Voorbeeld Reisschema

Onderstaand een overzicht van hoe je de Hart van Engeland Route Oost-West zou kunnen fietsen vanaf Harwich naar Land’s End binnen een tijdsbestek van 15-23 dagen. Het schema van twee weken is voor echte kilometervreters, de meeste tourfietsers nemen drie weken de tijd voor de route. Ken jezelf bij het bepalen van je eigen dagafstanden!

london-landsend-route-map

Dag 1: Nachtboot vanaf Hoek van Holland en Harwich – Colchester (circa 45 km)

Neem de nachtboot Hoek van Holland-Harwich om op de ochtend van Dag 1 aan te komen in het nog slapende Harwich. De eerste dag bestaat uit een “wandeletappe” van 45 km naar Colchester, de oudste stad van Groot-Brittannië. Wen op je gemak aan het links fietsen, stop voor de koffie in het haventje van Wivenhoe en kom rond lunch-tijd in Colchester aan, zodat je ’s middags te voet de typisch Engelse High Street, het Castle Museum, het Dutch Quarter en de Romeinse stadsmuur kunt verkennen. Kampeer bij de plaatselijke camping of logeer bij een Bed & Breakfast. Deze avond biedt een goede gelegenheid om uit eten te gaan in het stadscentrum.

Dag 2: Colchester – Doddinghurst (circa 70 km)

Deze eerste serieuze etappe van 70 km naar de buitenste rand van “Greater Londen” biedt voldoende ruimte om te wennen aan het fietsen in een soms heuvelachtig landschap. De route voert door het graafschap Essex waar landbouw en bescheiden bosgebieden elkaar afwisselen. Geniet van een warme lunch bij een pub in het aardige dorp Woodham Walter en koop ook al wat brood voor de avondmaaltijd, want bij de landelijk gelegen Little Lampetts B&B (bij het gehucht Blackmore), waar je ook kunt kamperen in de tuin, is verder niets te koop. Reserveren voor deze overnachting is essentieel, gezien het zeer magere accommodatie-aanbod in dit gebied. Kampeerders kunnen hier ook kiezen voor de Kelvedon Hatch camping.

Dag 3: Doddinghurst – Londen Rotherhite (circa 55 km)

Je fietst de uitgestrekte buitenwijken van wereldstad Londen binnen via een route met zoveel mogelijk groen. Met een veerpont steek je de Theems over naar de zuidoever. Vanaf hier fietst je via een schitterend fietspad langs de Londense stormvloedkering, de Millenium Dome en de zakenwijk Canary Wharf. Hoogtepunt is Greenwich Park met de befaamde nul-meridiaan. De etappe eindigt bij een jeugdherberg in de rustige wijk Rotherhite (YHA Thameside), op loopafstand van de Londense metro en met een geweldige pub aan het water voor een sfeervolle avondmaaltijd. Mocht je ook Londense attracties willen bezoeken, dan is het, gezien je bagage, het beste om twee nachten in deze jeugdherberg te verblijven en op de tussenliggende dag Londense attracties per openbaar vervoer te bezoeken. Vooraf reserveren voor deze jeugdherberg is aanbevolen. Zie ook onze fietsen in Londen pagina voor meer informatie over de Londen-route.

Dag 4: Londen Rotherhite – Chertsey (circa 50 km)

Tijdens deze 50 km lange etappe naar Chertsey doorkruis je het centrum van Londen via een spectaculaire fietsvriendelijke route. Je fietst onder de Tower Bridge door, fietst naar Westminster Bridge met de Big Ben, passeert Buckingham Palace en fietst door St James Park en Hyde Park naar het sjieke Kensington. Dan fiets je de stad uit door o.a. het prachtige Richmond Park, langs het indrukwekkende Hampton Court en over het jaagpad langs de idyllische Theems. Bij Chertsey, onder de rook van Londen Heathrow, maar visueel ver ervan verwijderd, vind je twee campings en diverse Bed & Breakfasts voor de overnachting.

Als je meer tijd hebt is het de moeite waard van deze etappe twee etappes te maken, bijvoorbeeld met een extra overnachting in de jeugdherberg in Kensington (YHA Earls Court) of een B&B in Kingston upon Thames. Ook voor deze accommodaties is vooraf reserveren aanbevolen. Zie ook onze fietsen in Londen pagina voor meer informatie over de Londen-route.

Dag 5: Chertsey – Newbury (circa 100 km)

Deze eerste echte lange etappe voert door Windsor met z’n uitgestrekte park en koninklijke paleis. Ook fiets je over de oude brug tussen Windsor en Eton en zijn er weer de nodige kilometers langs de gezellige en groene Theems. Op weg naar Reading proef je even wat echt klimmen is in een oprisping van enige serieuze heuvels, maar dan beland je op het vlakke jaagpad langs het Avon & Kennet kanaal, het pad dat voor een groot gedeelte het beeld van deze etappe bepaalt. In dit gebied met veel Londense forensengemeenten zijn de wegen nog altijd vervelend druk met snelrijdend verkeer en daarom is dit jaagpad, alhoewel niet perfect gezien het soms hobbelige gravel, een ware oase van rust voor fietsers, wandelaars, hengelaars en bootliefhebbers.

Het pad brengt je helemaal naar Newbury, waar je kunt verblijven in een B&B in het stadscentrum of op de camping Oakley Farm bij Wash Water, circa 7 km van de route naar het zuiden. Je kan er voor kiezen om ook van deze etappe twee etappes te maken. Er zijn enkele B&B’s op de jaagpad-route tussen Reading en Newbury (op de dag zelf even vooruit bellen aanbevolen, gezien het beperkte aanbod) of kies voor een verblijf in Windsor, zodat je vanaf de B&B aldaar ook het koninklijk paleis kunt bezoeken.

Dag 6: Newbury – Devizes (circa 70 of circa 100 km)

Wiltshire is beroemd om haar prehistorische monumenten als Avebury en Stonehenge, afbeeldingen van paarden in krijt op heuvelflanken en wijdse wuivende graanvelden. Een route van circa 70 km voert door het Savernake Forest, de mooie stad Marlborough en de steencirkel van Avebury. Een route van circa 100 km maakt een omweg door de Salisbury Plains via het wereldberoemde Stonehenge. Beide routes eindigen bij de plaats Devizes, beroemd om haar kanaal met een indrukwekkende sluizengang van 29 sluizen waarmee een hoogteverschil van 72 meter overwonnen wordt! Bij Devizes vind je diverse B&B’s en twee campings. Deze etappe biedt het meest serieuze klimwerk tussen Londen en Bristol.

Als je een waardig bezoek aan Stonehenge wilt brengen is het aan te bevelen om van deze etappe twee etappes te maken, met een overnachting in een hotel in Amesbury. Stonehenge is namelijk het best te voet te bezoeken en vanaf je hotel in Amesbury is het na het ontbijt mooi wandelen naar Stonehenge. Rond de lunch kan je eventueel weer op de fiets stappen. De meeste hotels vinden het geen enkel probleem om fietsen en bagage nog even vast te houden, zolang je je kamer maar vrijmaakt voor de uitcheck-tijd.

Dag 7: Devizes – Clevedon (circa 100 km)

Op deze 100 km lange etappe is zoveel te zien dat je er eigenlijk twee dagen voor zou moeten uittrekken, bijvoorbeeld met een extra verblijf in de jeugdherbergen van Bath of Bristol. Het fietsen langs het hier uiterst schilderachtige Avon & Kennet kanaal is van absolute wereldklasse en er is de keus om te fietsen in een 1.6 km lange spoortunnel. Werelderfgoed Bath is beroemd om haar Romeinse baden en indrukwekkende Georgische bouwsstijl. Dan fiets je via het mooie Bristol and Bath Railway Path naar de moderne stad Bristol. Daar fiets je door het indrukwekkende ravijn van de Avon-rivier en de vallei van Gordano om deze afwisselende etappe te eindigen bij badplaats Clevedon.

