Wat je moet weten

Als je in Engeland wilt gaan fietsen moet je goed begrijpen dat Engeland een fietsontwikkelingsland is. In dat opzicht is de populariteit van het fietsen in stadscentra zoals Londen, Bristol en Manchester misleidend. Fiets dat centrum maar eens uit, van de geijkte routes af een buitenwijk in, en je bent alleen tussen het gemotoriseerde blik, temidden van een infrastructuur die alleen gemaakt lijkt te zijn voor vervoer per auto. Zoals de in Wales woonachtige Nederlandse fietser Berno Brosschot zegt: Engeland is een fietswoestijn.

In Nederland wordt 25-30% van alle verplaatsingen per fiets gemaakt, in Engeland 2%. Dit heeft alles met de beperkte fietsinfrastructuur te maken. Mensen willen wel fietsen, maar op veel plekken is het nagenoeg onmogelijk om dit veilig te doen. Fietsroutes zijn vaak nog in ontwikkeling, met gaten in de bewegwijzering en soms uitmondend op drukke, smalle wegen met snelrijdend verkeer. Ook zijn fietspaden soms van slechte kwaliteit of zijn ze slecht onderhouden. Fietsstroken op de weg, als ze al bestaan, zijn vaak smaller dan je fietsstuur, met te hoge snelheden van het autoverkeer vlak naast je.

Sustrans (“Sustainable Transport”) is een stichting die het Engelse National Cycle Network beheert in samenwerking met gemeenten. De NCN-routes zijn bewegwijzerde, verkeersluwe of verkeersvrije lange-afstands-fietsroutes en vormen een goede basis voor elke langere fietstocht in Engeland. Er zijn echter tekortkomingen aan deze routes. Simpelweg er op vertrouwen dat het wel goed komt (zoals in Nederland) kan je gewoonweg niet. Soms zijn de op de website van Sustrans vermelde routes louter “aspiraties”.

Dit alles neemt niet weg dat er veel goede ontwikkelde routes zijn, het enige nadeel is dat je er geweest moet zijn om die conclusie te kunnen trekken. Het is daarom onmogelijk om op deze website alle Sustrans-routes te bespreken. Wij hebben diverse goede Sustrans-routes opgenomen in onze Hart van Engeland Oost-West route (combinatie van routes 1,3,4,27,41 en 51). De beste toeristische lange afstandsroute in Zuid-Engeland is Route 27, ook bekend als de Devon Coast-to-Coast (ook deel van Hart van Engeland Oost-West).

Als je zelf routes wilt plannen kun je het beste kaarten uit de Sustrans fietskaartenserie aanschaffen. Deze kaarten geven precies aan waar de betere fietsroutes zich bevinden en geven vaak ook alternatieve, niet bewegwijzerde route-suggesties. Het blijft echter opletten! Als een National Cycle Network route zich bij gebrek aan beter op een drukke hoofdweg begeeft, heeft deze weg op de kaart dezelfde rustgevende, maar in dit geval misleidende kleur als dat rustige weggetje waar je net vanaf kwam!

Voor fietsen in stedelijke gebieden zijn speciale stadsfietskaarten onmisbaar. Deze kaarten geven haarfijn aan langs welke hoofdwegen er fietspaden en langs welke niet. Ook staan ze bol van doorgaande routes via rustige straten en laten ze in één oogopslag handige verbindingspaden zien over of onder spoorwegemplacementen en waterwegen. Uiteraard zijn ook routes door parken en befietsbare jaagpaden duidelijk vermeld. Tot slot zijn vaak de bewegwijzerde routes van het National Cycle Network aangegeven. Een zo volledig mogelijk overzicht met gratis PDF-downloads is te vinden op de Pindar-website.

Met onze reisgidsen hebben wij al het speurwerk al voor je gedaan.  Met onze producten kan je er op vertrouwen dat je steeds op aanvaardbare, verkeersluwe routes fietst. Daarbij hebben we ons best gedaan om routes zo aantrekkelijk mogelijk te maken, met zoveel mogelijk afwisseling en veel te zien en te doen onderweg. Hieronder kan je zien hoe wij al ons speurwerk presenteren, met enkele voorbeelden van pagina’s uit onze reisgidsen:

example-tourist-info-heightprofile
example-tourist-info-urban-map
example-tourist-info-mapping

Voor het samenstellen van onze eigen reisgidsen maken wij ook veel gebruik van de Cycle Route Layer van Open Street Map, Google Earth, Google Streetview en hebben wij uiteraard ook veel lokale kennis. Tot slot is Cycle Streets Engeland’s leidende on-line fietsrouteplanner. Als je met al deze middelen serieus aan de slag gaat zal je merken dat er in veel gebieden maar zeer beperkte keuzes te maken zijn. Daarbij; een aanvaardbare veilige route is niet noodzakelijkerwijs ook een leuke fietsvakantieroute! De Hart van Engeland Oost-West routegids, Devon Coast-to-Coast-gids en onze andere routes zijn produkten waar we met recht trots op zijn!

HART VAN ENGELAND ROUTE OOST-WEST

DEVON COAST TO COAST

ANDERE ROUTES

REACTIES

Meer lezen?

Er zijn meer Nederlanders die proberen Engeland toegankelijk te maken voor de Nederlandse vakantiefietser. Cees Swart (zie ook de Fietsen rond het Kanaal-gidsen), reed per ligfiets van Harwich naar Cornwall en schreef een aanstekelijk artikel over zijn tocht.

Guus Schipper beschrijft zijn ervaringen met een fietstocht van John O’ Groats in Schotland naar Land’s End in Cornwall in een onderhoudend reisverhaal. Deze verhalen geven een goed beeld van fietsen in Engeland door Nederlandse ogen.

Meer “Engeland” door Nederlandse fietsogen, maar dan in het Engels, is te vinden op onze eigen Cycling Dutchman Blog!

cycling-in-holland-green-bike
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search