in de Route-App bevatten vergelijkbare informatie als in de reisgidsen met GPS-tracks. Naast de routes zelf zijn alle voorzieningen met volle contactgegevens aan te klikken, net als toeristische attracties. Ook zijn alle bezienswaardigheden onderweg als ‘fietserstip’ in de Route-App verwerkt. De Route-App kan onafhankelijk van de routegidsen gebruikt worden, maar voor meer context en informatie raden we altijd aan om de routegids te gebruiken.

De Fietsvakantiewinkel is uitgever van de Route-App en de publicatie van de routes in de App valt onder hun verantwoordelijkheid. De verwachting is dat de routes medio juni 2024 beschikbaar zijn.

Meer lezen? Onderstaand vind je een overzicht van onze beschikbare blogs: