Hart van Engeland Route Noord-Zuid

De Hart van Engeland Route Noord-Zuid (‘England North-South’) is een recreatieve lange afstandsroute in voorbereiding. De Noord-Zuid Route zal, net als de bestaande Oost-West Route, een route worden waarin cultuur, historie en natuur hand in hand gaan. De route is geschikt voor zowel kampeerders als voor fietsers die liever in Bed & Breakfasts en jeugdherbergen verblijven. Circa 65% van de route is bewegwijzerd zijn dankzij de “Sustrans”-routes van het Engelse National Cycle Network. Ongeveer 35% van de route is over verkeersvrij fietspad, de rest van de route bijna in zijn geheel op rustige wegen. Ook biedt de route aansluiting op drie beroemde Coast-to-Coast routes in Noord-Engeland.

Nederlandse en Vlaamse tourfietsers kunnen de route beginnen in Newcastle of Hull, met een directe aansluiting vanaf de veerboten vanaf IJmuiden en Rotterdam. Vanaf Newcastle kan je ook de trein nemen naar Berwick upon Tweed om de route op het noordelijkste puntje van Engeland te beginnen met het beste gedeelte van de North Sea Cycle Route in Engeland.

Bij Newcastle gaat de route tijdelijk landinwaarts via de Hadrian’s Wall en Durham. Dan volgt het tweede gedeelte van de North Sea Cycle Route via North Yorkshire Moors en Scarborough. Dan zijn er verschillende routekeuzes, zoals naar de veerhaven van Hull, eventueel via Flamborough Head. Je kan ook direct door naar York via de Yorkshire Wolds.

Vanaf York doen ook de instappers vanaf Hull mee om via de laagvlaktes bij Selby en Doncaster naar het Peak District National Park te reizen, met o.a. de schitterende Monsal Trail. De route zakt dan verder door midden-Engeland verder af naar het zuiden via o.a. LeicesterWarwick Castle, Stratford Upon Avon en Oxford. Hierbij ontwijkt de route vakkundig grote steden als Sheffield, Derby en Birmingham voor een zo groen mogelijke ervaring!

In de buurt van Stonehenge kan je “overstappen” op de bestaande Hart Oost-West route. Verder zuidwaarts volgen nog de mooie stad Salisbury en het New Forest National Park. De route eindigt op het Isle of Wight, met de rotspunt van The Needles als spectaculaire finale.

Vanaf Portsmouth kan je vervolgens per trein naar Dover of Harwich reizen. Ook kan er vanaf Portsmouth een oversteek worden gemaakt naar Le Havre in Frankrijk. Zowel aan de Engelse als Franse kant kan je langs Het Kanaal ook terugfietsen naar Nederland/België met de Rond Het Kanaal-gidsen van Cees Swart.

Ben je geinteresseerd in Hart van Engeland Route Noord-Zuid? Wij hebben een voorpublicatie beschikbaar hebben voor hen die de route nu al willen fietsen. Als je gebruik maakt van dit aanbod dan vragen wij je actief feedback te geven en ervaringen te delen en mooie foto’s onderweg te maken. Deze verwerken wij dan, met vermelding van jouw bijdrage in het colofon, in de definitieve reisgids voor publicatie in het voorjaar van 2022. Let wel; i.v.m. corona kunnen er nog steeds reisbeperkingen van kracht zijn! Check zelf of afreizen naar het V.K. momenteel een haalbare zaak is. Neem contact met ons op als je gebruik wilt maken van onze voorpublicatie.

HART VAN ENGELAND ROUTE OOST-WEST

DEVON COAST TO COAST

ANDERE ROUTES

WAT JE MOET WETEN

cycling-in-holland-green-bike
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search