Feedback (reacties)

Hier kan je niet alleen veel reacties lezen van Hart van Engeland-Oost-West-fietsers, maar ook van de gebruikers van onze andere routes.

Wil je zelf een reactie plaatsen? We plaatsen alle berichten ongecensureerd, zolang het bericht maar over onze fietsroutes gaat. We behouden het recht voor om lange reacties in te korten.

Stuur je bijdrage via het envelopje rechtsonder in je scherm of gebruik ons contactformulier, Twitter via @EosCyclingNL of Facebook via EOS Cycling Holidays. Foto’s zijn ook van harte welkom!

Schrijf je zelf een blog over jouw Engelse fietsavonturen? Laat het ons weten en we plaatsen hier een link naar jouw blog, zoals naar de Blog van Henri en JannekeBlog van Piet en Mieke Batenburg, de Blog van Hero Bruinsma en de Blog van Stijn Caubergs.

Fantastische vakantie

“We hebben genoten van de fietsroute. het was een fantastische vakantie!”

Familie Munneke met Lise (6!) en Floris (9!) die beiden van Londen naar Taunton en van Barnstaple naar Land’s End fietsten.

fietseninengeland-slidefront01

BritRaill Pass

“Zoals beloofd onze wederwaardigheid en rond de BritRaill Pass en fietsreserveringen. Welnu, het is prima gegaan. Het was het wel degelijk mogelijk om met zo’n pas een reservering voor de fiets te maken. We hebben inderdaad meteen na aankomst in Harwich de fietsplaatsen voor de terugweg gereserveerd (we wisten wanneer we de boot terug zouden hebben) en dat was geen overbodige luxe, want de lokettiste zei dat veel mensen hun fiets meenemen in de trein van Penzance naar Londen / Harwich. Er waren ook al een paar treinen volgeboekt, maar we konden nog twee plaatsen vinden. Overigens misten we in Londen onze geplande trein van Liverpool Street naar Harwich, maar voor de trein van een uur later bleken helemaal geen reserveringen nodig. Ik zou mensen die deze reis maken adviseren –indien mogelijk- niet op dezelfde dag trein en boot terug te nemen. Wij hadden tenminste nog een overnachting in Harwich gepland, en dat voorkomt stress op de laatste vakantiedag!

De Londen-Land’s End-route is ons prima bevallen, minutieus de route beschreven door het prachtige Engeland. Omdat we met behoorlijke lichte race- / sportfietsen waren, hebben we vooral in het begin wel eens een andere weg genomen om de voor ons vaak minder geschikte jaag- en kiezelpaden te vermijden, maar zelfs als dat zo was, hebben we toch in grote lijnen de richting gevolgd. Het was beslist een pittige tocht, maar we hebben weer genoten van het wonderschone landschap en de altijd prettige (en humoristische) Engelse sfeer.

Zoals we bij eerdere fietsvakanties in Engeland ook al ervaren hadden, zijn de meeste Engelse verkeersdeelnem ers ronduit hoffelijk ten opzichte van fietsers. Ze laten je vaak voorgaan en we hebben het in Cornwall meegemaakt dat op een zeer smalle weg een automobilist achteruit ging om ons te laten passeren. Overigens viel het ons op dat er beslist veel meer wordt gefietst dan pakweg tien, twintig jaar geleden. Naar ons werd verteld, heeft dat behalve met ‘promotie’ ook met de successen van Wiggins, Froome en Hoy te maken.

We hebben zeer veelvuldig gebruik gemaakt van je lijst met overnachtingsadressen en fietsreparateurs. Vrijwel altijd tot grote tevredenheid. Ga door met dit zegenrijke werk om het fietsen in Engeland te populariseren. Tot slot nogmaals dank voor het uitzoeken van de vragen over fiets en trein. Het was precies zoals je beschreef.”

Leontien en Albert.

Fantastisch!

“Gisteren terug gekomen van top fietsvakantie. Gestart in harwich, de hele steile stukken ontweken door route naar Plymouth te nemen. Daarna met trein naar Truro en de tocht afgefietst tot Lands End. Incl bootreis en laatste 2 luierdagen waren we 3 weken onderweg. Er zijn leuke rustige campings te vinden een eindje van Lands end vandaan. Beter dan de drukte aan de kust.
Enige minpunt waren aantal campings uit boekje die zo’n beetje pal aan de snelweg liggen. Colchester was het ergste, afrader. De route is helder, wij gebruikten de Engelstalige versie en je fietst door ongelooflijk mooi landschap. De Engelsen zijn bijzonder vriendelijk en behulpzaam. Kunnen we in Nederland nog wat van leren, vind ik. Zonder elektronische fietsnavigatie dus ook goed te doen. Goeie reis!”

Hilda en Frank, Amersfoort.

Prachtige route

“Vanaf Bristol Airport stuur ik een bedankje voor de prachtige route! Echt een compliment waard ! Ik fietste van Harwich in 15 dagen naar Land’s End. Begonnen op de dag van de BREXIT-uitslag, dus met Essex dat onder water stond, alle dagen tegenwind, veel te koud en te nat, slechte wegen en paden, oprukkende brandnetels en braamstruiken vanuit de niet gemaaide bermen, veel modder, etc. Nooit op een tocht zo vaak de fiets omhoog moeten duwen, nooit zo vaak en lang in de kleinste versnelling gefietst. Prima campings onderweg, allemaal uit het boekje, 1e druk, januari 2011. Na Land’s End via Eden Project-Okehampton-Tiverton naar Taunton gefietst en vandaar daar weer terug op jouw route tot afslag Bristol AirPort. Nu kan ik hiernaar terugvliegen en Land’s End-John O Groats afmaken. Wanneer ….?”

Johan van den Berg, Lochem.

Treinreis?

“Boekje met bijlagen in goede orde ontvangen. De voorpret kan beginnen. Jammer dat het zo’n gedoe is de treinreis van Bristol naar Harwich van te voren te regelen. Treinreiswinkel regelt niets meer in Engeland en toch moet je reserveren, er mogen slechts 6 fietsen in de trein! We laten ons uiteraard niet kisten en zien met veel plezier onze vakantie tegemoet!”

Evelien, Santpoort-Noord.

Reactie van moderator: Als je een terugreisdatum weet kan je het beste de reserveringen en kaartjes regelen bij aankomst in Engeland (treinstation Harwich of bij aankomst in Dover, bij treinstation Rochester in Kent). Weet je nog niet precies de terugreisdatum, dan kan het ook nog later, bijvoorbeeld bij het station van Maidenhead ten westen van Londen (daar kom je op de fiets direct langs). Reis je met meer dan vier personen, dan kom je op minimaal twee boekingen uit. Op de trein van Bristol naar Londen kunnen maximaal 6 fietsen tegelijk mee. Grotere gezelschappen zullen op meerdere treinen moeten reizen…

Genoten van alle afwisseling

“Sinds een week weer terug in Monnickendam, na 6 weken op de fiets. Vanaf Monnickendam via Engeland, Wales door naar Bantry aan de zuidwest kust van Ierland. van Harwich tot en met Bristol jouw fantastische route gevolgd. Zeer genoten van alle afwisseling in landschappen, waterwegen en zeker ook de drukte van London. Wat een heerlijk gevoel om dwars door ie gekke drukte soms te fietsen..Ik heb de GPS niet gebruikt want ik had veel meer plezier met het puzzelen met jouw beschrijvingen. Ook de engelse aanduidingen van Route 4 waren zeer duidelijk en goed zichtbaar. Later was ook de kennismaking met Wales en Ierland verrassend en uitdagend.”

Jan Overgoor, Monnickendam.

Scooters?

“We begrijpen dat je deze route beter niet met E-bikes kunt doen. IS het mogelijk om de route met scooters te rijden? Zijn scooters sterk genoeg om de heuvels te nemen? Zijn er genoeg plekken om te tanken? Hartelijk dank!”

Annet.

Reactie van moderator: Je kan best fietsen met elektrische fietsen hoor, maar gebruik een E-bike met afneembare accu, dan kan je de accu gewoon meenemen naar je kamer en daar opladen. Als je kampeert is het ‘s nachts opladen ook wat lastiger omdat je dan altijd een elektriciteits “hook up” nodig hebt, met speciale buitenkabel/plug. Daarnaast heb je sowieso altijd een verloopplug naar Engelse stopcontacten nodig. Verder; afhankelijk van de te fietsen afstand per dag en de hoeveelheid ondersteuning die je nodig hebt, gebruik je wellicht twee accu’s per dag?

De Hart van Engeland Route (London-Land’s End) kan niet met scooters gereden. 35% van de route is op fietspad en in Engeland mag je met scooters niet het fietspad op. Alternatieve routes over de weg zullen in sommige gevallen vele kilometers om zijn. Daarnaast gebruikt de route vooral in steden en plaatsen vele korte stukjes fietspad tussen verschillende wijken en die zijn dus verboden terrein voor scooters. Wij hebben ooit onze Nederlandse scooter (met 45 km/h begrenzing) mee naar Engeland genomen, maar we hebben die al snel verkocht, omdat je overal dus op de hoofdrijbaan moet rijden (ook buiten de bebouwde kom) en dat is niet zo prettig.

Bedankt!

“Van 1 t/m 10 september fietste ik via Hart van Engeland van Harwich naar Plymouth. Kort en krachtig, ik heb genoten van de mooie route. Het is een route die de verschillende landschappelijke gezichten van dit deel van Engeland laat zien. Hoewel ik de GPS-tracks gebruikte, vind ik het boekje onmisbaar. Ik gebruikte overigens de Engelse uitgave. Die vind ik overzichtelijker dan de Nederlandse. Ik heb overigens beide :-). De zwaarte van het traject tussen Taunton en Okehampton viel me alleszins mee. Of had ik me er wellicht mentaal op voorbereid door trajectomschrijvingen als ”serious climbs” en ”streneous, some extreme climbs”? Hoe dan ook mede dankzij de mazzel dat ik gedurende de gehele tocht overdag geen regendruppel heb gevoeld, was het een mooie tocht. Thanks.”

Jan Veerbeek, Hilversum.

Prachtige tocht in een vriendelijk land

“Gelukt! Harwich-Land’s End. Dank voor de uitstekende beschrijvingen en algemeen mooi weer! We hebben ons geen moment verveeld! We zijn al weer een tijdje terug uit Engeland waar we erg hebben genoten van 3 weken fietsen. De beschrijvingen vonden we zeer goed. Eigenlijk een voorbeeld voor anderen. Heel simpel met de afkortingen en de pijltjes. De bordjes van Sustrans waren ook duidelijk te volgen. We zijn slechts op 3 punten ‘de mist in gegaan’. In het begin in Harwich (onervarenheid?), de tweede keer was op weg naar Woolwich, de derde keer was bij de O2 Arena. Daar waren ze aan het verbouwen net voorbij de Arena.

Dan nog even een puntje over de treinreis terug (Penzance-Harwich). Het goedkope tarief hebben wij nooit onder de 118 pond (2 personen) kunnen treffen, en we hebben al ver van tevoren gekeken. Om dit goedkope tarief te kunnen boeken MOET je in Londen in pak ‘m beet 1,5 uur van Paddington naar Liverpool Street zien te komen. Volgens de meneer van EastAnglia mag je NIET met een fiets in de metro. En fietsend geef je zelf al aan dat je op 2 uur moet rekenen. Wij hadden op zondag met bijna geen verkeer toch ook zeker 1,5 uur nodig. Wij hadden gekozen voor twee tickets, dwz vanaf Liverpool Street naar Harwich als los ticket omdat je dan vrij bent hoe laat je daar vertrekt. Dat kost echter wel 50 pond extra (voor 2 personen). In onze optiek is het dus niet mogelijk om binnen het goedkope tarief per fiets of metro de verplichte (goedkopere) aansluiting te halen!

De B&B’s en hotels in Engeland waren prima. Voor ons de topper de Little Lampetts, een prachtig oud huis met dito dame. We hadden jouw advies gevolgd om vooraf een aantal reserveringen te doen. Heel verstandig want ook al waren we nog niet in het hoogseizoen aan het fietsen, overal waar we kwamen zagen we toch vaak ‘no vacancies’. Vanaf Clevedon hebben we per dag gereserveerd. Dat viel nog niet altijd mee. In Padstow was bijvoorbeeld geen plek meer, Harlyn Inn bleek een goed alternatief al was dat wel buiten Padstow uiteraard.