Deze plaats vormt het einde van de circa 500 km lange coast to coast route van de Noordzeekust naar het Kanaal van Bristol; een mooi eindpunt voor hen die opzien tegen de zware klims van Exmoor en Cornwall! Vanaf het nabijgelegen Yatton (ook op de route) kan je fietsen mee in de trein nemen terug naar Londen/Harwich. Er is een beperkte keus qua hotels en B&B’s in Clevedon (reserveren is aanbevolen). Kampeerders worden van harte onthaald bij Bullock Farm, waar de uitbaters zich hebben ontpopt als ware fans van onze route! Meer over fietsen in dit gebied op onze pagina over Bath, Bristol en omgeving.

Dag 8: Clevedon – Taunton (circa 105 km)

Deze etappe staat in het teken van de Somerset Levels, een laagveengebied dat in veel opzichten doet denken aan Nederland. Het vlakke land wordt echter regelmatig doorsneden door diverse heuvelruggen, waarvan de Mendip Hills de hoogste is. Onderweg fiets je door Cheddar, een plaatsje dat beroemd is om een kloof met steile rotswanden pal naast het dorp. Abseilen en caving behoort hier tot de mogelijkheden.

In Taunton hebben fietsers zonder klimbenen de laatste kans de trein terug te nemen naar Londen/Harwich. Kampeerders hebben met de campings op de Somerset Levels voor het eerst wat meer keuze-mogelijkheden, maar let op; voorbij Taunton is de volgende camping pas weer op het hoge Exmoor, twee tot drie uur fietsen verder (bij Winsford, zie onder). Taunton zelf heeft een ruime keus aan B&B’s.

Dag 9: Taunton – Barnstaple (circa 90 km)

Deze etappe voert over Exmoor, met een pas van 480 meter boven de zeespiegel als hoogste punt. Dit klinkt niet al te hoog, maar het is een kwestie van continu klimmen en dalen, zodat het totaal te beklimmen hoogteverschil vele malen hoger uitpakt. De beloning voor al het klimwerk bestaat uit vergezichten, mooie natuur en totale verlatenheid. Ook kan je kiezen voor de zware route via de Tarr Steps, een prehistorische brug van rotsen die in “hunebedstijl” op elkaar zijn gezet. Als je meer tijd hebt, is het gezien het pittige klimwerk verstandig van deze etappe twee etappes te maken, met een overnachting in een B&B in Bampton of Dulverton, de Halse Farm camping bij Winsford, Sportsmann Inn B&B of Blindwell Bunkhouse, midden in de verlatenheid van Exmoor.

Dag 10: Barnstaple – Bude (circa 85 km)

De route door Devon staat voor de helft in het teken van de Tarka Trail, één van de mooiste fietspaden over voormalige spoorlijnen in Engeland. Je fietst langs de uitgestrekte getijdegebieden van de rivieren Taw en Torridge en raakt heel even de kust bij het strand van Instow voordat je diep het heuvellandschap van Devon binnendringt. Een alternatieve route brengt je naar het Atlantische surfstrand van Westward Ho! Op de tweede helft van de etappe via Holsworthy kunnen vorderingen langzaam zijn i.v.m. vele venijnige, korte klimmetjes. Bude is net als Westward Ho! populair bij surfers. De Upper Lynstone camping bij Bude is schitterend gelegen; de moeite waard om hier een rustdag te houden, met twee overnachtingen.

Het is mogelijk om met de routegids de Devon Coast to Coast Route naar Plymouth aan de zuidkust te fietsen. Dit is een goed alternatief voor de minder benadigde klimmers, daar deze route voor ongeveer 60% voormalige spoorlijnen volgt. Hierdoor zijn er slechts een beperkt aantal steile klims op deze route. Geef deze optie een kans, want met schitterende uitzichten over Dartmoor, met het fietsen over tien hoge spoorviaducten en twee lange spoortunnels is deze fietsroute in vele opzichten aantrekkelijker dan de route naar Land’s End. Reken twee dagen voor het circa 160 km-lange traject van Barnstaple naar Plymouth, zie ook onze Devon Coast to Coast pagina.

