Uitgelicht: Fietsen in Londen

De Hart van Engeland Route Oost-West en de bijbehorende engelstalige London-Land’s End Cycle Routegids biedt ook mogelijkheden om over meerdere jaren kortere fietsvakanties te houden. Naast de Devon Coast to Coast en het gebied rond Bath en Bristol is vooral een fietstocht door Londen een bijzondere belevenis!

Op z’n Nederlands drie dagen fietsen door Londen; kan dat? Het lijkt niet zo waarschijnlijk als je op Piccadilly Circus staat en je een fietser bijna geplet ziet worden tussen twee dubbeldekker-bussen. Feit is echter dat fietsen de laatste jaren enorm in opkomst is in Londen. De laatste jaren heeft men in het centrum diverse fietspaden “Nederlandse stijl” gebouwd, de zogenaamde Cycling Super Highways. Hoewel de kwaliteit hiervan enorm varieert is er, mede in combinatie met langer bestaande jaagpaden  langs het stroomgebied van de Theems, veel te genieten in Londen voor de recreatiefietser. We nemen je mee voor een driedaagse fietstocht van de stormvloedkering in de Theems in het oosten van Londen helemaal naar Windsor Castle in het westen; 100 bijzondere kilometers die je Londen zullen laten zien zoals je de stad nog nooit ervaren hebt!

De Transport for London – Santander bikes zijn tegenwoordig bijna op elke straathoek te vinden, maar voor een kwaliteits-huurfiets waar je ook wat serieuze kilometers op kunt maken kom je al snel uit bij On Your Bike naast station London Bridge, te bereiken met directe treinen vanaf Gatwick en Luton airports. Neem de huurfiets meteen mee in de trein en reis in 15 minuten naar station Woolwich Arsenal. Vanaf hier fiets je in vijf minuten verkeersvrij naar de oevers van de Theems.

De Theems is hier nog een wijdse getijdetivier en je voelt zeewind en zilt in je gezicht prikken terwijl je langs de Theems Barrier fietst, de Engelse variant op de Nederlandse Deltawerken. Even verderop is de Anchor and Hope de enige pub in dit gebied met een terras aan het water. Kijkend in de richting van de City zien we een indrukwekkende skyline, gedomineerd door de O2 Arena (Millenium Dome) en de wolkenkrabbers van het zakendistrict Canary Wharf.

We fietsen naar Greenwich en belanden op het beroemde uitzichtpunt naast de Royal Observatory. Hier sta je precies op de befaamde nul-meridaan van Greenwich. Je kijkt uit over de riviervallei van de Theems met de mooie monumentale gebouwen van het Nationale Maritime Museum met daar achter wederom de dramatische skyline van Canary Wharf. De afdaling uit het park brengt ons direct naast het historische schip de Cutty Sark, vanaf waar we verder westwaarts fietsen.

Rotherhithe heeft prachtige oude warenhuizen die allemaal zijn omgetoverd in luxe appartementen. De YHA-jeugdherberg ligt hier direct op onze route en biedt de perfecte overnachtingsplek voor de budget-fietser. Tegenover de hostel is het goed toeven op het terras aan het water van de lokale pub.  Als je geluk hebt kan je hier tijdens het dineren een perfecte zonsondergang over de stad zien. Anders is daar de zee van lichtjes als de duisternis eenmaal heeft ingezet!

Op onze tweede fietsdag fietsen we binnen tien minuten onder de Tower Bridge door en bewonderen we dit Londense monument vanaf het park naast de brug. Ook het beroemde Tower of Londen is duidelijk te zien  We zijn nu op de Southbank waar de attracties zich aaneenrijgen. We zouden hier elke minuut wel kunnen afstappen, maar dat doen we alleen bij de Shakespeare’s Globe en de Tate Modern vanwege het prachtig uitzicht over de St Paul’s kathedraal aan de overkant van de Theems.

Vanaf Blackfriars Bridge begint dan de fun op de Cycling Super Highways. Over een lengte van 4 km fietsen we op een strakke fietssnelweg direct langs de Theems op de Big Ben af. Vervolgens kruisen we Parliament Square zonder ons om autoverkeer hoeven te bekommeren. Hier hadden we tot een paar jaren geleden alleen maar van kunnen dromen; alle hulde aan de Londense Go Dutch Cycling Campaign die dit mogelijk heeft gemaakt!

Via een breed pad langs The Mall fietsen we vervolgens op Buckingham Palace af. Hier vindt om 11.30 uur de populaire wisseling van de wacht plaats (elke twee dagen, hoogseizoen dagelijks) en het is leuk om dit even mee te nemen als dat lukt.  Dan begint een fantastisch fietspad dat ons onder de Wellington Arch door in Hyde Park brengt. Na onze lunch in het parkpaviljoen fietsen we verder naar Kensington Palace aan de westkant van Hyde Park en kijken we of we prins William en zijn Kate kunnen zien door de paleisramen.