Wij zijn conditioneel sterke vrouwen maar eigenlijk geen echte fietsers in die zin dat we pas voor een tweede keer een langere tocht gefietst hebben. De informatie en inschattingen op basis daarvan vooraf waren kloppend en het is ons dan ook geenszins tegengevallen qua niveau. Je zegt terecht dat als je bereid bent af en toe af te stappen je de hellingen prima kunt fietsen. Al met al viel het afstappen ook nog wel mee. De vermoeidheid begon pas toe te slaan op het laatste stuk, door het vele klim- en daalwerk vanaf Tintagel. We hadden die etappes op jouw aanraden ook hier en daar geknipt waardoor het goed te doen was. Voor ons zou de tocht niet in 2 weken haalbaar zijn geweest. Onze tocht bestond uit 18 fietsdagen. Nu waren we goed moe aan het eind, maar dat mag dan ook! Moe maar zeer voldaan!

We hadden prachtig weer op het merendeel van de dagen. De jaagpaden vonden we geenszins saai. Er was op het water dan ook van alles loos, mensen druk in de weer met hun narrowboats en de locks. We hebben vinden we een heel goed beeld van Zuid Engeland gekregen. De stukken door de vele parken vonden we prachtig en verrassend (Richmond Park bijvoorbeeld, wonderschoon). Cornwall met de ruige kliffen natuurlijk een hoogtepunt! Het enige saaie stuk lag tussen Bristol en Clevedon. Kortom, een prachtige tocht in een vriendelijk land (ook voor fietsers overigens vonden we, ze hielden goed rekening met ons, mogelijk ook dankzij jouw tip wat meer naar het midden van de weg te fietsen zodat ze wel snelheid moesten minderen) met heerlijk eten en veel gezelligheid in de pubs. Dus: dank jullie wel en we hopen dat nog velen zullen volgen, het is de moeite meer dan waard.”

Ingrid Koppelman, Nijmegen.

ingridkoppelman

Reactie van moderator: T.a.v. de treinkaartjes, etc. Het probleem blijft dat er in Engeland veel aparte treinmaatschappijen zijn. Het personeel heeft vaak alleen kennis van de eigen lijn. We hebben al diverse keren gehoord van treinpersoneel dat je geen fiets mee mag nemen op de Londense metro, terwijl dat dus wel zo is (maar alleen buiten de spits op de Circle Line). T.a.v de algemene kaartjes-prijs is het goedkoopste tarief het beste beschikbaar tussen vier en twee weken van te voren. Het is wel degelijk mogelijk om met 1 kaartje vanaf Penzance naar Harwich te reizen, al zal personeel soms het tegendeel beweren. Voor het gedeelte vanaf Liverpool Street tot aan Harwich kan je met je kaartje elke trein buiten de spits reizen (met uitzondering van de intercity naar Norwich met de overstap in Manningtree) en is het kaartje ook voor de Circle Line geldig. Misschien is het handiger kaartjes on-line te kopen, om zo het soms onkundige commentaar van kaartjes-verkopend personeel te mijden…

Met aanhangfiets en fietskar

“Vandaag terug gekomen van een fantastische vakantie. We hebben er wel 5 weken over gedaan(nou ja we hadden een paar dagen over op het eind), maar met de kinderen doe je nu eenmaal rustig aan. In tegenstelling tot 10 jaar geleden, was het reizen met de trein verbazingwekken d makkelijk. We kregen veel medewerking van het personeel. We hebben tussendoor 2x de trein genomen (Taunton Barnstaple en St Austell-Penzence) omdat steile klims met aanhangfiets en fietskar voor ons te veel waren. En het moet wel leuk blijven. Voor de trein steeds 3 plekken gereserveerd (2x fiets + aanhangfiets) en de fietskar als kinderwagen aangeprezen. Er werd moeilijk gekeken en daarna de ruimte achter de loc geopend waar de fietskar zo in kon… Super! De route beschrijving was prima, alleen alle vreselijke hekjes langs de jaagpaden waren irritant. Ik geloof dat we op 1 dag wel 5x alles moesten afkoppelen en over het hekje tillen….”

Marianne Biegstraten.

Australië

Edwina Byrne kwam helemaal uit Australië om de Hart van Engeland route met haar man en vijf-jarig zoontje te fietsen. Trots toont ze de kopie die ze gemaakt heeft van de overzichtskaart in de gids. “Die hangt ook bij onze familie en vrienden op de koelkast thuis, dan kunnen ze bijhouden waar we zijn; het werkt perfect”, vertelde ze ons in eigen persoon in Barnstaple, augustus 2015. Edwina fietste ook in Nederland met onze gids over Nederland en vertrouwde ons ook toe dat ze zonder onze gidsen nooit naar Europa gekomen zou zijn. Meer Engelstalige reacties op de route op de Engelstalige website.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Benzine kopen voor MSR-fles?

“Wij zijn in 2012 begonnen met de hart van engeland route, helaas door omstandigheden moesten we afbreken bij Barnstaple. We proberen het dit jaar opnieuw, in 2013 en 2014 is het door familie omstandigheden ook niet doorgegaan. nu mijn vraag, wij koken op benzine, in voorgaande vakanties naar Frankrijk en Spanje was het totaal geen punt om op een benzinestation benzine te kopen in een zgn MSR fles, deze is hier speciaal voor . In Engeland echter stond men er op dat ik eerst een kunst-stof Jerrycan kocht van 7 a 8 pond , daar voor 1 pond aan benzine in deed, en vervolgens de jerrycan kon weggooien, want wie gaat er nou met zo ‘n grote jerrycan achter op zijn fiets rijden. Weet jij misschien waarom deze MSR fuel bottles worden geweigerd. Het staat er ook in het engels op, maar de verkopers waren niet te vermurven. Of heb je misschien nog andere tips waar we benzine kunnen kopen bijv. bij een onbemand tankstation? Graag horen wij van jou. We zien er naar uit, om de route hart van engeland nu wel helemaal te rijden. graag je reactie.”

Henk en Ineke.

Reactie door Marianne Meeuws: “Wij hadden dit probleem in Engeland 10 jaar geleden ook al. Het heeft te maken met milieu eisen en minimum afname van x aantal liter. Dat laatste heb je in NL vaak ook, je moet minimaal 2 liter tanken. En de rest zou je dus kunnen knoeien. De oplossing die wij hebben gevonden: vraag een automobilist die gaat tanken of je je fles mag vullen. Het liefst dan wel bij een onbemande pomp!”

Mooie tocht langs de noordkant van Zuid-Engeland!

“Van 17 augustus tot 4 september heb ik de ‘Hart van Engeland’-route van Harwich naar Plymouth gefietst. Daarna samen met mijn vrouw Greet, die naar Santiago de Compostella had gefietst, van Plymouth naar Dover en vervolgens van Dunkerque naar Groningen gefietst. Beide delen waren voor mij een fantastische ervaring, hoewel er grote verschillen waren. Pas achteraf besef je de grote waarde van een beschreven route en het vinden van je weg over een – in opzet – route die van St. Austell in Cornwall tot in Dover loopt. De ‘problemen’ die ik met de ‘Hart’-route had waren miniem in vergelijking met het volgen van de NCN2. Achteraf – maar ook al tijdens de tocht- complimenten voor de uitgezette tocht van ‘Hart’! Over de route van ‘Hart van Engeland’: Gelukkig ben ik maar eenmaal de route totaal kwijtgeraakt (Barking), maar er zijn nog wel enkele aandachtspunten . In ieder geval vond ik de route heel gevarieerd. Wel doelbewust enkele aanvullingen op de route gemaakt. Een hoofddoel was Stonehenge. Hiervoor 2 overnachtingen gehad in de YHA Salisbury (route vanaf Amesbury NCN45, schitterend langs de River Avon). Vanuit Salisbury naar Stonehenge en Old Sarum met gecombineerd bus- en toegangsticket. Voordeel daarvan is dat je niet langs de drukke weg naar Stonehenge hoeft te fietsen en direct via de officiële ingang binnenkomt. Enige nadeel van deze omweg is de wat langere terugreis om weer op de route uit te komen. Voor het overige de route naar Plymouth redelijk gevolgd. Op de terugweg dus de NCN2 gevolgd, of in ieder geval een poging gedaan dat te doen. De route is op zich een stuk zwaarder dan de ‘Hart’-route met veel steile klimmen, overigens ook heel mooi. Vervelender is het dat het aan de zuidkust veel drukker is met verkeer en dat de route NCN2 ook gaten kent. Waar geen goede fietsroute mogelijk is houdt de bewegwijzering abrupt op en het is bepaald geen pretje om in het drukke verkeer op kronkelijke wegen tussen het drukke verkeer te fietsen. Pas dan ga je de beschreven route ‘Hart van Engeland’ echt waarderen en je hoopt dat ook voor de zuidkust nog eens een beschreven route uitkomt. Toch al met al een prima fietsroute door Zuid-Engeland gemaakt en dus nogmaals hulde voor ‘Hart van Engeland’!”

Harry Fransen.

Bijzondere tocht

“In de periode van 19 augustus t/m 15 september reden wij vanaf Harwich het alternatief langs het Dartmoor NP richting Plymouth. Het idee was om daarna via Nationale route 2 naar Isle off Wight te fietsen en vervolgens via Le Havre naar Nederland terug te gaan. Door de verschrikkelijk steile wegen aan de kust, waardoor we gedwongen werden de fietsen met bagage kilometers lang de heuvels op te duwen, hebben we dit plan herzien en zijn we vanaf Axminster via Salisbury weer terug naar Londen gegaan en vandaar weer terug naar Nederland via Harwich. We waren tijdens de Engelse vakantieperiode met ook nog in ons eerste weekend een bankholiday. Desondanks konden we op alle campings terecht en waren ze niet overvol, ook niet in Londen. Hierbij wat praktische informatie en aanvullingen/opmerkingen t.a.v. de route en verblijfsmogeli jkheden. We vonden de route leuk maar op sommige stukken erg saai. M.n. de lange hobbelige stukken langs de rivieren. Je moest hier heel goed opletten, niet alleen op het pad dat vaak slecht en smal was maar ook de overhangende takken van braamstruiken en meidoorn met uiteraard gemene stekels. Ontspannen om je heen kijken was er niet bij. Wat we ook niet zo leuk vonden aan het fietsen in Engeland was de hoge heggen langs de vaak holle wegen waardoor je helemaal geen uitzicht hebt. Je zwoegt door een groene tunnel een heuvel op, eenmaal boven moet je voorzichtig naar beneden rijden want de wegen bieden geen uitzicht zijn smal en slecht. Wij hadden de eerste weken veel regen waardoor de jaagpaden (en soms graspaden) lastig te berijden waren. Zorg voor profiel op je banden. Dat hoeft geen mountainbike profiel te zijn maar met b.v. Marathon Supreme banden neem je toch een risico. Je bankpas kan je in de supermarkten en musea niet gebruiken. Wat wel overal werkt en geaccepteerd wordt is een creditkaart. Die kan je ook voor kleine bedragen b.v. £5 gebruiken. In bijna alle bibliotheken kan je gratis of tegen een kleine vergoeding computers gebruiken. We boekten daar de terugreis met de ferry, er was ook een printer. Campings zijn in vergelijking met het continent behoorlijk duur. Gemiddeld betaalden wij £17 (€22) met als minimum £10 (€13) en als maximum £26 (€34) Maar over het algemeen is de kwaliteit van de campings hoog. Altijd toiletpapier, warm douche en afwaswater inbegrepen (we hadden maar 1 camping met douche muntjes) en vaak ook zeep. Tip. Met een Internationaal Camping Carnet krijg je op de campings van de Camping and Caravan Club (The Friendly Club) korting. De kosten voor de dagelijkse levensmiddelen zijn ook een stuk hoger als bij ons evenals het uit eten gaan. En voor de koffie liefhebbers, verwacht geen kwaliteit koffie. Meestal krijg je een heel grote kop met iets wat naar koffie smaakt. Wij dronken bijna iedere dag koffie buiten de deur en hadden slechts 2 maal koffie met het predicaat “prima bakkie”. Met vriendelijke groeten!”

Ineke en Ronald van der Perk.

Na Taunton op z’n mooist

“We fietsten deze route in juni-juli 2014, na Taunton vonden we de route op z´n mooist eigenlijk. De jaagpaden vonden we saai worden, maar toen we in Cornwall-Devon waren dachten we, kwam er nog maar eens zo´n jaagpad. We zijn ook helemaal teruggefietst o.a via de kustroute Plymouth/Dover, NCN 2. Niet naar Harwich, we zijn in Dover gestopt en overgevaren naar Duinkerken. Vervolgens teruggefietst naar Spijkenisse. Geluk gehad met het weer, weinig regen. Hartelijke groeten!”