Dag 11: Bude -Tintagel (circa 35 km)

Vanaf Bude laat het beruchte klimwerk in Cornwall meteen van zich spreken. Van de dagafstand van 35 km gaat het 9 kilometer serieus bergop, verspreid over diverse klims; Alpe d’Huez is er niets bij! Een koninginnerit voor ware klimmers dus, de meeste mensen zullen het grootste gedeelte van de klims lopen. Verwacht 4 tot 5 uur nodig te hebben om etappeplaats Tintagel te bereiken. Bezoek hier het beroemde kasteel van de legende van koning Arthur of wandel op het schitterende South West Coast Path. Alle accommodatie-varianten zijn in Tintagel beschikbaar. Op de alternatieve route via Bodmin Moor is het klimwerk lichter, maar dan laat je het beroemde Tintagel Castle links liggen.

Dag 12: Tintagel – Newquay (circa 70 km)

De tocht door het heuvelachtige Cornwall zet zich voort. Gelukkig brengt de vlakke en mooie Camel Trail de nodige verlichting en is het toch mogelijk zo’n 70 km af te leggen. Via de gezellige havenplaats Padstow, het strand van Harlyn Bay en het mooie dorp St Columb Major kom je aan in Newquay. Dit is de parel onder de Engelse badplaatsen, beroemd om haar prachtige surfstranden. Er is hier een ruime keus aan overnachtingsmogelijkheden, maar tijdens de Engelse zomervakantie (eind juli- begin september) is vooruit reserveren aanbevolen. Als je meer tijd hebt is het de moeite waard van deze etappe twee etappes te maken, bijvoorbeeld door te kamperen bij Padstow of door een verblijf bij de jeugdherberg van Treyarnon Bay.

Dag 13: Newquay – Penzance (circa 80 km)

Een laatste serieuze etappe van 80 km waarbij je door de voormalige mijnstreek van Cornwall fietst. Ook bezoek je Truro, de aangename administratieve hoofdstad van Cornwall. Bij het dorp Marazion raak je voor het eerst de zuidkust en kijk je uit over het kasteel van St Michaels Mount, het kleinere Engelse broertje van het beroemde Frans Mont St Michel. Verblijf op een camping in Hayle of bij Marazion of in het mondaine Penzance zelf in een B&B.

Dag 14: Rondje naar Land’s End (circa 50 km)

Vandaag een afsluitende rondrit van 50 km vanaf Penzance met een bezoek aan het glorieuze Land’s End, Engeland’s westelijkste kaap met uitzicht over de Atlantische Oceaan. Neem ook de tijd om te genieten van bijzondere plekken als het pittoreske haventje van Mousehole en het imposante Cape Cornwall. Het is mogelijk om deze etappe bagagevrij te fietsen door twee nachten bij Penzance te overnachten. Sta je er op om in de jeugdherberg van Penzance of de Bone Valley Camping te verblijven, volg dan even het rondje via Land’s End in tegenovergestelde richting om bij deze accommodaties te komen. Je kan dan alsnog het rondje fietsen in de richting zoals aangegegeven in de gids!

Dag 15: Transfer Penzance – Harwich – Hoek van Holland

Probeer rond 9 uur ’s morgens op de trein te stappen van Penzance naar Londen Paddington (vooraf reserveren voor fietsen verplicht). Op deze manier kan je rond twee uur ’s middags in Londen zijn, een goed moment van de dag om zonder problemen de fietsen mee te kunnen nemen op de metro naar Liverpool Street station. Streef ernaar om ruim voor de spits de trein naar Harwich te nemen. Je kan dan in Harwich wat eten voor je op de nachtboot stapt. Na de spits Londen uit kan ook, dineer dan Londen en fiets vanaf de trein rond 22 uur direct de nachtboot op. Zo kan je op de vroege ochtend van “dag 16” weer in Hoek van Holland staan!

BESTEL ONZE ROUTEGIDS

VEELGESTELDE VRAGEN

WAT JE MOET WETEN

ROUTE UPDATES

REACTIES

cycling-in-holland-green-bike
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search