De fietstocht krijgt nu wederom een andere wending. We verruilen de parken voor de facades van huizen en hotels van de peperdure wijk South Kensington. Met veel links-en-rechts via rustige straatjes belanden we bij Putney Bridge. Hier steken we weer over naar de zuidoever van de Theems. Opeens lijken we de stad verlaten te hebben en fietsen we over groene dreven langs sportparken en dure villa’s. Dan belanden we in Richmond Park, de Londense evenknie van het Amsterdamse Bos. Beide parken zijn ongeveer net zo groot, maar door de loslopende herten en het ruige karakter van Richmond Park heb je plotseling het gevoel dat je in Nationaal Park de Hoge Veluwe fietst!

De waarheid is dat we ons nog steeds midden in de Londense huizenzee bevinden. Kingston aan de Theems, aan de andere kant van Richmond Park, voelt desondanks als een onafhankelijke plaats. Het heeft een aantrekkelijk centrum met veel winkelstraten. We nemen onze intrek in één van de typisch Engelse Bed & Breakfasts en dineren in een restaurant aan het water van de Theems; een perfect einde van wederom een perfecte fietsdag!

Op onze derde en laatste fietsdag staat het jaagpad langs de Theems centraal. Inmiddels is Engeland’s beroemdste rivier verworden tot een schilderachtige stroom, vergelijkbaar met de Hollandse Amstel of Vecht. Veel groen, statige herenhuizen, sluisjes waar bootjes liggen te wachten in gezelschap van zwanen en eenden; het doet allemaal verdacht Nederlands aan.  Er is zelfs een fietspontje opgenomen in de route! Alleen de Engelse pubs en het indrukwekkende paleis Hampton Court helpen ons er aan herinneren dat we nog steeds in Londen zijn. Van de plaatsen Walton, Chertsey en Staines zie we desondanks alleen de historische centra aan de Theems. Alle uitgestrekte buitenwijken  gaan volledig aan ons voorbij!

Bij het historische Runnymede, net buiten de Londense ringweg, komt er een einde aan het jaagpad. We begeven ons via een steile klim (de eerste sinds Greenwich park!) naar de hoogten van Windsor Park. Dit park is groter dan alle andere parken bij elkaar. We zijn blij in Staines al een broodje en wat te drinken te hebben gekocht, want in deze oase van rust is niets te koop. Het gras bij het standbeeld van de bereden Koningin Elizabeth II is perfect  voor een picknick. We kijken, net als de Koningin op haar paard, uit over de Long Walk, een lange kaarsrechte grasboulevard, met de torens van Windsor Castle aan de horizon.

Na deze unieke picknick fietsen we naar het stadje Windsor zelf. Hier kijken we, net als alle andere toeristen, op naar de indrukwekkende buitenmuren van het Windsor Castle, maar dan fietsen we over de oude Theemsbrug naar het beroemde plaatsje Eton en zijn we al snel weer alleen. Wederom belanden we op het jaagpad, maar deze keer is het voor korte duur. Het laatste stukje van onze route leidt ons via de roeibaan van de Olympische Spelen van 2012 naar het station van Maidenhead. Hier stappen we rond drie uur ‘s middags met onze fietsen op een sneltrein terug naar het centrum van Londen. Zo zijn we nog ruim voor vijf uur terug bij de fietsverhuurder bij Londen Bridge om de huurfietsen weer in te leveren; einde van drie bijzondere dagen!

Overzicht:

Dag 1: Woolwich Arsenal – Rotherhithe:  17 km (halve dag)

Dag 2: Rotherhithe – Kingston upon Thames: 33 km (hele dag)

Dag 3: Kingston upon Thames – Maidenhead:  52 km (hele dag)

Nb: De omschreven route is maar deels bewegwijzerd. Alleen onze engelstalige London-Land’s End Cycle Routegids brengt je volledig verkeersluw van Woolwich Arsenal naar Maidenhead. Naast de routebeschrijving en kaartmateriaal bevat de gids ook overnachtingsaddressen en op fietsers gerichte bezoekersinformatie. De Engelstalige fietsgids met een 1000 km route vanaf Harwich of Dover via Londen naar Land’s End in Cornwall is te bestellen via deze website.

Wil je slechts een ochtendje of middagje door Londen fietsen via de Big Ben, Westminster, St Paul’s Cathedral en Londen Eye met een Nederlandse gids? Dit kan tegenwoordig ook; huurfiets inbegrepen.

BESTEL ONZE ROUTEGIDS

WAT JE MOET WETEN

REACTIES

cycling-in-holland-green-bike
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search