Leen en Marijke Kok, Spijkenisse.

Verzorgde vakantie

“Wij hebben het geweldig naar onze zin gehad op het EOS-Cycling “Veelzijdig Zuid-Engeland”-arrangement. We hadden natuurlijk ontzettend veel geluk met het mooie weer; slechts een keertje wat regen gehad (en toen waren we net “binnen”). De route is mooi, met veel afwisseling en een hoop prachtige dingen gezien. Stonehenge en Salisbury cathedral waren de hoogtepunten. Maar ook genoten van het landschap, de stadjes, de pubs, vriendelijke mensen, prettige sfeer, we zijn zelfs gaan houden van het “full english breakfast” (behalve de black pudding). Ook het dagje “aan de zee” was een welkome afwisseling, we hebben heerlijk kunnen zwemmen. De accommodaties waren prima, allemaal verschillend met een eigen karakter en overal zijn we echt goed en hartelijk ontvangen. Het leek er wel op, dat doordat we met zijn drieën waren, we vaak een mooie ruime kamer kregen. De routes, de kaarten en het routeboek waren perfect, we konden alles gemakkelijk volgen. Het links rijden went ook heel snel. Terug in NL moesten we het zelfs afleren. Af en toe zat er een onvermijdelijk stukje met veel verkeer tussen, maar we zijn uit NL natuurlijk best verwend. In ieder geval hartelijk dank voor deze verzorgde vakantie. Het voelde goed en we hopen ooit de gelegenheid te hebben om de Hart of England route te doen! Sportieve groet!”

Debora, Erik en Tamara Jille, Houten.

Toertje rond

“Wij zijn vanuit Antwerpen met de fiets gestart richting Hoek van Holland, dan van Harwich naar Land’s End en vervolgens per trein vanuit Penzance naar Portsmouth gereisd om de oversteek naar St. Malo te nemen (beide geboekt in Penzance, trein in station en boot in een reisbureau waardoor we een perfecte aansluiting hadden!). Dan St. Malo via Mont St. Michel, Pont du Normandie, Le Havre richting route van gids Bretagne-Normandië tot in Boulogne-sur-Mer om dan via zelfgemaakte route terug naar België, Antwerpen te fietsen. Enkele interessante items: – combi GPS-track en boekje is soms verwarrend, maar best OK – tip: je kan blijkbaar op veel plaatsen langs de kanaaltjes kamperen in de buurt van één of ander kanaalbootje = veilig en wordt gedoogd! Onze mening over de ganse route: We hebben genoten van de afwisselende variaties qua landschappen, omgeving, rust/drukte…. mede dankzij het onverwachte schitterende weer (temp rond 30 graden!) én de regenbuien die precies enkel ‘s nachts langskwamen Ook de omgeving rond Londen met zijn parken (Richmond, Windsor, de roeibaan van Etan), Fyfield Down, Savernake Forest vonden wij de moeite. Wij hebben ook gekozen om na de aquaduct (kaart 19) de weg te volgen via de langste tunnel van England ‘Under Hill’ en zo uiteindelijk Bath binnen te rijden! – De Cheddar gorge hebben wij jammer genoeg ergens gemist 🙁 – Zwaarste traject vonden wij na Bude, traject 31 Widemouth Bay – St Tudy via Tintagel, de hellingen die je daar tegenkomt zijn op zijn minst steil, maar wel apart en wegens ‘once in a life time’ toch een aanrader… – Land’s End is voor ons iets te druk, wij hebben meer genoten van de klim naar Cape Cornwall (te voet en fietsen laten staan aan de parking) -ook het dorpje Sennen Cove waarvoor je moet steil moet afdalen en ook dezelfde weg terug omhoog moet is de moeite waard – enige minpunt waar we wat last van hadden was: de vele hagen langs de wegen waardoor je vrij veel een nauw gevoel hebt en weinig panorama’s… alhoewel ze meer dan de moeite waard zijn! – aanrader : druk steeds de updates af, wat we hebben vele fietsers tegengekomen die deze niet bij zich hadden waardoor ze veel praktische info missen!”

Mieke Truyens.

Aanrader, maar onderschat zwaarte niet!

“We hebben de route van 19.07.14 – 08.08.14 gefietst, van Lands End – Maidenhead (dus van West naar Oost): schitterende tocht, vooral in Cornwall, Devon en Exmoor. Maar wel erg zwaar; veel moeten lopen tegen steile hellingen. (trekkers met tent op fiets). Tocht is aanrader, maar onderschat zwaarte s.v.p. niet.”

Ger en Janna Goessen.

Mooie tocht

“In bijna drie weken hebben we gefietst van Harwich tot Plymouth (nou ja, Exmoor met de trein gedaan). Mooi weer, mooie routes en meestal vriendelijke mensen, vooral gezellig met Judith en B, D en L !”

Arry.

Engeland overgestoken met 17-jarigen

“Intussen zijn wij weer twee weken thuis na veertien dagen Engeland met twee kinderen van 17 jaar. In de eerste plaats hadden we prachtig zonnig weer, wie had dat gedacht? We vonden de GPS-route erg duidelijk en ook veel gemakkelijker dan het routeboek, zeker in Londen, waar je veel kleine straatjes en hoekjes hebt. Wat bijzonder om door zo’n grote stad te rijden langs de Thames en via al die wijkjes, en zonder al dat verkeer omdat de route grote wegen vermijdt! De route was voor ons allemaal goed te doen. Op de campings was bijna altijd plaats. Al is een camping vaak niet meer is dan een groot grasveld met sanitair. Voor ons goed genoeg, maar voor de kinderen ‘s avonds toch wat saai, omdat ze tijdens de reis geen leeftijdgenoten ontmoetten. De camping bij Caen Hill (Devizes) lag prachtig en was heel rustig. Die bij Maidenhead lag ook vlakbij het kanaal en sluizen, maar er liep ook een snelweg langs en die kon je echt niet negeren. In de camping van Bath werden diverse gasten weggestuurd omdat het vol zou zijn, terwijl dat echt niet zo was. Ook waren het restaurant en de pub (in het hoogseizoen dus) alleen in het weekend geopend. Beetje jammer als je je na al die dagen had verheugd op een beetje reuring… Maar langs deze route zijn er qua campings weinig alternatieven. Het routeboekje lijkt compleet te zijn met zijn overzicht. De jaagpaden hadden in augustus overhangende takken, wat tot diverse innige omhelzingen met brandnetels en doornstruiken heeft geleid. De herinneringen zijn nog zichtbaar op onze benen We zijn tot Bristol gekomen en hebben daar de trein terug naar Harwich genomen. Bij een overstap wachtte de conducteur zelfs op ons terwijl we de trappen af- en opklauterden met volgepakte fietsen; wat een luxe! Eerder schreef iemand dat de Engelsen zo vriendelijk waren in het verkeer. Wij hadden eerlijk gezegd – zeker vanwege de kinderen – op iets meer geduld gehoopt. Soms werden we met hoge snelheid rakelings ingehaald. Al met al hebben we samen een mooie trip gehad dankzij een duidelijke routebeschrijvi ng langs rustige wegen met veel tips om te overnachten. Het laatste stuk van de route gaan we vast met z’n tweeën nog eens fietsen!”

Katja.

Brussel-Eurostar-Londen-Harwich

“Ervaringen met de fietstocht Oisterwijk-Brussel- Eurostar-Londen-Harwich- boot en Hoek van Holland Oisterwijk (overnachtingen steeds in B&Bs) 1) Naar Brussel fiets je tot Mechelen gewoon over met bordjes aangegeven routes (Bels Lijntje tot Turnhout en dan de Vlaanderenroute tot Mechelen), tot Brussel Zuid gaat het ook goed…nagenoeg allemaal fietspaden los van de autobaan. 2) Het in Brussel op de trein zetten van je fiets is makkelijk; een uur van te voren je fiets afgeven (naast de incheckterminal ), 30 euro betalen en hem in Londen weer ophalen ( aan de andere kant van het station). Het staat niet op de site hoe dat moet, ik heb gebeld en kreeg te horen dat ik de fiets een uur voor vertrek moest afgeven bij het bagegedepot. 3)Rotherhite was vol dus bij FCT Bed and Breakfast geboekt in Londen, minimaal prijsje (44 euro nacht) maar prima verzorgd…gewoon bij mensen thuis…beetje studentbudget/sfeer (studenten uit europa aan de eettafel gesproken). 4) Naar Greenwich fietsen is dan goed te doen, je zit zo bij de Thames…Ik vond de tocht uit Londen van Greenwich naar Ingatestone echter niet prettig. Je moet te vaak stoppen bij verkeerslichten , bent te veel aan het draaien en rijdt te vaak langs drukke wegen. Daardoor schiet het totaal niet op en hebben we de begrote afstand (75 km) tot Chelmsford niet gehaald…maar goed…. een stukje trein genomen en dat zo opgelost. 5) De GPS is trouwens zonder bijbehorende kaart niet altijd duidelijk als er keuze is uit wegen; de dag daarna ging het uitstekend maar dat was platteland en was de keus altijd helder; op plaatsen met veel keus geeft de gps soms verkeerde keuzes. (We belandden in een bos). 6) In Great Baddow vervolgens prima overnacht in een Victoriaans bed and breakfast (Rothmans B&B) ( 90 euro) zeker een aanrader. Samenvattend: uit Londen fietsen zal ik geen tweede keer doen, de route op de tweede dag was mooi en rustig. Houd er rekening mee dat je door onbekendheid met wegen en de heuvelachtighei d van het terrein niet aan je begrote afstand zult komen. Een GPS is onmisbaar maar lastig als ie niet door een kaart ondersteund wordt en je van zuid naar noord fietst ipv van noord naar zuid; je kunt dan ook niet op je routeboekje spieken. Ik had dit gedaan omdat ik niet wist of ik de fiets ook van Londen naar Brussel kon vervoeren en omdat de boot op de bewuste dag vol was. Maar al met al was het toch een zeer geslaagde vakantie.”

Bart en Ruben Traksel, Oisterwijk.

Met het gezin naar de Londen Eye

“Nog erg bedankt voor het opnieuw emailen van de GPS-tracks (telefoon had zich gereset). Rondom de Thames in Londen waren wat punten die niet helemaal klopten op je route, verder was het een prima aanvulling! Ons viel overigens op dat de fietspaden die wij gereden hebben slecht onderhouden worden qua begroeiing, mogelijk ook een tip om mee te geven, (Diverse keren een tak tegen mijn hoofd gehad…..) We hebben onze trip overleefd…. Engeland is nog niet echt een fiets land…. Wij hadden als doel om met het gezin naar de Londen Eye te fietsen, en dát is gelukt! Verder het geluk gehad om tijdens de Prudential Ride London in de stad te zijn. Héél erg gaaf om gedaan te hebben!”

Edwin Buisman, Arnhem.

Goed te doen met kinderen

“Wij hebben een heerlijke fietsvakantie gehad met onze kids van 11 en 13 en de route van Harwich to Taunton. Naast elkaar fietsen kan bijna niet en dat is minder gezellig dan in nl. Het is overal gelukt om te camperen, zonder reservering, met dank aan de update campings. Zelfs in Bath hebben we twee nachten kunnen staan, hoewel deze camping helaas gaat sluiten. Hulde aan de Hideout bij Stawell voor klantvriendelij kheid en voorzieningen. Prijs kwaliteit verhouding van Opera in the Orchard in Essex was daarentegen matig. De niet bewegwijzerde stukken gingen met de beschrijving prima. Combi vond ik soms verwarrend, dan liever alleen bordjes. Londen ging goed met tussenstop in jeugdherberg. Geweldige route Londen uit! Met de groeten aan E, A en K die we onderweg steeds tegen kwamen.”

Judith.

Overnachtingsplekken reserveren?

“Ik vertrek a.s. weekend om in twee weekjes de Hart route te fietsen, enkel ik lees vaak dat het aan te raden is om je overnachting van te voren te boeken. Nu snap ik dat voor jeugdherbergen in London, maar zijn campings wel eens echt vol / weigeren campings een klein tentje? Zijn er ook ervaringen van mensen die bij de boer hebben aangebeld voor een plekje op het land?”

Matthijs Frederiks, Capelle aan den Ijssel.

Reactie van moderator: Behalve bij de camping in Bath (in 2015 gesloten!) hebben we van niemand ooit melding gehad dat ze zijn geweigerd bij een camping. De campings die aangesloten zijn bij de Camping & Caravanning Club hebben een erecode dat ze altijd een plekje vinden voor kamperende fietsers. We zijn benieuwd of er mensen zijn die ervaringen hebben met het “kamperen bij de boer” door gewoon langs de weg te vragen. Hier hebben we zelf geen ervaringen mee in Engeland.

Leve de pub en overnachtingsmazzel in London!

“Zo, Ik ben weer terug van mijn toch van Harwich naar Land’s End. Van 15 juni t/m 9 juli ben ik onderweg geweest. En ik heb mij prima vermaakt. Ik merkte dat ik al eens eerder zo’n grote reis had gemaakt. Ik heb het mijzelf ook wat makkelijker gemaakt dan in De Provence. Maar dat kon ook makkelijker, aangezien het parcours minder zwaar was en je uiteraard overal Pubs hebt! Mijn fiets heeft het toch wel zwaar gehad. Ik heb een aantal maal de fietsenmaker moeten bezoeken. Ik moet toch maar eens een fietsreparatiec ursus volgen. De Hart van Engeland route heeft wel een groot deel dat het vrijwel alleen maar langs de Thames en de Kennet and Avon Canal gaat. De paden zijn daar wel plat, maar vaak ook erg grofstenig. Daar had wel meer variatie in mogen komen. Maar daarna wordt het een stuk spectaculairder , met klimmen van wel 30%. Goed smeren van mijn fiets hielp, want nadat ik al piepend en krakend tot stilstand kwam na de Tarr Steps (20%) kwam ik goed gesmeerd wel de 30% klimmen in Cornwall omhoog, zonder met de fiets aan de hand te moeten lopen. Je krijgt dan wel het schitterende gebied van Exmoor te zien en de spectaculaire kliffen aan de Zuid-West kust te zien. En al die horrorverhalen dat het Engels verkeer verschrikkelijk is voor de fietsers, valt reuze mee. Binnen de Stad is het gewoon druk, maar buiten de steden gaat het prima, als je rekening met elkaar houdt. De Engelsen zijn over het algemeen beleefde en vriendelijke mensen, die het vooral bijzonder vinden dat je met je hele bepakking zo’n stuk aan het fietsen bent, dan dat ze aan je ergeren omdat ze je niet kunnen passeren, vanwege al die hagen langs de kant van de weg. Waar het kan gaan ze voor je aan de kant, of jij voor hen. Dus, als je de route wil gaan fietsen: Houdt rekening met veel steentjes en overgroeide paden. Ga, als het kan de uitdaging aan om al die steile klimmen omhoog te gaan. (Maar je kan er ook omheen) En maak gebruik van de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Pub!Voor het gedeelte London had ik zeer veel geluk, dat ik bij de broer van een goede vriend van mij kon overnachten. Die jongen kende ik ook nog wel. Hij bleek vlak naast de Tower Bridge te wonen. Ideaal als je dwars door London fietst en het ook nog wil bekijken. Het was een lange dag om London in te komen en een lange dag, om London weer uit te gaan, maar het was een bijzondere belevenis. Ik heb ook een dag London zelf bekeken. Ik heb ook een paar maal gebruik gemaakt van Couchsurfing, in Colchester, Maidenhead en Bath. In Colchester kreeg ik van 2 relaxte pas afgestudeerde studenten uit een smerige keuken in een enorme rommelkamer een verrassend lekkere maaltijd voorgezet en in Maidenhead kon ik na een zeer lange dag fietsen vanaf het centrum van London, aanschuiven bij de BBQ bij een Poolse dame, haar broers, 2 Italianen, en nog een aantal mensen uit alle Europese landen. In Bath was het meer: Help yourself. The kitchen is yours. Ze hadden toevallig nog 2 Nederlandse couchsurfers op bezoek.”

Jeroen Eefting.

We hebben genoten!

“Inmiddels al weer een paar weken terug in Nederland en nog steeds aan het nagenieten van de fietstocht. We hebben de route gevolgd tot iets onder Exeter en zijn toen bovenlangs Dartmoor gefietst tot Okehampton. Daarna via Liskeard en Lostwithiel naar mijn zus in St. Austell. Wat een prachtige tocht, soms erg zwaar maar zo de moeite waard. Wat hebben we veel gezien, prachtige natuur, mooie dorpjes en wat een bijzonder lieve mensen hebben we ontmoet. Het overnachten in B&B’s is een aanrader. Terug naar Harwich hebben we met een huurauto gedaan, fietsen achterin en in zes uur naar Harwich gereden. Ideaal, alhoewel we wat problemen hadden met ten onrechte berekende schade aan de huurauto door Europcar. Maar ook dat is goed gekomen. Het nagenieten van onze eerste fietsvakantie in 30 jaar zal nog lang duren. Voor herhaling vatbaar!”

Joyce.

Warme douche voor B&B Franklin House Bratton Fleming

“In de redelijk zware tocht door Exmoor kregen we een lekke band (achterwiel). Plakken hielp niet. Het ventiel was kapot. Geen reserve-binnenband voor handen. Zo’n 5 km met de zwaar beladen fiets aan de hand naar ons eerstvolgend overnachtingsad res Franklin House in het nietige plaatsje Bratton Fleming, circa 12 km van Barnstaple. Daar werden we fantastisch geholpen door de eigenaresse van de B&B. Zij nam meteen contact op met de fietswinkel in Barnstaple. De winkel had gelukkig een binnenband met de juiste afmetingen. De fiets moest worden gebracht, kon niet worden gehaald. De eigenaresse twijfelde geen moment: ze ontruimde haar auto, de fiets er in en op naar de fietswinkel. De fietswinkel kon de band niet direct vernieuwen, zodat we ‘s middags opnieuw naar Barnstaple moesten afreizen om de fiets op te halen. Dat deed ze allemaal ondanks de drukke werkzaamheden die dag. Dankzij haar konden wij de volgende dag al onze fietstocht voortzetten. Deze geweldige hulp verdient een “heerlijk warme douche”!”

Johan Zwols, Groningen.

Veel zin!

“Hartelijk dank voor de snelle verzending. Na bladeren door het boekje heb ik nu helemaal veel zin in de vakantie!”

Heleen Neggers, Den Haag.

Dat is snel!

“Dat is snel! ik heb het boekje gisteren ontvangen. Hartelijk dank. Wij gaan fietsen tot Taunton, buigen daar af naar het zuiden (via route 33) en gaan dan via de kust (en isle of Wight) naar Dover. Daar nemen we de boot naar Duinkerken en fietsen dan terug naar Nederland.”

Antje, Zuidhorn.

Met een fietskar?

“Hallo, Komende zomer willen we graag een fietstocht met een fietskar maken (met onze peuter erin). Is de ‘hart van Engeland’ route te doen met kinderkar? Heeft er iemand ervaring?

Carlo, Amsterdam.

Reactie van Jan: “Wij fietsen twee jaar geleden de schitterende route.Tot Bristol is het zeker te doen met een 8-versnelling fiets, dan wordt het echt zwaarder en de hellingen dan kan je alleen maar op je kleinste versnelling of te voet.. Kinderkarren kunnen op sommige stukken vervelend zijn bij versmallingen die er nogal wat zijn, dan moet je even de boel dragen. En de single sporen langs de kanaaltjes kunnen je ook parten spelen. Maar het is zeker te doen!”

Reactie van Jan Strijdhorst: Mijn motto is; waar een wil is, is een fietspad. Maar je moet inderdaad voorbereid zijn op de smalle poortjes en doorgangen. Soms zit er echt niet anders op dan de zaak los koppelen en er over heen tillen. Wij hebben zelf met 3 kinderen en een hond gefietst (2 tweewielige karretjes en een 1 wielige). De ervaring heeft geleerd dat de tweewielers veelal buiten het spoor rijden en daardoor erg gevoelig voor lek rijden door braam en dergelijke. In combinatie met slecht weer kan onderweg plakken lastig zijn. Ik raad een reserve binnenband aan voor de aanhanger. De route is echt een aanrader maar na een dag “fietskar” vinden de meeste kinderen een zandbak of iets dergelijks wel leuk, op de engelse campings hebben wij dergelijke voorzieningen maar zeer spaarzaam aangetroffen. Veel plezier.”

Heerlijk gefietst

“In de week na Pasen hebben mijn zoon en ik een deel van de Hart van Engeland-route gefietst (van Harwich naar Bath). We begonnen vanuit huis in Delfgauw op de fiets naar Hoek van Holland en vervolgens met de nachtboot naar Harwich. Wat is het dan mooi om ‘s ochtends vroeg op tweede paasdag door een doodstil Harwich te fietsen. Rosemundy Cottage B&B in Devizes sloeg alles, zo’n mooie hebben we nog nooit gehad. Ontvangen met tea for two met cake, aan de route, vlakbij de stad, het beste Engelse ontbijt dat we ooit hebben gehad. En na de modderige wegen van de dag ervoor, bleken ‘s ochtends onze fietsen te zijn schoongemaakt! Je zou je vakantie erop plannen om hier nog eens te mogen overnachten. We hebben genoten van de tocht.”

Maarten en Mirko Bolsenboek.

Fietswoestijn

“Alleen maar een kort berichtje dat ik je blog ontdekt heb (thecyclingdutchman.blogspot.com). Fantasties! Ben erg blij te zien dat er nog een landgenoot is die zich inzet om iets te veranderen aan deze fietswoestijn! Zelf ben ik sinds 2012 bezig met het importeren van tweedehands sporthybrides om de buurt hier te laten zien dat er veel betere fietsen bestaan dan die vreselijk ongemakkelijke mountainbikes. Ik nodig mezelf uit bij evenementen, kerstmarkten, scholen ed en laat mensen een klein stukje fietsen. Het is elke keer weer leuk om te zien hoe verrast men is: dat een fiets zo comfortabel kan zijn! En dat ie er nog zo goed uit ziet. En zo compleet is. En een slot heeft. Enzovoort. Zie ik het goed op de fotootjes en rij jij ook op een uit NL meegenomen fiets? (laat me raden: een Batavus Cayuca uit, pakweg, 2005?). Ben je hier al eens iets tegengekomen waar je ‘m voor zou inruilen? Is het niet vreselijk dat het welwillende maar onkundige publiek zulke slechte fietsen aangesmeerd krijgt? Uit kwaadheid ben ik ook begonnen her en der commentaar achter te laten op websites, blogs ed. Ik heb zelfs de Nederlandse fietsfabrikanten aangeschreven om ze er op te wijzen dat de UK dringend behoefte heeft aan hun fietsen en dat er met een beetje PR een geweldige markt voor ze zou kunnen liggen (maar niks van gehoord natuurlijk!). Terwijl we nog lang zullen moeten wachten op de noodzakelijke verbeteringen aan de infrastruktuur, kunnen we in ieder geval al laten zien dat fietsen niet alleen maar een sport is, maar dat het ook plezierig kan zijn. Ik hoop je een keer te kunnen ontmoeten, en dat we dan wat ervaringen kunnen uitwisselen. Succes met alle aktiviteiten!”

Berno Brosschot, Pwllheli, Wales, www.facebook.com/beicsberno.

Reactie van moderator: Inmiddels hebben we Berno diverse keren ontmoet en heeft Berno een Gast-blog voor ons geschreven t.av. de kwaliteit van Nederlandse fietsen, zie “Quality Bikes, The Missing Link in the UK”.

berno-show4

Berno Brosschot en zijn vrouw op promotie in Wales

Bouwvak?

“Gebonden aan de bouwvak en dus ook hoogseizoen in Engeland vragen wij ons nu toch af of de route wel een goed idee is. We willen graag vrij reizen zonder alles al een week of langer van tevoren te reserveren. Is dat wel mogelijk? En is (deels) kamperen nog wel een optie? In de reacties hier hebben we al gelezen dat sommige mensen bijna de hele reis hebben gekampeerd maar als we het boekje doornemen dan lijkt dat niet zo makkelijk. Of denken wij nu te moeilijk?”

Tom en Claudia.

Reactie van moderator: Over het algemeen is er elke 50-60 km een camping aan de route (m.u.v. de trajecten door Londen en Bristol). Er zijn uiteraard niet zoveel campings als in bijv. Frankrijk, dus een beetje plannen is wel noodzakelijk. In de praktijk betekent dat dat je geen camping voorbij fietst zonder zeker te weten dat je de volgende kan halen. Eigenlijk hoef je alleen echt even op te letten bij Londen. Van Harwich naar Londen kan je kamperen bij Harwich, in Colchester en bij Kelvedon Hatch. Little Lampets B&B in Doddinghurst/Blackmore heeft ook een tuin waar je voor kamperen terecht kunt. Voor Londen kan je voor een jeugdherberg gaan en die moet je dus wel even reserveren. YHA Thameside is de aanbevolen accommodatie, een paar kilometer voor de Tower Bridge. De tocht door het centrum van Londen naar de westkant van de stad is goed te doen in een dag, dus bij de campings van Chertsey kan je vervolgens weer op de bonnefooi terecht. Als je voornamelijk kampeert kan je de rest van de route echt op de bonnefooi doen. Wel even opletten dat je net voorbij Devizes (Caen Hill) van de campings aldaar gebruik maakt, want de volgende kampeermogelijk heid is pas voorbij Clevedon, na Bristol. Er zijn ook diverse jeugdherbergen in Bath en Bristol. Tot slot hebben alle campings van de Camping and Caravan Club een erecode dat ze “hikers” (mensen die op “eigen kracht” reizen, dus fietsen of wandelen) altijd een plekje moeten geven. Niet te moeilijk denken dus. Met een beetje flexibiliteit van eigen kant zal je 9 van de 10 nachten op de bonnefooi terecht kunnen bij de campings in Engeland.

Reactie van Tom en Claudia: Bedankt voor het wegnemen van onze zorgen over het kamperen, en we gaan zeker af en toe gebruik maken van een hostel of B&B omdat dat ook wel eens lekker kan zijn op vakantie.”

Rondje Devon vanaf Taunton?

“Een aantal jaar geleden zijn we op pad geweest met de ‘Hart van Engeland’-fietsroute. We zijn toen tot Taunton gekomen. Nu, een paar jaar later willen we eigenlijk vanaf daar de draad weer gaan oppakken, maar stuiten op een aantal problemen: het begint meteen steil en er zijn weinig overnachtingsmo gelijkheden. Echt doorgewinterde fietsers zijn we niet, dus als het steil is, dan vinden we 30km voor een dag al heel wat. Nu lees ik op je site ook iets over de Devon Coast2Coast-route. Een rondreis vanaf Taunton via Plymouth en Exeter. Weinig klimmen, 150 km, … Dit is misschien wel een goede optie voor ons. Ik heb nu een soort route uitgezet van Taunton, naar Minehead, naar Ilfrecombe, naar Barnstaple, naar Okehampton, naar Plymouth. We fiksen dan overal een hotel. Welke beschrijving die jullie hebben passen hier het beste bij? Of komen we met de route 27 ook goed uit? Graag hoor ik wat jullie advies hierover is.”

Martijn.

Reactie van moderator: Het routedeel Minehead-Ilfracombe, langs de noordkust, is extreem zwaar. Hier vind je kliffen tot over 300 meter boven zeenivo. Op deze circa 80 km lange kustroute steig/daal je zeker zo’n 10 keer van zeenivo tot 300 meter boven zeenivo op hellingen met 15-20%. Deels is daarbij de doorgaande hoofdweg (de A39) onvermijdelijk. Ten westen van Minehead is er niet veel verkeer op deze weg, maar men rijdt er snel en duikt zonder pardon blinde bochten in met snelheden van 95 km/h (de officiele maximum snelheid); Prettig fietsen (naast het vele klimmen/dalen) is een andere zaak. We hebben voor o.a. het National Cycling Network van Sustrans veldonderzoek verricht op deze route, maar er zitten vele haken en ogen aan. Voor onze eigen fietsvakantiearrangementen hebben we besloten deze route niet te gebruiken. Dit neemt niet weg dat de kust geweldig is, welke beter wandelend kan worden ervaren op het South West Coast Path.

Met onze reisgids is het beter fietsen vanaf Taunton via Bampton, Dulverton en Bratton Fleming en daarna de Devon Coast to Coast route op bij Barnstaple. Als je vanaf Plymouth naar het oosten wilt fietsen. Bij “Marsh Mills” kan je, net onder het viaduct onder snelweg A38 door, linksaf slaan voor bewegwijzerde route 2 richting Exeter. Je mist dan wel de Plymouth Hoe-eindbestemming van Devon CtC; de moeite waard om deze 8 km heen en terug te fietsen en een nacht door te brengen op de “Hoe”.

Route 2 is goed bewegwijzerd tussen Plymouth en Totnes (diverse klims, maar niet extreem), maar daar loopt deze route dood en is fietsen op drukke, bochtige en steile hoofdwegen onvermijdelijk. Mijn advies is om in Totnes de trein te nemen en weer uit te stappen bij Dawlish Warren. Daar hervat route 2 zich en kan je mooi vlak fietsen langs de Exe-zeearm naar het centrum van Exeter (circa 20 km). Mocht je er op staan HELEMAAL van Plymouth terug naar Exeter te fietsen, dan kan je vanaf Totnes zelf een route uitstippelen zuidwaarts naar Dartmouth. Vanaf Dartmouth hebben wij enkele jaren geleden een verkeersluwe route onderzocht naar Exeter via Torquay (“feasibility study” voor Sustrans/National Cycle Network). Het resultaat zeer pover. Er zijn nog steeds geen officiele fietsroutes in dit gebied.

Fiets huren?

“We gaan in mei de hart van Engeland route fietsen en sluiten af bij familie in Cornwall. Ik zie voor diverse fietsroute de mogelijkheid voor het huren van fietsen in plaats van je eigen fiets meenemen. Is dat ook mogelijk voor de hart van Engelandroute? En kunnen we die dan inleveren in Lands End? Hoe regel ik dat dan? Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Is het verstandiger om met eigen fiets te gaan? Veel vragen nog, alvast bedankt voor de reactie.”

Joyce van Bruggen.

Reactie Hans van Bruggen: “Hallo Joyce, Toevallig de zelfde achternaam en ik ga ook vanaf 19 mei de Hart van Engeland route fietsen. Fiets zelf veel door Europa en mijn ervaring is dat je eigen fiets toch wel het beste bevalt.Meenemen op de boot is heel gemakkelijk en als je niet terug fietst dan is vervoer met de trein in de meeste landen geen probleem, zeker Engeland niet. Succes en misschien komen we elkaar wel tegen.”

Reactie van moderator: Als je er op staat fietsen te huren in Engeland, dan kan je het beste huren in Londen bij On your Bike naast station Londen Bridge. Dit is de enige kwaliteitsfietsverhuurder in Londen waar we weet van hebben en direct op de route! Er is geen fietsverhuur in Harwich of op enig ander punt op de route tot bij Bradford on Avon bij Bath. Vanaf hier zal je slechts mondjesmaat fietsverhuurders tegenkomen bij het begin/einde van fietsspoorpaden (Strawberry Line, Tarka Trail, Camel Trail, etc). De andere optie is om fietsen te huren bij de fietsverhuurder in Hoek van Holland. We denken alleen wel dat de verhuurder er niet blij mee zal zijn dat je huurfietsen meeneemt op de boot naar Engeland. Zoals Hans van Bruggen ook schrijft; je bent wellicht beter af als je gewoon zelf eigen fietsen meeneemt.

GPS?

“Veel gefietst met vrouw en kinderen maar inmiddels lang zonder kinderen. Door heel Europa met kaarten en fiets gidsen. van de zomer willen wij de hart van engeland route fietsen. Dan met de trein naar Bristol en vandaar naar Boulange Sur Mer en dan terug via de LF1 terug. Ik wil nu wel eens de combinatie gaan maken met GPS. en ga van daag dan ook de Gids en GPS track bestellen. Ik zie door de GPS bomen het bos niet meer, is er iemand die aan kan geven dat is een simpel te bedienen GPS met een groot scherm (leeftijd leesbril)?”

Jan en Lenie.

Reactie Hans van Bruggen: “Inderdaad veel bos aanwezig,heb zelf de Teasi one besteld bij Bol.com. Werkt perfect ,is eenvoudig en alles wat je nodig hebt.Heb de Gps route van Hart van Engeland er al op staan.Verder staan er standaard al 27 landen op.Prijs 150 euro dus betaalbaar. Succes met zoeken.”

Rondje Kanaal met Hart van Engeland?

“We gaan volgend jaar ook de hart van Engelandroute fietsen. We willen dan ook graag een toeristische route terug naar Dover, Harwich of New Castle. Heeft iemand hier opties voor? Afgelopen jaar zijn we via Praag naar Berlijn gefietst en met de trein terug gegaan maar willen volgend jaar alles op de fiets doen!”

Mieke Kroes.

Reactie van moderator: Je kan ook overwegen een “Rondje Kanaal” te fietsen dmv het gebruik van “Hart” van Harwich tot Plymouth, daar met de boot het Kanaal over naar Roscoff. Er zijn nu twee nieuwe Nederlandstalige gidsen uit van Kees Swart met routes vanaf Plymouth terug naar Dover door Engeland en vanaf Plymouth via Roscoff terug naar Calais door Frankrijk.

Prachtig!

“We hebben deze maand jouw route London Land’s End gefietst. We wilden je nog melden dat we het prachtig vonden, ook prima aangegeven zowel in je routeboek als via de GPS-tracks. Bedankt daarvoor en we zullen de route zeker bij vrienden en kennissen aanbevelen.”

Hans Schouwenburg, Leiden.

Terugfietsen via de zuidkust (Route 2)

“Wij wilden na Bristol afbuigen richting Southampton, de zuidkust volgen en dan weer terug naar Harwich. Vol goede moed op pad gegaan ( toegegeven: het stuk tussen Bristol en Southampton hebben we per trein afgelegd om wat tijd te winnen). Langs de kust hebben we Route 2 redelijk kunnen volgen , maar het komt zo vaak voor dat het opeens weer “weg”is! In Portsmouth troffen we een actieve dame bij het touristenbureau , die had al vaker vragen gehad over het routenetwerk en kon ons een kaart verkopen voor een deel van de route tot aan Bognor Regis. Toen we daar ter plekke weer op zoek gingen naar een volgende kaart keek iedereen ons weer aan alsof ze water zagen branden Toevallig kwamen wij vlak voor Brighton een groep jongens tegen die geld aan het inzamelen waren voor Sustrans, van hen kregen we een totaal overzicht van Engeland met daarop alle routes tot nu tot bekend en bewegwijzerd, daar waren wij wel blij mee! (nog niet zaligmakend, maar toch een handige hulp ) Lang verhaal kort: het is ons gelukt om onze weg te vinden, leermomentje voor volgend jaar om dat vooraf beter uit te pluizen! ( duh…! ;)) Rest mij nog te zeggen dat de Hart van Engeland Route superleuk was om te rijden (ik heb me wel verbaasd over een aantal fietswerende blokkades onderweg) we hebben genoten van de rit, en wat is Engeland een mooi en gastvrij land, nu het weer nog en het is het ideale vakantieland.”

Sylvia de Groot.

Prima vakantie

“Dank jullie voor een prima vakantie. De tracks werkte prima. We hebben met mijn vrouw en twee kinderen (12/10) een prima en veilige route kunnen fietsen. Het klimwerk is voor kinderen ook gerust te doen. Precies 5 km na de keuze Plymouth of toch Lands End komen richting Lands End toch maar gekozen voor Plymouth, wat nu trouwens een hele mooie route is, met die brug en tunnel (vond ik mooiste deel van de route). Kortom dank je wel en we raden iedereen aan de route te doen.”

Johan Dekker, Alkmaar.

Oakley Farm, Wash Water?

“Tijdens onze Hart van Engeland route hadden wij moeite om de Oakley Farm (nabij Newbury traject 15) te vinden. Uiteindelijk is een Engelsman een heel stuk met ons meegefietst om ons de weg te wijzen. We begrepen van de camping eigenaar dat Nederlandse fietsers regelmatig laat aankomen omdat ze de camping lastig kunnen vinden. De aanbeveling om de route niet met aanhangwagentjes te fietsen is terecht. Echter onder het mom van “waar een wil is, is een fietspad” hebben wij als gezin met 3 kinderen van 13, 10 en 2,5jaar en een hond een deel van de tocht (Maidenhead tot Greenham) gefietst met 3 aanhangwagens, één voor de jongste, één voor de hond en een éénwielige aanhanger voor bagage. Bij sommige obstakels moet dan inderdaad alles losgekoppeld en erover getild worden. Maar ook daar word je handig in! Het was een prachtige tocht met veel zon, veel regen en heel veel lekke banden (11) omdat de 2-wielige aanhangwagentje s vaak door het gras en de braamstekels e.d. reden. Wat een beetje tegenviel was het “voorzieningenniveau” op de campings. Wij houden van echt kamperen maar hadden hier en daar toch wel een zandbak of schommel verwacht voor de kinderen. Al met al een prachtige “familie expeditie” voor ervaren fietsers.”

Jan Strijdhorst.

Reactie van moderator: In de Engelstalige versie (uitgave 2013) is er meer ruimte gegeven in de gids om deze belangrijke camping (geen andere campings op dit stuk van de route) te kunnen vinden.

Rondje

“Hartelijk dank voor de route: we hebben deze met veel plezier gefietst. Aangezien we opzagen tegen te hellingen ten westen van Bath, hebben we op de heen reis gebruik gemaakt van de route van Kees Swart (www.oppad.nl/?bestemming=fietsen-engeland-harwich-naar-lands-end): Harwich – Cambridge – Stratford – Cotswolds – Bath. Voor Bath – London – Harwich hebben we jouw route gebruikt. Op deze wijze hebben we een mooi rondje kunnen reizen. Om je route in omgekeerde richting te doen is het gebruik van je GPS-track wel sterk aan te bevelen. Samen met het boekje is het een goede reisgids, ook door London. Hoewel we op deze wijze het gemakkelijkste deel van de route hebben gedaan is het toch nog niet gemakkelijk te noemen en dat geldt vooral voor de passage van de Cotswolds.

Tjitte Prins, Waddinxveen.

Dank voor deze mooie tocht!

“Met heel veel plezier hebben we van 14 juli tot en met 31 juli de tocht van Harwich naar Lands End gefietst. We hebben voor Engelse begrippen fantastisch weer gehad! Hebben alle nachten kunnen kamperen behalve dan in Londen waar we een youth hostel hebben genomen. Sybren had de gps en ik het routeboekje, een geweldige combinatie. Vanaf Dulverton wordt de route fiks pittig! Die 1,6 km zijn we steeds met 50, 40, 30 stappen boven gekomen! Duwen, uitpuffen, een slok en verder maar weer met de volgende 20 stappen! Op aanraden van, altijd behulpzame, Engelsen hebben we de route vanaf Bude met de 3 streepjes laten liggen. Voor ons had dit niks meer met fietsen te maken en hebben dan ook een alternatieve route gekozen. De onlogische groene fietsbarrieres zitten nog steeds in de route! Alle tassen van de fiets en ze eroverheen tillen! Al met al een prachtige afwisselende route, een compleet boekje, vriendelijke behulpzame mensen, leuke fietscontacten opgedaan onderweg (de 4 dames) (Pieter en Nelleke) en nog 3 stellen waarvan ik de naam niet weet. We hebben genoten van de prachtige natuur, de pints aan het eind van de middag, de mooie rustige campings en het fantastische weer deze zomer! Dank voor deze mooie tocht! By the way de eigenaar van de Yarde Ochard is jullie heel dankbaar en jullie mogen gratis een kopje thee bij hem komen drinken, en een pint!”

Anneke en Sybren, Meppel.

Ontzettend aardige mensen!

“Wij hebben met veel plezier de afgelopen weken de Hart van Engeland route gefietst. En voor Engelse begrippen nog goed weer ook dus wij kijken terug op een leuke vakantie. En ter info: Jeffrey (we denken zijn naam goed onthouden te hebben, een fanatiek fietser met grote bakkebaarden) die we vlak voor Barnstaple tegen het lijf liepen was erg positief over jullie, net als David van de Yarde Orchard. Ontzettend aardige mensen!”

Erwin van den Berg en Karin Buiter, Voorburg.

Weer thuis

“Van 17 juni t/m 7 juli 2013 gefietst. Af en toe met de trein gesmokkeld (zoals Harwich naar London) om tijd te winnen of omdat we geen B&B konden vinden. Veel langs jaagpaden en oude spoorlijnen gefietst. Geen lekke banden gehad, maar we reden dan ook op nieuwe exemplaren (50mm breed). Na Taunton (traject 23) wordt het klimwerk serieuzer. Het wegdek is over het algemeen van goede kwaliteit. We hadden een veiligheidsdrie hoek achterop, dat voelde wel veilig bij mist en regen (zoals in de Exmoor). De automobilisten houden goed rekening met fietsers. De driedubbele pijlen op de route hebben we proberen te vermijden, want we fietsen liever. Na Widemouth bay (traject 31) werd het wel erg steil. De B&B van Bears & Boxes in St Gennys maakte veel goed. De Tar Steps (traject 25) hebben we rechts laten liggen en ook op traject 31 hebben we het alternatief via de vlakkere route 3 door de Bodmin moor gevolgd (het tweede deel hiervan was erg mooi). Wat lastig bleek was het reserveren van B&B’s. De eerste dagen na Londen bijna onmogelijk, waarschijnlijk door de Royal Ascot en de wereldkampioens chappen roeien in Eton en dan sta je met je fiets wel even te puzzelen waar je nu heen moet. Sindsdien alles een week vooruitgeboekt, al gaat dat wel ten koste van je vrijheid als fietser. Aan het loket in Barnstaple hebben we “flexible” retourtickets voor de trein geboekt met vertrekpunt Penzance inclusief fietsreservering (noodzakelijk). Dag/tijd kunnen dan nog worden gewijzigd (mits er nog plaats is) en ook op een tussengelegen station kan dan worden ingestapt. Dit scheelde in prijs niet veel van fixed tickets. Onduidelijk was of we de rechtstreekse ferry trein vanuit London naar Harwich Intl. konden nemen (tijdens de spits), we hebben daarom gekozen voor de reguliere trein buiten de spits met een overstap in Manningtree. In Manningtree moesten we wel de fietsen een trap af en optillen om naar het andere perron te komen, misschien kun je er toch omrijden. In de jeugdherberg St Pancras in Londen konden we onze fietsen in de kelder onder de trap veilig opslaan. De GPS route van Paddington naar Liverpool Station fietst erg rustig. Ga je op de borden fietsen, dan zit je al gauw in het erg drukke verkeer tussen de dubbeldekkers te ploeteren, een groot verschil. Een mooie tocht, bedankt!”

Zita en Ben.

Veilgheidshesje /helm?

“Ik wil binnenkort in Engeland gaan fietsen. Nu hoorde ik van iemand dat een helm en veiligheidshesj e verplicht zouden zijn. Dat is voor mij nieuw, heb ik nog niet eerder gehoord. Klopt het dat daar nieuwe regels voor zijn?”

Hennie Westerhof, Assen.

Reactie van moderator: In Engeland zijn zowel helmen als hesjes niet verplicht. Politieke correctheid en vrees voor juridische claims maakt dat zowel lokale, provinciale als nationale overheden continue de mythe “be safe, wear a helmet” promoten, zie ook onze Engelstalige blog. Dit maakt dat je als fietser in Engeland de druk voelt om aan dit spel mee te doen. Zelf dragen we bij tourtochten altijd een hesje om de zichtbaarheid te vergroten, maar nimmer een helm. De keus is aan iedere individuale fietser (en om het juridische steekspel geen kans te geven voegen we daar dan aan toe dat eventuele negatieve gevolgen van deze persoonlijke keus voor eigen risico van de fietser zijn, zie ook onze algemene voorwaarden).

Boot naar Harwich reserveren of niet?

“Hoelang van tevoren kan ik de overtocht per boot (2 pers + 2 fitsen) nog goed regelen? In verband met het weer hou ik graag wat opties open.”

Tjitte Prins, Waddinxveen.

Reactie van moderator: Je kan bij wijze van spreke vandaag besluiten de boot naar Engeland te nemen vanaf Hoek van Holland. Voor fietsers is altijd plaats en zonder al teveel verschil in prijs. Het enige probleem kunnen de afvaarten in de avond zijn, waarbij een hut verplicht is. Op drukke nachtboten kunnen bijna alle hutten vol zijn en dan loopt de prijs snel op. Neem zelf contact op met Stenaline om uit te vinden hoeveel dit precies scheelt.

Bedankt

“Ondertussen zijn we terug van onze fietstocht naar Londen. Nogmaals bedankt voor de GPS-tracks. Het heeft ons veel tijd en moeite bespaard in de voorbereiding van de tocht, en ook tijdens het fietsen hebben we genoten van de mooie fietsroute!”

Ernesto Lazo López, Gouda.

Bagagevrij fietsen met geregeld bagagevervoer?

“Ik ga met een vriendin de route ‘hart van Engeland’ fietsen deze zomer. Kan iemand mij vertellen of er een vorm van bagagevervoer is op het laatste stuk van de route (Cornwall)?”

Wil Koper.

Reactie van moderator: Luggage Transfers voorziet in bagagevervoer voor Exmoor, Devon en Corwall (op alle trajecten ten westen van Taunton dus). Deze service is niet beschikbaar voor het traject Harwich/Dover-Taunton, tenzij je zelf iets regelt met lokale taxibedrijven.

Speciaal voor mij…

“In april 2012 deed ik een poging om in een week ‘between jobs’ de Harwich – Lands End trail te doen. Na heerlijk weer de 1e 2 dagen (tot Reading) ben ik in Barnstaple afgestapt op dag 5 omdat de regen vanaf dag 4 continu en ook hard naar beneden kwam. Bovendien had ik mijn ultieme vakantiemoment al gehad; na een gure rit in het fenomenale (maandlandschap ) natuurpark Exmooir en een kwartiertje tevergeefs aankloppen op de van God en alles verlaten Sports Inn (1 van de meest eenzame huizen die ik ooit heb gezien) begon ik bang te worden dat mijn reservering niet was doorgekomen. Maar toen ging de deur open en deed de vader van de eigenaar Martin open. Speciaal voor mij, als enige gast, werd de middeleeuwse haard aangestoken. De lichten gingen aan, een antieke bank bijgeschoven. De barmaid werd gebeld om langs te komen en mij een heerlijke guiness te serveren en daarna stond er een lekkere maaltijd (van Martin, inmiddels thuis van zijn werk (!)) klaar op een tafeltje voor het vuur. Na het eten en een leuk en lang gesprek met Martin’s moeder met de lokale schaapsherder aan de bar gezeten, die tevens een oogje op (en verleden met) de barmaid had. De man was uit een film weggelopen…. Een plattelandssoap tot en met en alles bij elkaar een ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Na een afdaling en klim de volgende dag, in Barnstaple de handdoek in de ring gegooid. Maar er sluimert een plan in het achterhoofd om dit jaar naar Barnstaple te reizen om vandaaruit de laatste etappe naar Lands end te doen en een paar dagen langs de zuidkust naar het Oosten terug te reizen. Misschien naar Dover? Heerlijk, weer een leuke trip plannen. Met het boekje ben ik heel blij geweest. Omdat ik GPS tracks gebruikte haalde ik het met name tijdens pauzes en ‘s avonds in restaurants uit de rugtas om wat achtergronden te hebben en de route van morgen te bestuderen. Een hele mooie vinden, zo’n gecombineerd boekje met alle nuttige informatie bij de hand. By the way: ik verklap de naam niet, maar een aanrader is de oudste pub van Reading: een gebouw uit de dertiende eeuw (meen ik) met heerlijke kamers, een topligging in de stad, lekker eten en een aangename binnenplaats waar ik met een zonnetje heerlijk heb zitten uitpuffen na mijn etappe Greenwich-Reading (wel circa 100 euro voor 1 persoon per nacht). De jeugdherberg in Bath was van buiten mooier dan van binnen, maar prima geregeld en heel aardige mensen. Van de eerste etappe (Harwich-Londen) heb ik ook echt genoten, helemaal geen saaie route vond ik. In Colchester 1e koffiestop (op 50km of zo). Als ik er zo over schrijf zou ik best gelijk terugwillen.”

Ingmar Vreeken, Amsterdam.

Genoten

“Wat een geweldige website. We hebben genoten van alle prachtige wegen en paden die we dankzij jullie hebben kunnen fietsen.”

Sanne Wink.

Voor het eerst in Engeland

“Van 1 t/m 14 september 2012. Wellicht was dit de beste periode van het hele jaar. 8 dagen volop zon en droog. 3 dagen overwegend bewolkt maar droog. 3 dagen met zo nu en dan wat lichte regen. Is dat boffen! Hoogtepunten: Londen; Richmond-en Windsor Park; weerspiegelinge n van de kanaalboten; regio’s Bradford + Dulverton ; Exmoor; de vergezichten aan de kusten; bloeiende heidevelden langs de Mining Trail ; de haventjes; de weg(B3306) van St.Just naar St.Ives (niet in de gids en in september niet te druk) enz enz. Opvallend: Gemiddelde snelheid ligt ook bij vlakke delen duidelijk lager dan bij diverse andere reizen zoals naar Parijs, naar Praag en naar Venetie. Het schiet soms niet op door de aard van het parcours, bijvoorbeeld jaagpaden langs de kanalen. Maar dat is natuurlijk helemaal niet erg , het is vakantie, maar wel opvallend. Dus als je denkt nog 20 km. Even een dik uur stevig doorfietsen, dan kan het op sommige trajecten tegenvallen. Ook toevallig: Bij het binnenrijden van Cheddar stop ik even om te kijken hoe de route verder gaat. Even verderop staat een Batavusfietser wat in zijn fietstassen te rommelen. Na de wederzijdse begroeting kijkt de Batavusfietser naar mijn stuurtas en zegt ”wat leuk dat je met dat boekje op reis bent, ik ben namelijk de schrijver van dat boekje”. Nou, dat is hem goed gelukt. Bedankt Eric.”

Rens van Driel, Heerjansdam.

ericguidebookuser

Auteur Eric van der Horst en Rens van Driel, samen in Cheddar

Mooie afwisselende tocht

“Wij zijn terug van de fietsreis Hart van Engeland. Een hele mooie tocht gefietst door afwisselend Engeland. Wij troffen het niet met het weer, gelukkig kan niemand daar iets aan doen. Het was evengoed een genot om zo vakantie te vieren. Dank voor alle informatie over de route. Waar zo’n simpele vraag als “hoe kom ik op de fiets bij je” tot zo’n onderneming kan leiden. Veel succes verder.”

Gré Noom, Assendelft.

Terug thuis

“Een schitterende tocht! Aangezien onze leeftijd samen al flink boven de 100 is, verkiezen we b&b’s, onze noodtent bleef heel de tijd in de ortliebtassen. Door de Olympics hadden we alles tot net voorbij London op voorhand gereserveerd, nadien deden we dit telkens de dag op voorhand. Je moet wel uitkijken, want op sommige plaatsen blijft er niet veel keuze meer en de prijzen zijn dan ook navenant. Vorig jaar fietsten we St Petersburg-Berlijn, maar dit was ondanks de kortere afstand veel keer zwaarder! Na vier keer plat heb ik toch andere buitenbanden gestoken onderweg, de gravelpaden zijn mooi, rustig maar zorg zeker voor heel goede banden. We gebruikten onze garmin gpsmap 60, maar hebben de route van Eric wel moeten aanpassen om die mooi in het toestel te krijgen. We zijn thuis in Oostduinkerke vertrokken en gingen over Hoek van Holland, kwamen terug via Dover, in iets meer dan drie weken! Een schitterende fietstocht die we iedereen kunnen aanbevelen, door dagafstanden aan te passen vanaf Bristol, en door te bijten op de heel steile, maar nooit heel lange klimmen is dit weliswaar geen beginnerstocht, maar toch wel te doen! Ik heb nog nooit zoveel geremd in de afdaligen als in Cornwall, zorg zeker voor reserveblokjes! Prachtige beschrijving! Wij hebben genoten!”

Carl en Ann, Oostduinkerke.

Het was geweldig!!!

“Hartelijk dank voor al het samenstellen van de Hart van Engeland Fietsroute. We kijken terug op een geweldige vakantie. Het weer liet ons wat in de steek; toch hebben we 16 van de 21 nachten kunnen kamperen. We hebben genoten van alles wat we onderweg hebben gezien en de leuke contacten met de Engelsen. We zijn zeer gastvrij ontvangen bij o.a. Martin Macro van The Sportsman Inn en David van Yarde Orchard. Wat een variatie; we hebben heel veel gezien en heel veel aardige mensen gesproken. De route was duidelijk, de extra kaartjes van de steden waren bijzonder handig!! het vinden van een fietsenmaker na een spaakbreuk was zo heel gemakkelijk!”

Wies van Ravenswaaij, Veenendaal.

Bijzondere tocht – ook goed voor glutenvrij dieet

“We hebben genoten van de bijzondere tocht door Engeland. Hij was zeer afwisselend en verrassend. Toevallig hebben wij nog 2 stellen Nederlanders getroffen, en met 1 stel hebben we 1 week samen op gefietst. Verder wil ik berichten dat het in de superstores over het algemeen een goed aanbod was van glutenvrije producten. Ik heb geen problemen gehad. De broodjes dit ik kon kopen, liet ik in de ovens van de B&B bereiden en dan kon ik weer een paar dagen vooruit. Deze producten waren alleen in de superstores te koop, in andere supermarkten was het vaak niet mogelijk.”

Cora Vermeer, Veenendaal.

Opletten bij het kopen van treinkaartjes?

“Heel veel dank voor het werk om die mooie hart van Engeland-route uit de denken. We hebben er ondanks matig weer van genoten. Onderweg hebben we treinkaartjes gekocht voor de terugreis. Dat deden vrienden ook, zij reden door naar Land’s End. Hun kaartjes waren geldig van Penzance tot Londen. Ze stapten echter op een ander station in, dus al richting Londen. Toen bleek dat dat niet was toegestaan en werden ze verplicht nieuwe kaartjes te kopen a 55 pond p.p. Ik denk dat het anderen helpt als dit wordt vermeld in het reisboek. Verder geen opmerkingen of suggesties. Een en al lof, dank je wel!”

Ruud de Jonge, Bilthoven.

Reactie van moderator: Deze truc met de treinkaartjes (zelf een paar stations verderop instappen op de geboekte trein) hebben we zelf meerdere malen zonder problemen gedaan. Het hangt af van de volgende factoren: – is er kaartjescontrole met poortjes bij het opstapstation? – zijn de gereserveerde fietsplaatsen reeds ingenomen door andere fietsers en ontstaat er door jouw verlate komst een probleem? – hoe korzelig is the treinpersoneel? Geen garantie te geven dus! Het beste is waarschijnlijk om een paar dagen voor je eindpunt (als je je vertrek station zo goed als zeker weet) de kaartjes te kopen.

Heerlijke vakantie

“Net terug van vakantie uit Engeland, waar we de “Hart van Engeland” gedaan hebben even een berichtje. We willen jullie complimenteren met het goed en gedetailleerd beschreven routeboek. We hebben genoten van de prachtige paden en de mooie landschappen, ondanks het wisselvallige weer. Bij een overnachting op de Ecologische Camping van David (in de buurt van Barnstaple) spraken we een Engelse fietsliefhebber die jullie goed kende, heeft hij onze groeten nog overgebracht? Ook zijn we ontzettend gastvrij onthaald door Lynne Parry en haar echtgenoot. Zij vond het geweldig wat wij deden en ze gaat jullie vast nog mailen of je boekje ook in een Engelse versie te verkrijgen is. Al met al een heerlijke vakantie met hele leuke, vriendelijke mensen en goede fietspaden. Dank en veel succes met de uitgave.”

John & Ellie Schouten, Hoorn.

Mooi autoluw!

“We hebben in 15 dagen de Hart of England route gefietst met veel plezier. Prima toch, verder mooi autoluw!”

Wynand Koekkoek, Enschede.

Hartelijk dank

“Hartelijk dank voor het toezenden van de updates! Over twee weken start onze Hart van Engeland-fietstocht! Met vriendelijke groet!”

Wies van Ravenswaaij, Veenendaal.

Twee jongens

“Wij hebben een deel van het routeboekje gevolgd en een stuk gewoon de kaart en gps gebruikt omdat wij de 1000 kilometer te lang vonden. We hebben uiteindelijk 800 kilometer gefietst en het was een hele ervaring. Als 15 en 17 jarigen hadden we nog weinig ervaring met vakantiefietsen . We hadden ooit al een tocht van 300 km gemaakt in de Norfolk met onze ouders maar nu gingen we met zijn tweeën op pad. Onderweg kwamen we de eerste paar dagen veel mensen tegen die ook het boekje gebruikten waaronder een echtpaar op een Koga tandem en twee heren op een Santos en Jan Janssen. Na een paar dagen waren we ze allemaal voor omdat wij meer fietsten per dag en de route vaak met minder omwegen maakten. Sommige heuvels waren wel erg stijl maar met een mooie afdaling in het verschiet is het altijd leuk. Een nadeel van de landweggetjes in Engeland is wel dat er bijna overal heggen staan waardoor het windstil is en met een beetje zon is het snel warm en benauwd. Er waren veel mensen onderweg die ons hielpen met het zoeken naar campings als we ver van de route zaten en we werden gastvrij behandeld. Over de prijs van de campings konden we ook nog een beetje onderhandelen als we het erg duur vonden (soms 20 euro voor 1 nacht met een tent van amper 4 vierkante meter). We hebben er uiteindelijk 8 dagen over gedaan en we vonden het erg leuk.”

Anoniem.

Prima!

“Wij zijn net terug van onze Hart van Engeland fietstocht. Vaak denken mensen dat je in Engeland niet fijn kan fietsen, maar met dit routeboekje gaat het prima. Je komt op de mooiste paden, door prachtige landschappen en je ontmoet ontzettend vriendelijke mensen. Als je de weg even niet weet of je zoekt een slaapplek, iedereen is bereid je te helpen. Een keer belden wij aan bij mensen die in het boekje stonden met een B&B. Bleek dat deze mensen 1 jaar geleden hiermee gestopt waren, maar we mochten binnenkomen, een kopje thee en we werden uitgenodigd om te blijven slapen. ‘s Avonds maakten we een tochtje door de omgeving met de auto, werden bij een pub afgezet om te gaan eten en na 2 uur daar weer opgehaald. Van betalen wilden ze niets weten, we vonden dit weer een ervaring om nooit te vergeten. In Barnstaple hebben we het besluit genomen om te fietsen naar Plymouth en daar de trein te nemen naar Penzance. Dit om de steile klimmen te voorkomen en om te zien waar onze zoon regelmatig werkt. Voor ons was dit een prima oplossing. Vanuit Penzance zijn we naar Lands End gefietst, zodat we toch het einddoel bereikt hebben. We zijn weer een mooie fietservaring rijker.”

George en Annie van Lieshout.

Verrassend Engeland

“Zopas fietsten we in 13 dagen van Londen-Stansted via Colchester naar Land’s End. Wat een fantastische belevenis, zelfs met eerder wisselvallig fietsweer en de wind van voren. Prachtige route. Maar ook zwaar, het 1ste deel door de (hoofdzakelijk) niet-geasfalteerde fietspaden en de mooie passage door Londen City, het 2de deel door enkele verschrikkelijke bulten. Vooral tijdens de doortocht van de steden is uiterste aandacht voor de routebeschrijving aangewezen.Twijfel niet aan Bodmin Moor want het is er echt prachtig. Laat je dus niet afschrikken door de “slechtere” fietspaden, de hoogtemeters of de wind en het weer, maar geniet met volle teugen van de natuur, het landschap en de talloze verrassingen. Dus zeker de moeite waard al is een langere fietstijd geen overbodige luxe. Vervoer van de fietsen per vliegtuig via Stansted is mogelijk maar moeilijk (fietstas of *koffer + rond luchthaventermi nal niet fietsvriendelij k) Doen!!! (een fijne tocht voor hen die nog volgen).”

Vicky & Peter.

Mooi maar (te) zwaar

“Van 3 t/m 22 juli hebben wij de Hart van Engeland route gefietst. We maakten gebruik van het boekje in combinatie met GPS. Dat werkt perfect. Het eerste deel van kust tot kust is goed te fietsen, al zijn de jaagpaden van slechte kwaliteit en fiets je daardoor minder kilometers dan gebruikelijk. We hebben afwisselend gekampeerd en overnacht in B & B’s. De campings zijn prima, maar houdt er rekening mee dat er zo goed als niks te koop is. Het tweede deel van de tocht is, naar ons idee, té zwaar om met volle bepakking te fietsen. Als je bepaalde hellingen met z’n tweeën een fiets omhoog moet duwen om boven te komen, heeft het, wat ons betreft, niet zoveel meer met fietsen te maken. De schitterende uitzichten maken wel een hoop goed. Aangekomen in Penzance de tent voor twee dagen opgezet en een dag rust genomen om daarna, zonder bepakking, het laatste rondje naar Lands End te fietsen. Daarna met de trein terug naar London om er nog een dag op ons gemak de stad te bezoeken. Al met al een prima vakantie met behoorlijk goed weer.”

Lody en Ada Peeters, Monnickendam.

Prachtig Engeland

“In augustus zijn we in een maand tijd vanuit Diever naar en van Land’s End gefietst, in totaal ruim 2700 km. Met zijn kleinschalige landschap en de prachtige cottages en dorpjes is Engeland een geweldig mooi fietsland. Op de smalle weggetjes wachten automobilisten geduldig bij een passeerplek tot je voorbij bent gezwoegd. Heen hebben we gebruik gemaakt van de Hart van Engeland route. Onze complimenten om zo’n mooie en verkeersluwe route samen te stellen. We hebben gebruik gemaakt van de nachtboot om op zaterdagochtend vroeg aan te komen in Harwich. Zo konden we op zaterdag naar Kelvedon Hatch en op zondag door Londen naar Chertsey Bridge. Op deze manier kan dit stuk in het weekend worden gedaan en het woon-werkverkeer worden gemeden. Bovendien zijn er dan in Londen veel fietsers die je gaarne helpen als je door alle omleidingen het bos niet meer ziet. Londen door gaf ons gemengde gevoelens. Leuk om eens te doen, maar erg druk. We zijn het met Tom en Annemarie eens dat het alternatief via Bodmin Moor een van de hoogtepunten van de tocht was. Het lege, ruige landschap vonden wij prachtig. Fietsen over jaagpaden en oude spoorbanen is aardig vlak, maar niet altijd even prettig. Door het gravel en de vele voetgangers heb je meer oog voor het pad dan voor de omgeving. Bovendien mis je de leuke dorpjes. Inderdaad is de route vanaf Taunton behoorlijk zwaar, maar niet te zwaar. We hebben vanzelfsprekend wel af en toe moeten lopen. Terug zijn we mbv NCR 2, Luc Oteman’s Fietsen in Zuid-Engeland, en de 1:200000 AA kaarten naar Dover gefietst. Ook dit was erg mooi (en soms erg zwaar), met name de stukken onderlangs Dartmoor en door Dorset. Het leerde ons hoe moeilijk het soms is drukkere wegen te vermijden. Van Calais naar Diever kon goed worden gedaan mbv LF1 en knooppunten. Kortom, het was een heerlijke vakantie met niet al te veel regen ondanks de westelijke winden. We zijn benieuwd hoe het Dirk en Hanneke is vergaan op hun e-bikes.”

Ger en Marjon van Diepen, Diever.

Hele leuke vakantie

“We hebben met heel veel plezier de fietsroute de gefietst. Al bij de eerste publicatie over het boekje raakten we enthousiast en hebben het gelijk gekocht, Met behulp van alle informatie de tocht gepland, boot besproken, jeugdherberg in Londen en verder maar zien waar we uitkomen. Al op de eerste camping kwamen we 8 fietsers tegen met het boekje en dat hield niet op, op alle door ons bezochte campings waren er fietsers met het boekje. De Engelse campinghouders spraken al van : Oh zijn jullie ook van het boekje. Het waren fietsers uit Nederland maar ook uit België. Wij zijn tot 25 km voorbij Taunton gefietst, toen terug naar Taunton, daar de trein genomen(die hadden we al op de eerste dag geregeld) tot Colchester en vandaar weer naar Harwich gefietst. We hebben de eerste dag moeten leren hoe jullie de dingen bedacht hadden. We moesten als het ware in jullie hoofd kijken hoe jullie iets bedoeld hadden. Dat was de ervaring van vele andere fietsers ook. Je hebt even nodig om te begrijpen hoe jij de aanwijzingen bedoelt, daarna was het makkelijk. Het klopte ook allemaal. Nou ja die ene buurtsuper in Colchester was er niet meer (volgens ons verhuisd naar een groter pand aan de overkant), maar verder vol lof over je uitgebreide informatie, de zorgvuldige omschrijving, de aanwijzingen over campings etc. Wij hadden hierdoor een hele leuke vakantie en kunnen vertellen dat je echt kunt fietsen door Engeland en zeker door Londen, wat was dat kicken.”

Hanneke Leeuwerink & Herman van Kordenoordt, Koog aan de Zaan.

Fijn gefietst

“Het is een afwisselende route, al wordt wel erg veel van jaagpaden gebruik gemaakt in het eerste deel. Bovendien zijn de jaagpaden van slechte kwaliteit. Het alternatief van traject 31 (over Bodmin Moor) is de moeite waard, ruige omgeving en heerlijk rustige weggetjes. Wij vonden dit een van de mooiere stukken van de route. De mensen die we spraken, vonden het 2e deel van de route te zwaar, door de vele en extreme hellingen. Maar al met al blijft Engeland een leuk en gastvrij land voor fietsers, waarbij het verkeer erg goed rekening houdt met fietsers. Dus fijn gefietst.”

Tom en Annemarie.

Heerlijk genoten

“Allereerst mijn complimenten over de fietsroute, de tocht gaat werkelijk langs alle ‘highlights’ van midden Engeland en is toch grotendeels erg goed te fietsen. Ik zou zeker een fiets met voor- of zadelvering aanbevelen. Met name de onverharde jaagpaden zijn op veel stukken van slechte kwaliteit waardoor je regelmatig op je zader stuitert. 2 weken is te doen voor kilometervreters, maar een extra opmerking over Cornwall (ongeveer vanaf de eerste flinke klim bij de Tarr Steps in traject 25) kan geen kwaad. Houd in je planning rekening met tenminste 6 dagen voor het gedeelte vanaf Tarr Steps + een treindag terug naar Harwich. Voor het gedeelte Penance – Londen dien je je fiets WEL te reserveren (geen extra kosten), op het gedeelte Londen-Harwich kan de fiets altijd mee. Heerlijk genoten van de tocht, en veel nieuwe dingen van Engeland geleerd. Een aanrader!”

Peter Siemensma, Bunnik.

Uitstekend met de tandem

“Van 8-27 juli zijn we in Engeland geweest om de Hart van Engeland route te fietsen op de tandem. Het is uitstekend bevallen; zowel de route als de tandem. Complimenten voor de route. Echt knap om in Engeland een dergelijke route samen te stellen. We zijn nergens hopeloos verdwaald. Hooguit hebben we weleens een rondje gefietst omdat er een bordje ontbrak of slecht zichtbaar was. (begroeiing) De route is goed te doen maar zoals in de gids staat, is deze in Cornwall hier en daar behoorlijk pittig. We vonden de route heel erg afwisselend en aantrekkelijk. Door Londen fietsen vonden we geweldig! Langs al die beroemde punten. In 1 woord fantastisch. En, als je er gewoon rustig de tijd voor neemt, niet gevaarlijk. Wij hebben ervaren dat er over het algemeen goed rekening met je wordt gehouden. Wij hebben zo veel mogelijk gekampeerd en af en toe een kamer genomen. Terug per trein met 1 overnachting in Earls court jeugdherberg in Londen. De treinreis terug regelen hebben we pas in Bude gedaan bij een reisbureautje. Was nog wel een gedoe; vooral om 2 plekken voor de tandem te reserveren. De reis zelf ging bijzonder voorspoedig.”

Ben en Agnes Kuipers, Hellevoetsluis.

Op pad met dochter van 16

“Fantastische vakantie gehad met mijn dochter van 16! We hebben samen de hele tocht met veel plezier afgelegd en hoewel het voor mijn dochter af en toe best zwaar was, was zij erg enthousiast. De regen viel alleen ‘s nachts en ‘s morgens vroeg waardoor we onze regenjassen nauwelijks nodig hadden.. We hebben alleen maar aardige mensen ontmoet en altijd was er wel iemand die ons de weg wilde wijzen als we het “even niet meer wisten”. Jammer dat de campings niet zo mooi zijn als bijvoorbeeld in Frankrijk maar gelukkig zijn ze wel erg netjes. Londen hebben we bij aankomst uit Penzance zonder bepakking twee dagen al fietsend verkend, een superervaring! Deze vakantie is zeker een aanrader! groeten aan iedereen die we ontmoet hebben!”

Mea van der Poel, Zoeterwoude.

Veel plezier en gemak

“Hebben afgelopen tijd jullie boekje en GPStracks met zeer veel plezier en gemak gebruikt. Zijn er zeer tevreden over. Tot Bristol gefietst en daarna via 2 routes van NCN schuin dwars door Wales naar Holyhead. Prima te volgen met de bordjes op de wegen, zeer fraaie routes, wel pittig (tot 22%!). Terug met de trein. Volgend jaar 2e deel tot Lands End en dan via Frankrijk weer terug.”

Sallo Spetter, Haarlem.

Fantastische fietsvakantie

“Wij zijn terug van een fantastische fietsvakantie in Engeland. Een geweldig land maar heel zwaar om te fietsen vonden wij. Maar de mensen zijn over het algemeen ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Wij hebben het hele boekje gefietst en hebben geweldig genoten. Een compliment voor de opzet van het boekje. We hebben maar enkele fouten ontdekt (weten helaas niet meer welke) en soms vroegen we ons af waarom fietst hij deze weg en niet een andere. Maar goed het was een geweldige leidraad voor ons. Knap zoals jullie ons door Londen loodste. Na jullie routeboekje hebben we gefietst naar Carlisle End to End boekje, van Guus Schipper, maar dat was veel minder prettig en uitvoerig dan Hart van Engeland. Nogmaals complimenten.”

Hans en Roos Kammenga, Eerbeek.

Mooiste reis ooit

“Mei 2010, net op tijd de boot gehaald in Hoek van Holland: mijn vakantie is nu echt begonnen. Met slechts wat fietservaring in Nederland, ben ik vastbesloten van Delft naar Bristol te fietsen. Speurend op internet kom ik de Hart of England route tegen en ontving ik het manuscript voor de gids die nu dus uitgegeven wordt. Terugkijkend op de week kan ik zeggen dat het misschien wel mijn mooiste vakantie ooit is geweest. Engeland vanaf je eigen fiets is prachtig en behoorlijk afwisselend. Het links fietsen is geen enkel probleem, de heuvels die onverwacht veel hoger blijken dan verwacht en de in mijn Nederlandse ogen opmerkelijke fietspaden vormen een groter obstakel. De afstand die je er per uur aflegt is dan ook veel kleiner dan hier. Tijdens de tocht heb ik onderweg bij verschillende bed & breakfasts gelogeerd. Een echte aanrader voor mensen die van een praatje houden en de gastvrijheid van de Engelsen in hun eigen huis willen ervaren. Nu het buiten weer lekker wordt, kan ik niet wachten de rest van de route te vervolgen. O ja, nog een ding: mocht je met het vliegtuig terug willen vliegen, realiseer je dan dat je fiets niet zomaar mee kan in het bagageruim. Veel plezier op jouw reis!”

Beatrijs Schokkenbroek, Groningen.

Mooie ervaring

“Vorig jaar hebben wij met z’n vieren de Hart van Engeland route gefietst. Onze ervaringen zijn niet te vertellen in een paar regels. Het was een mooie en zeer afwisselende route. Een hele ervaring was het om door Londen te fietsen, op de fiets voor de Big Ben of voor Bucking Palace dat is toch iets bijzonders! Dan fietsen langs de kanalen met al die mooie bootjes en sluizen, of door al die mooie parken, of fietsen over voormalige spoorlijnen. Geen één dag was eigelijk hetzelfde. Ook de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Engelsen zullen wij niet gauw vergeten. Toen wij een dag geen slaapplek konden vinden werden wij door een Engelsman thuis uitgenodigd, waar vind je zoiets tegenwoordig nog. Onze Bed & Breakfast overnachtingen waren ook vaak iets bijzonders en wij begonnen de dag altijd met een heerlijk Engels ontbijt. Wij hebben de route samen met Eric een beetje aangepast, wij hebben namelijk nog 4 dagen gewandeld op de South West Coast Path en daarna verder gefietst naar Plymouth, zo zie je dat je deze route naar je eigen wensen aan kunt passen. Wij denken dan ook nog vaak met veel plezier terug aan onze fietstocht dwars door Engeland.”

Dorien van den Berg Zeeland, Noord-Brabant.

1a-oost-west

Dorien van den Berg met echtgenoot en vrienden bij de Big Ben. Zij testten als allereersten de Hart van Engeland route met het manuscript voor de reisgids in 2010.

Wil je zelf een reactie plaatsen? We plaatsen alle berichten ongecensureerd, zolang het bericht maar over onze fietsroutes gaat. We behouden het recht voor om lange reacties in te korten.

Stuur je bijdrage via het envelopje rechtsonder in je scherm of gebruik ons contactformulier, Twitter via @EosCyclingNL of Facebook via EOS Cycling Holidays. Foto’s zijn ook van harte welkom!

Schrijf je zelf een blog over jouw Engelse fietsavonturen? Laat het ons weten en we plaatsen hier een link naar jouw blog, zoals naar de Blog van Henri en JannekeBlog van Piet en Mieke Batenburg, de Blog van Hero Bruinsma en de Blog van Stijn Caubergs.

cycling-in-holland-green-bike
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search